Frankfurdi reisijuht

Frankfurdi puhul võib vast öelda, et tegu on Saksamaa kõige rahvusvahelisema linnaga. Majandusliku võimu keskus on jalutatav, hästi planeeritud ja suurepärase ühistranspordi võrgustikuga. Frankfurdis on lihtne ringi liikuda ja veel lihtsam on seda linna nautida. Restoranid, vaatamisväärsused ja ööelu on kõik põhjused elu nautimiseks. Kui oled Frankfurti maandunud ja tunned esimesel korral, et oled veidi eksinud, siis ole mureta ja jätka lugemist.

Riiki pääsemine:

Eesti kodanikule on Saksamaa viisavaba, kuid arvestada tuleks, et Saksamaal kehtib nii Saksa kodanikele kui ka välismaalastele osades liidumaades enese registreerimiskohustus. Baden-Württembergis ja Sachsenis tuleb end registreerida, kui reis on pikem kui üks kuu, Nordrhein-Westfalenis, Niedersachsenis ja Brandenburgis, kui külastusaeg on pikem kui kaks kuud. Saksamaal on saatkond Tallinnas, Eestil saatkond Berliinis. Frankfurdis tegutseb ka Eesti Selts.

Kuidas minna?

Maailma ühe suurema lennujaamaga Frankfurti on võimalik lennata nii Tallinnast, Riiast kui Helsingist. Edasi-tagasi lennupiletid Tallinnast jäävad ligikaudsesse hinnavahemikku 80-150 eurot täiskasvanu kohta sõltuvalt kuupäevadest ja kampaaniatest, kuid sooduspakkumisi ja odavamaid hindu leiab sageli.

Ajavöönd: 1h Eestist maas

Parim aeg külastamiseks

Aprillist septembrini on Frankfurdi külastamiseks parim aeg. Temperatuurid on siis keskmised ja päikeselisi päevi palju. Frankfurdi ohtrad pargid on siis oma rohelise sära tipus.

Mida võiksid Saksamaast teada?

Valuuta: Euro (EUR, €)

Keel(ed): Frankfurdis ja selle ümbruses inimestega tuttavaks saamiseks on suurem osa inimesi õppinud selgeks saksa keele või vähemalt on võimelised end kõnekeeles väljendama. Kuna Frankfurt on Saksamaa ja kogu Euroopa üks suuremaid äri- ja finantskeskuseid, kus asub ka USA militaarbaas, siis inglise keel on üsna levinud põhilistes tõmbekeskustes. Ka paljud restoranimenüüd on inglise keeles.

Suunakood: +49

Pealinn: Berliin

Rahvaarv: linnapiiridesse jääb ligikaudu 785 tuhat elanikku (2021)

Saksamaa on üks neist riikidest, kus poodide lahtiolekuajad on seaduslikult paika pandud. Viimastel aastatel liberaalsemaks muutunud reeglistik lubab kaupmeestel uksed lahti hoida kella 9.00 kuni 20.00. Regiooniti võib olla erinevusi, sest vastavad regulatsioonid on liidumaade kompetentsis. Pühapäeviti on reeglina kõik kauplused ja teenindusasutused suletud. Nädalavahetustel, alates laupäeva õhtupoolikust, on reeglina võimalik esmatarbekaupu osta ainult bensiinijaamadest. Laupäeviti ja pühapäeviti on pangad suletud. Pangaautomaadid töötavad ööpäevaringselt.

Eesti haigekassas kindlustatud inimesed, kes viibivad teises liikmesriigis ajutiselt, saavad vajaminevat arstiabi võrdsetele tingimustel selles riigis elavate kindlustatud inimestega. Selleks tuleb taotleda haigekassast Euroopa ravikindlustuskaart. Vajaminev arstiabi ei ole siiski tasuta, maksta tuleb patsiendi omavastutustasud (visiiditasu, voodipäevatasu jne) asukohamaa tariifide järgi. Seetõttu soovitab välisministeerium lisaks Euroopa ravikindlustuskaardi kaasavõtmisele sõlmida reisikindlustusleping.

Kuidas ringi liikuda?

Metrood, trammid, rongid ja bussid on lihtsaimaks ringi liikumise viisiks. Rhine-Main Transport Association (RMV) on Saksamaa suurima transpordivõrgustiku operaator ja ühtlasi olulisim Frankfurdis.

Jalgrattad on samuti hea viis ringi liikumiseks. Linn on risti-rästi täis jalgrattateid. Call-a-Bike pakub internetis registreerimist telefoni või krediitkaardiga. Seejärel leia mitmete üle linna paigutatud laenutuspaikade seast ratas, kasuta äppi või telefonikõne ratta lahtilukustmiseks. Alternatiivne variant on Next Bike.

Auto ja mootorratas: Liiklus on Frankfurdi kesklinnas sujuv. Parkimismajadesse suunavad nähtavad sildid ühes tabloodega, kui palju on vabu parkimiskohti. Kesklinnas parkimine on üldjuhul limiteeritud ühele tunnile. Üks pool tänavat on reserveeritud parkimiseks kohalikele.

Piletid ja pääsud: RMV võrgustik integreerub kõikide busside, trammide, metroode ja rongiliinidega. Pileteid saab osta transiitpeatustest. Piletimasinad aktsepteerivad nii sularaha kui kaardimakseid. Ühe pileti hind on täiskasvanule 2,75€, päevapilet 5,35€, nädalapilet 25,70€ ühes lennujaama transiidiga. Piletikontrolörid on tavapärased ja trahv 40€.

Taksode sisseastumise tasu on 3,50€. Kilomeetri eest tuleb välja käia kaks eurot, pärast 15. kilomeetrit hind langeb.

Boltiga saab tellida taksot ja laenutada e-tõukerattaid.

Mida Frankfurdis teha?

Frankfurt on Saksamaa suurusel viies linn, mille taevalaotus meenutab oma pilvelõhkujatega Manhattanit. Nagu kõikide Saksamaa linnade puhul, tuleb ka Frankfurdi külastamisel võrrandisse arvestada teise maailmasõja pärand. Frankfurt on taasehitatud nii, et alles on jäänud väike osa vanalinnast. Kes otsib romantilist ja ajaloolist atmosfääri, siis tuleb seda taga ajada mõnest muust Saksamaa paigast. Modernse ja ärile orienteeritud Frankfurdi külastamist võiks siiski alustada Altstadtist ehk vanalinnast, 14.-15. sajandi poolenisti puidust ehitiste juurest. Sealkandis asuvad Goethe maja, gooti stiilis Dom. St. Bartholomäus ja mitmeid muuseume, kust leiab teoseid ka 14-16. sajandist ning Renoir' ja Monet' poolt.

Ööelu ja meelelahutus

Ööelu keerleb Ümber Sachenhauseni, Maini jõest lõunas. Terve ala tundub nädalavahetuseti justkui üks suur vabaõhubaar. Kulge mööda Scweizer Strasset või Textorstrasset, et nautida suurimat valikut joogikohti kokteilibaaridest veinilokaalideni. Proovi Frankfurdi kuulsat õunaveini Ebbelwau.

Restoranid ja õhtustamine

Väikesed kõhutäied nagu vorstirullid täidavad Fressgasse (otsetõlkes "manustamise allee") vanalinnast loode kandis. Terve tänav on täis toiduputkasid ja väikeseid restorane. Või vali aasia menüüde vahel pankurite tänaval Schillerstrassel. Proovi regionaalset hessiani kööki, näiteks tafelspitzi ehk keedetud loomaliha või seašnitslit. Ära unusta ka Kleinmarkthalle'i turgu kohalike roogade ja värske saaduse proovimiseks, kuid arvestada tuleb pikkade järjekordadega.

Lõõgastus

Kulge mööda parki ja botaanikaaeda Palmengartenis, mis asub Westendis. Eriti soovitatav on Tropicarium. Suviti tasuks külastada ka Maini jõe avalikke randu, millest varjuline Freibad Brentano on üks nauditavamaid. Mööda jõge Primus Line'i ülemisel tekil lebaskledes on hea linna avastada teisest perspektiivist. Apple Wine Expressi trammiga saab aeglaselt läbi linna kulgeda ning samaaegselt kohalikku õunaveini degusteerida.

Giidituurid

Giidituurid on heaks viisiks Frankfurdi avastamisel. Kui aeg on piiratud, siis päevased tuurid, mida pakutakse avalikest turismipunktidest, on kõige paremad. Kahe ja poole tunnised inglise keelsed bussituurid võtavad külastajaid peale kell 14 vanalinnast Touristinfo Römerist ja kell 14:15 Hauptbahnhofist, mis asub rongijaama peasissepääsu vastas. Aprillist oktoobrini toimuvad ka lisatuurid kell 10 ja 10:15 samadest alguspunktidest. Tuur hõlmab endas tervet linna, seal hulgas külaskäiku Goethe majja ja suviti ka Commerzbanki torni ehk linna kõrgeima pilvelõhkuja tipu külastamist. Täiskasvanu pileti maksumus on 26€. Piletid on saadavad turismipunktides.