Ruumi matkamiseks on palju — kogupindala 18 hektarit, rabalaukaid üle 400 ning paarisaja meetri pikkused rabajärved. Ajaloolise Mulgimaa Rubina soo rabas kuuleb matkakorraldajatelt ka huvitavaid jutte ajaloost ning müütidest.

Lumeräätsad

Räätsamatkaga tulevad toime kõik, kes suudavad talvisel ja lumisel perioodil jalgsi liikuda. Mööda maalilist rabaala aitavad ohutult ja loodussõbralikult liikuda spetsiaalsed lumeräätsad ehk lumekingad, mis ei lase vajuda läbi lume ega rabapinnase. Kui otsid tõelist elamust ja vahetut looduse tunnetust, siis vali kindlasti räätsamatkad. Lisaks saad matka käigus giidilt teada, kuidas elavad talve üle rabaelanikud ehk igasugused putukad, linnud ja loomad.

Tõukekelk

Rabaalal on võimalus tuletada endale uuesti meelde, kui vahva oli lapsepõlves lõbusõit tõukekelguga. Ühe jalaga tuleb lükata kelgule hoog sisse ja teisega säilitad kelgujalasel tasakaalu. Uued moodsad tõukekelgud pole tänapäeval enam raskest rauast, vaid kerge alumiiniumraamiga. Uue aja soomekelguga pole enam vaja sõita soojenduseks aastaga kogunenud roostekiht maha, vaid sõitu saab nautida juba esimestest hoovõtust.

Tõukekelgusõit Rubina laukajärvel ja rabalaugastel. Foto: Imre Arro

Matkauisud

Uisumatkadeks rabalaugaste vahel võetakse kasutusele spetsiaalsed matkauisud, mis käivad klambritega suusasaabaste külge. Viimaste aastate näitel tekivad rabalaugastele ideaalset jääolud detsembri lõpus, vaja pole isegi perfektselt siledat jääd, sest erinevalt tavauisust on matkauisul pikad terad, mis muudavad uisutamise rabajärvedel stabiilsemaks ja kiireks. Varustuses on igaks juhuks ka jäänaasklid, suusakepid ja viskeliin, soovi korral kiiver ja veematkamise ohutusvest.


Uisumatk Rubina soo rabas. Foto: Imre Arro

Matkasuusad

Laiad ja lühikesed matkasuusad on mõeldud rahulikuks kulgemiseks väljaspool ettevalmistatud suusaradu — ideaalsed rabalooduses uudistamiseks. Teineteise võidu kihutamine või treeningkilomeetrite kogumine pole suusamatka eesmärk. Soomaastiku loodust saab nendel suuskadel avastama minna isegi sügavamasse lumme uppumata. Suusasidemed sobivad tavaliste isiklike matkasaabaste või talvekummikutega, lõhkumata seejuures jalanõusid.

Jääohutus

Jäälemineku ohutuse tagavad loodusturism.ee matkakorralduse retkejuhid ja giidid, kes teevad enne igat matka jääpuuri ja mõõdulindiga kindlaks, kas jääkate on piisavalt paks. Niisiis ei tasu üksi seiklema minna, kui ei tunne läbi ja lõhki siseveekogu eripära. Osalejatele jagatakse Rubina soo rabamatkal turvavarustusena ka jäänaasklid ning retkejuhil on igaks juhuks kaasas ka viskeliinid ja apteek.


Jääpuur. Foto: Imre Arro