Kopenhaageni reisijuht


Taani pealinn Kopenhaagen on üks kutsuvamaid sihtkohti Skandinaavias suuresti tänu erakordsetele toiduelamustele, arhitektuurile ja rikkalikule ajaloole. Kui oled Kopenhaagenit külastamas talvekuudel, siis parim viis aja veetmiseks on lihtsalt ringi jalutamine — alustades Nyhavnist, kus ridamisi värvikaid majakesi kanaliääred on hõivanud ja seigelda hipsterite enklaavide, näiteks Vesterbro poole. See-eest suvekuudel tasuks kanalitest viimast võtta ja 17-tunnisel päevavalgusel lubada enda D-vitamiini varusid taastada.

Kopenhaagenis saab kogeda klassikalisemaid elamusi nagu naudinguterohke all-linna atmosfääri ahmimine Kongens Nytorvis ehk Kuninga uuel väljakul, õhtustamine Nomas ja tuuritamine Skandinaavia enimkülastatud lõbustuspargis Tivolis või otsida hoopis eklektilisemaid elamusi kohalike elustiilile omasemas kastmes. Kopenhaagen pakub meelierutavaid elamusi igale maitsepaletile.

Riiki pääsemine: Eesti kodanikud, Eesti välismaalase passiga kodanikud ja muude riikide kodanikud, kellel on Eesti elamisluba, ei vaja lühiajaliseks Taanis viibimiseks eriluba. Lühiajaliseks viibimiseks loetakse kuni 90 päeva kuue kuu jooksul. Taanil on Tallinnas saatkond ning Eestil Kopenhaagenis. Kopenhaagenis tegutseb ka Kopenhaageni piirkonnas elavaid eestlasi koondav selts, mis on üks vanemaid väliseestlaste seltse maailmas ja tähistab sajandat sünnipäeva juba tuleval aastal.

Kuidas minna? Kopenhaagenisse on võimalik lennata nii Tallinnast, Riiast kui Hensingist. Edasi-tagasi lennupiletid Tallinnast jäävad ligikaudsesse hinnavahemikku 60-160 eurot täiskasvanu kohta sõltuvalt kuupäevadest ja kampaaniatest. Maismaad ja merd kombineerides on Kopenhaagenisse võimalik laias laastus jõuda kolmel marsruudil: laevaga Tallinnast Stockholmi, edasi Malmösse ja viimaks Kopenhaagenisse; Leedust Klaipedast laevaga Rootsi Karlshamni ja edasi mööda Rootsi maismaad või mööda Läänemere lõunakülge maismaalt. Kõik mainitud teekonnad võtavad kokku aega ligikaudu ööpäeva. Stockholmi lähistelt sõidab ka rong.

Ajavöönd: 1h Eestist maas

Parim aeg külastamiseks

Kui pead lugu soojast ja pikematest päevadest, siis sarnaselt Eestilegi on parim aeg aprillist septembrini. Aprillis, mais ja septembris on vähem turistidehorde kui suvekuudel. Ometi leiavad parimad festivalid aset just suvekuudel. Kopenhaageni Jazz Festival on näiteks juulis.

Piltilusa ja lumega kaetud Kopenhaageni nautimiseks tuleks valida jõululaatade tippaeg (loe: detsember). Detsembris on terve linn tuledesäras nii Tivoli aedadest kuni jõuluturuni Kongens Nytorvis. Detsembris on Kopenhaagenis kõik peaaegu sama nunnu nagu Tallinna vanalinna jõuluturg, aga palju ägedam, palju Coca-Cola jõulureklaamim, palju glögim.

Mida võiksid Taanist teada?

Valuuta: Taani kroon (DKK, kr)

Keel(ed): Taani keel. 99% taanlastest räägib inglise keelt ning ka paljudes telekanalites kuuleb inglise keelt. Mõne elementaarse fraasi tundmine ei tee siiski kunagi paha:

“Tere“ — “Hej”
“Head päeva“ — “Goddag”
“Ma ei räägi taani keelt“ — “Jeg taler ikke dansk”

“Minu nimi on…“ — “Jeg hedder…”

Suunakood: +45

Pealinn: Kopenhaagen

Rahvaarv: 602,481 (2017)

Eesti haigekassas kindlustatud inimesed, kes viibivad teises liikmesriigis ajutiselt, saavad vajaminevat arstiabi võrdsetele tingimustel selles riigis elavate kindlustatud inimestega. Selleks tuleb taotleda haigekassast Euroopa ravikindlustuskaart. Vajaminev arstiabi ei ole siiski tasuta, maksta tuleb patsiendi omavastutustasud (visiiditasu, voodipäevatasu jne) asukohamaa tariifide järgi. Seetõttu soovitab välisministeerium lisaks Euroopa ravikindlustuskaardi kaasavõtmisele sõlmida reisikindlustusleping.

Kuidas ringi liikuda?

Rong, buss ja metroo: Kopenhaageni ühistranspordivõrk ühendab rongid, bussid ja metrood ühtsesse ja arusaadavasse süsteemi. Piletid on kasutatavad nii metroos, bussides, sadamabussides kui rongides. Pileteid saab osta mitmetest kioskitest nii lennujaamas kui üle linna. Võid ka soetada pileteid DOT Mobilbilleteri mobiilirakendusest või internetist. Piletihinnad on tsooniti erinevad. Näiteks Kopenhaageni lennujaamast kesklinna reisimiseks läheb tarvis kolme tsooni pileteid, mis maksab 38 krooni ehk ligi 5 eurot.

Taksod: Taksod on usaldusväärseks transpordiviisiks Kopenhaagenis. Võid takso võtta näiteks lennujaamast või lasta hotellil endale takso järgi saata. Üks paljudest taksofirmadest on Dantaxi.

Sõidujagamine: Uber ja Lyft Kopenhaagenis ei tegutse.

Bolt pakub e-tõukerattaid.

Mida Kopenhaagenis teha?

Copenhill

Esimene Kopenhaageni suusa-ala, mis on ühtlasi ka jäätmetöötlusjaama katusele hoolikalt konstrueeritud laskemägi. Suvekuudel on seal võimalik matkata, joosta või mägironida.

Frederiksborgi loss

Kolmel saarel paiknev ja lopsakatest aedadest ning suurest järvest ümbritsetud Frederiksborgi loss on ideaalseks päevaseks sihtkohaks Kopenhaageni külastamisel. Loss on ka koduks rahvuslikule ajaloomuuseumile, mis viib kuni 500 aasta tagusesse aega läbi kunsti, mööbli, skulptuuride ja palju muu.

La Banchina

Selle 16-kohalise kohviku ja veinibaari teeb peaasjalikult eriliseks kombinatsioon tegevustest nagu klaasikese orgaanilise veini sipsutamine ja seejärel enda merre kastmine. Kuigi sadamakai võib ujumiseks ahvatlev tunduda, ei tasuks ka kohapealsetest ning taskukohastest saunavõludest mööda vaadata. Ilmselgelt ei ole alkoholi ja ujumist taunivad kampaaniad La Banchinasse jõudnud.

Reffen

See veeäärne tänavatoidu tulipunkt on suurim Põhjamaade tänavatoidukeskus, kus on ohtralt globaalseid toidu- ja joogielamusi ning butiikputkasid vanades merekonteinerites. Reffen panustab kõvasti ka ümberkaudsesse heaolu arendusse.

Tivoli aiad

Sõnast “aiad” ei maksa ennast lollitada lasta — tegu on ekspansiivse pargiga, mis pakub ohtralt adrenaliini. Aprilli keskpaigast poole septembrini on tegemist maailmaklassi lõbustuspargiga. Ka talviti on seal teha nii mõndagi, näiteks uppuda jõululaada tulesärades maagiasse ja poodlemisse.

Eestikeelsed reisiraamatud:

Minu Kopenhaagen. Kati Nielsen. 2013

Minu Taani, Mae Lender, 2010