Olgu kohe ära öeldud, et Viini jõuluturud ei ole ainult paigad, kus saab asju osta, juua ja süüa, vaid nad pakuvad palju enamat nagu terve Viini linngi oma suurejooneliste kaunistuste ja erilise õhkkonnaga. Kes nädalaks Viini jääda ei saa, siis airBalticul on väga head lennuajad, võimaldades nautida Viini kolm pikka päeva.

Valige tramm, mis sõidab ümber keskuse, astuge trammist maha otse raekoja ees ja satute lummusesse, sest mitte ilmaasjata ei kanna see jõuluturg nime „Wiener Weihnachtstraum“ — jõuluunistus. Kõrge värava kohal on süüdatud advendiküünlad. 150 majakesest saab kaasa osta kõike, mis jõulutuju tõstab ja ennast kristalse liblikana jäädvustada. Paar sammu sealt edasi, otse suurejoonelise kunstiajaloomuuseumi ja loodusmuuseumi vahel keisrinna Maria Theresia ümber on 70 majakest, pakkudes kunstkäsitööd.

Sealt paar sammu edasi on minu üks lemmik otse MQ ehk muuseumikvartali keskel — hiigelsuur „Talvetaevas“ liikuvate talvemaailmadega. Päris naljakas on kunstiprojekt, mis ehk veidi Kafkat meenutab, kus mööduvad külastajad muudetakse suurtel piltidel interaktiivse installatsiooniga kujudeks, mis koosnevad miljonitest sipelgatest ja mis Leopoldi muuseumi fassaadile projitseeritakse ning mille nimi ongi „Selbstportrait mit ANTopolis“ (e.k autoportree ANTopolisega). Millega projekti „Impulse“ puhul tegemist on, tasub ise katsetama minna.

Freyungil on Altwieneri jõuluturg, mida on seal peetud juba 1772. aastast.

Viini juurde kuulub ka imperiaalne jõuluõhkkond — kust seda leida kui mitte Schönbrunni lossist või otse Belvedere lossi eest. Uuena lisandus 2021. aastal Liechtensteini aiapalee advenditurg.

Jõuluvalgustuses müstilisena mõjuva Karlskirche ümber on käsitööturg, kus kulinaarne külg on 100% mahesertifikaadiga.

Minu teiseks lemmikuks on Spittelberg, õhkkond mitmel kitsal paralleeltänaval on lihtsalt idülliline.

Kindlasti tuleb juua klaasike hõõgveini Viini katedraali, Stephansdomi juures, mille tornis viib taevatrepp kõrgustesse. Sealt on soovitav jalutada edasi mööda Grabenit, hiigellühtrite all, mis annavad Viini sellele kohale nimeks "Euroopa suurim ballisaal". Kärtnerstrassel on ka kuulus Swarowski kristallikauplus igal aastal uue aknadekoratsiooniga. Sinna viivad jalad igal aastal iseenesest. 2021. aastal on oma dramaatikaga tuntuks saanud haute couture disainer Iris van Herpen loonud nimetuse all "Biomorphism" tantsu loodusega. Aken ise tutvustab fantaasiat teaduses, mis sümboolselt viib unistused reaalsusesse.

Naudinguid Austria spetsialiteetidega lubab advendi-naudinguturg ooperimaja ümber. Naudingud ootavad aga ka Mustas Kaamelis, mis on Viini vanim, 400-aastane restoran. Teadma peab, et kohviku külastuseks on vaja aega varuda, sest järjekorrad sissepääsemiseks on pikad, nagu ka Chaneli või teiste luksuskaupluste ees.

Kes võtab ette väikese reisi kesklinnast välja, saab Stift Klosterneuburgis nautida esimest advenditurgu kloostri siseõuedes, aga ka kloostri külastus koos veinidegustatsiooniga Euroopa vanimas veiniistanduses on väärt paiga külastust.

Vaata galeriid Viinist jõuluajal: