Berliini reisijuht

Berliin on kontrastne. Ühest küljest leidub kõikjal meenutusi turbulentsest minevikust, kuid tegu on ka modernse metropoliga. Pariisist üheksa korda suuremal Berliinil on lugematul hulgal uusi tõmbenumbreid, aga ida ning lääne üksteisest lahutamine on jätnud linnale erilise atmosfääri ning teeb Berliinist tõeliselt unikaalse linna.
Berliini külastades leiad end pidevalt väljakutsete eest, kuidas olevikus navigeerida sõjast räsitud minevikuga. Oluline on otsa vaadata linna süngematele minevikusündmustele, kuid see ei tähenda kaugeltki seda, et Berliini külastamine peaks päädima memoriaalide ja muuseumitega. Ometi ei saa mainimata jätta, et varuksid ka piisavalt aega ajalooga tutvumiseks. Kaasaegne ja kunstiline Berliin väärib see-eest samaväärselt tähelepanu oma ohtrate galeriide ja eksentriliste installatsioonidega. Berliini müüri viimased säilinud osad on transformeerunud püsivaks vabaõhunäituseks ega jäta kedagi külmaks.

Berliinil on ka metsikum pool kirka ööelu, hedonistlike joomaurgaste, kabareeaktide, hipsterlike speak-easyde kui ka kõikelubavate ning obskuursete ööklubidega, kus pidutsetakse kuni kaks ööpäeva jutti. Sega see kompott piltilusate parkide, rikkaliku toidukultuuri, maailmaklassi loomaaia, coolide kodukootud ning maailmas nime tegevate disaineritega ja saadki ülevoolava tänapäeva Berliini.

Riiki pääsemine: Eesti kodanikule on Saksamaa viisavaba, kuid arvestada tuleks, et Saksamaal kehtib nii Saksa kodanikele kui ka välismaalastele osades liidumaades enese registreerimiskohustus. Baden-Württembergis ja Sachsenis tuleb end registreerida, kui reis on pikem kui üks kuu, Nordrhein-Westfalenis, Niedersachsenis ja Brandenburgis, kui külastusaeg on pikem kui kaks kuud. Eestil on saatkond Berliinis ning Saksamaal Tallinnas.

Kuidas minna? Berliini on võimalik otse lennata nii Tallinnast, Riiast kui Helsingist. Edasi-tagasi lennupiletid Tallinnas jäävad ligikaudsesse hinnavahemikku 50-115 eurot täiskasvanu kohta sõltuvalt kuupäevadest ja kampaaniatest. Autoga Tallinnast Berliini sõitmiseks tuleb arvestada vähemalt 20 tunniga. Ecolinesi ühe otsa bussipilet Tallinnast Berliini maksab ligikaudu 75-85€ ja sõit kestab veidi üle ööpäeva.

Ajavöönd: 1h Eestist maas

Parim aeg külastamiseks

Maist oktoobrini on Berliini külastamise kõrghooaeg. Temperatuurid on siis keskmised ja meeldivad ringi jalutamiseks, ajalooliste vaatamisväärsuste külastamiseks ja rohealadel mõnulemiseks. Talv ei ole aeg, mil suurem osa turiste ilma tõttu Berliini sooviks külastada, kuid Berliinil on palju pakkuda ka talvisel ajal. Jõuluturud mõjuvad justkui ereda leegina keset pikki halle ja pimedaid kuid.

Mida võiksid Saksamaa kohta teada?


Valuuta: Euro (EUR, €)

Keel(ed): Saksa keel. Suurem osa Berliini residentidest räägib inglise keelt vähemalt baastasemel ning poodides, hotellides ja restoranides saab inglise keelega kenasti hakkama. Mõne elementaarse fraasi tundmine ei tee siiski kunagi paha:

“Tere“ — “Hallo”
“Aitäh“ — “Danke schön”

“Palun“ — “Bitte”
“Ma ei räägi saksa keelt“ — “Ich spreche kein deutsch”

“Sooviksin…“ — “Ich möchte…”

Suunakood: +49

Pealinn: Berliin

Rahvaarv: 3,65 miljonit (2019)

Eesti välisministeerium annab teada, et Saksamaa kiirteed on sõiduautodele maksuvabad, kuid osades linnades (sh Berliin) kehtib nõue kesklinna pääsemiseks omada keskkonnasõbralikkuse kleebist, mille saab autoteeninduspunktidest või välismaalt tellides TÜV Nord või TÜV Süd kaudu.

Saksamaa on üks neist riikidest, kus poodide lahtiolekuajad on seaduslikult paika pandud. Viimastel aastatel liberaalsemaks muutunud reeglistik lubab kaupmeestel uksed lahti hoida kella 9.00 kuni 20.00. Regiooniti võib olla erinevusi, sest vastavad regulatsioonid on liidumaade kompetentsis. Pühapäeviti on reeglina kõik kauplused ja teenindusasutused suletud. Nädalavahetustel, alates laupäeva õhtupoolikust, on reeglina võimalik esmatarbekaupu osta ainult bensiinijaamadest.

Pankade lahtiolekuajad on erinevad, kuid hiljemalt 18.00 suletakse kõik filiaalid. Laupäeviti ja pühapäeviti on pangad suletud. Pangaautomaadid töötavad ööpäevaringselt.

Eesti haigekassas kindlustatud inimesed, kes viibivad teises liikmesriigis ajutiselt, saavad vajaminevat arstiabi võrdsetele tingimustel selles riigis elavate kindlustatud inimestega. Selleks tuleb taotleda haigekassast Euroopa ravikindlustuskaart. Vajaminev arstiabi ei ole siiski tasuta, maksta tuleb patsiendi omavastutustasud (visiiditasu, voodipäevatasu jne) asukohamaa tariifide järgi. Seetõttu soovitab välisministeerium lisaks Euroopa ravikindlustuskaardi kaasavõtmisele sõlmida reisikindlustuslepingu.

Kuidas ringi liikuda?


U-Bahn: Kõige mugavam ja efektiivsem viis Berliinis navigeerimiseks on maa-alune transport. Kokku 10 liiniga ja 173 peatusega U-Bahn’i rongid peatuvad päevasel ajal iga viie minuti tagant. Öösiti liiguvad need 10-minutilise intervalliga. Piletid kehtivad ka bussides ning trammides.

S-Bahn: Äärelinnu ühendavad rongiliinid katavad 15 liini ja ligi 170 peatust. Linna südames liigub S-Bahn peamiselt maa peal.

Bussid: Metroobussid M11-M85ni liiguvad ööpäevaringselt. Päevased liinid 100-399 ühendavad suburbe südalinnaga. Ööbussid on märgistatud N-tähega.

Trammid ja metrootrammid: Trammide ja metrootrammide erinevus on sageduses.

Taksod: Ühistransport funtsioneerib Berliinis suurepäraselt, kuid taksod on laialt levinud ja saadaval.

Sõidujagamine: Eelistad tellida? Bolt ja Uber tegutsevad. Bolt ka tõukeratastega.

Jalgrattad: Jalgrattalaenutus on mugav ja keskkonnasõbralik viis ringi liikumiseks tänu ettevõtetele nagu Nextbike ja Donkey Republic. Elektrilised jalgrattad on saadaval sellistelt firmadelt nagu Wheels, Jump ja LimeBike.

Mida Berliinis teha?


East Side Gallery

Mis algselt oli eraldatuse sümboliks, peegeldab nüüd Berliini hinge ja vastupidavust. Ligi 1300 meetri pikkune galerii on kollektsioon värvikatest muralitest enam kui saja kunstniku poolt 21 riigist. Iga aasta külastavad seda unikaalset monumenti kuni kolm miljonit turisti.

Parlamendihoone

Neo-barokilik massiivne ehitis, mille söör Norman Fosteri disainitud klaaskuplit on võimalik imetleda nii väljast kui ette broneerimisel ka seest.

Brandenburgi värav

Parlamendihoonest kvartali jagu lõunas seisab Brandenburgi värav, mida peetakse Berliini ühest ikoonilisemaks maamärgiks. Värav sümboliseerib vabadust ja taasühendamist pärast nelja aastakümmet kestnud Külma Sõda.

Holokausti memoriaal

Arhitekt Peter Eisenmani ja insener Buro Happoldi disainitud memoriaal mälestab juutidest holokausti ohvreid. Tegu on südantlõhestava, kuid ääretult olulise meeldetuletusega minevikust, mis võiks kuuluda iga turisti kohustuslikku külaskäiku.

Tempelhofi park

Maha jäetud lennujaam, mis on muudetud 355-hektariliseks avalikuks pargiks. Seal asub ka kolossaalne angaar-terminalehitis. 1200 meetri pikkuse kaarkatusega terminali ühes osas elasid tuhanded Saksamaale rännanud pagulased.

Berghain

Berliinlastele meeldib pidutseda. Seetõttu on linnas ohtralt tegevusi ööpimeduses, kuid ilmselt mitte ükski koht ei ole võrreldav ikoonilise ja ülemaailmselt kurikuulsa ööklubi Berghainiga. Jätta maha kõik oma eelarvamused ja tantsi ennast tehno saatel ribadeks.

Eestikeelsed reisiraamatud:

Minu Saksamaa. Kirju lapitekk. Marianne Suurmaa. 2016

Minu Berliin. Pidu kunstnike paabelis. Jaana Davidjants. 2014