Barcelona reisijuht


Hispaania kirderannikul asuv Barcelona on pealinnaks ja ühtlasi suurimaks linnaks autonoomsele Katalooniale ning rahvaarvult teine munitsipaalüksus Hispaanias. Enam kui 1,6 miljoni elanikuga linn on Barcelona provintsi naaberasumitega suhteliselt kokku kasvanud ja moodustab Euroopa Liidus suuruselt viienda piirkonna populatsioonilt. Barcelona on populaarne turistide sihtkoht suuresti tänu rikkalikule kultuurilisele ja ajaloolisele pärandile, olles koduks arhitektuurilistele meistriteostele nii Antoni Gaudí kui Lluís Domènech i Montaner’i poolt, mis on ka UNESCO maailmapärandi nimistusse kantud. Barcelona on ka koduks kahele Hispaania prestiižikamale ülikoolile — Barcelona ja Pompeu Fabra ülikoolile. Barcelona on Edela-Euroopa oluline kultuuri-, majandus-, finants- ja transpordikeskus, mille Barcelona-El Prat lennujaama külastab üle 50 miljoni inimese aastas.

Värvikas ja päikeseline Vahemere-äärne rannikulinn peidab endas ohtralt aardeid nii randade, rohealade kui maailmakuulsa toidukultuuri näol.

Vaata, et sul jätkuks aega nautida Barcelona ajaloolist arhitektuuri ja kõike muud nagu kohalikud seda teevad. See tähendab endale pikkade lõunasöökide lubamist, millele järgnevad siestad ja sagedane külaskäik naabruskonna baaridesse tapade, veini ja sõprade seltsis.

Riiki pääsemine: Eesti kodanikule on Hispaaniasse reisimine viisavaba. Hispaania saatkond asub Tallinnas ja Eesti suursaatkond Madriidis.

Kuidas minna? Barcelonasse on võimalik otse lennata nii Tallinnast, Riiast kui Helsingist. Tallinnast edasi-tagasi lennupiletid jäävad ligikaudsesse hinnavahemikku 30-70 eurot täiskasvanu kohta sõltuvalt kuupäevadest ja kampaaniatest. Tallinnast Barcelonasse kulub autoga sõitmiseks ligikaudu 3338 kilomeetrit ja 37 tundi. Kombineerides bussi (Poola) ja ronge (ümberistumised Prantsusmaal ja Saksamaal) on võimalik Barcelonasse jõuda ligikaudu 42 tunniga, kuid rahakotti tuleb kergendada märkimisväärselt rohkem kui lennates ehk ligikaudu 330-484 eurot ühe otsa eest.

Ajavöönd: 1h Eestist maas

Parim aeg külastamiseks

Kõige parem on Barcelonat külastada maist juunini, mil temperatuur on meeldivalt soe ega küündi tavaliselt üle 25 kraadi ja mitmed festivalid tähistavad suve saabumist. Suve tipphooaeg on kleepuv ja niiske, mil ka paljud kohalikud lahkuvad oma armastatud linnast, et otsida jahutust kuskilt mujalt.

Mida võiksid Hispaaniast teada?


Valuuta: Euro (EUR, €)

Keel(ed): Hispaania ja katalaani keel. Mõne hispaaniakeelse fraasi tundmine ei tee kunagi paha:

“Tere“ — “Hola”
“Aitäh“ — “Gracias”
“Ma ei räägi hispaania keelt“ — “Yo no hablo español”

“Sooviksin…“ — “Me gustaria…”

Suunakood: +34-93

Pealinn: Madrid

Rahvaarv: 1,620,343 (2018)

Lõunapausid on üldjuhul hilised. Restoranid on lõunastamiseks tavaliselt avatud vahemikus 13:30-16:00 ja õhtustamiseks 20:30-11:00. Paljud poed sulgevad pärast lõunastamist uksed siesta ajaks (14-17:00). Samuti on paljud poed suletud pühapäeviti ja pühade ajal.

Euroopa suurim staation Camp Nou asub Barcelonas. Camp Nous mahutatavuseks on 99 tuhat inimest ja see on koduks FC Barcelonale — maailma ühele toetatumaile jalgpalliklubile.

Olulised tähelepanekud


Eesti välisministeerium soovitab turistirohketes piirkondades olla tähelepanelik, hoida reisidokumente (pass, ID-kaart) üksteisest eraldi ja mitte kanda sularaha suurtes kogustes endaga kaasas. Kui soovite sularaha pangaautomaadist välja võtta, tasuks seda teha päevasel ajal panga siseruumides asuvatest sularahaautomaatidest.

Väga levinud on, et taskuvargad töötavad mitmekesi ja kasutavad varguseks hetke, mil üks varastest juhib ohvri tähelepanu kõrvale. Näiteks kui keegi küsib teie käest nõu linnas orienteerumiseks, tänavamüüja püüab teile müüa midagi, teilt palutakse sigaretti või sigaretile tuld jms. Samuti tuleb tähelepanelik olla ühistranspordis (metroos, bussis, rongis), kesklinnade rahvarohketel tänavatel jne.

Turvavööd peavad kõigil reisijatel olema sõidu ajal kinni ja sõiduki juht ei tohi mobiiltelefoniga sõidu ajal rääkida. Hispaanias on liikluseeskirjade rikkumise eest ette nähtud tunduvalt suuremad rahalised karistused kui Eestis.

Hispaanias ei tohi alla 18aastast last jätta pikemaks ajaks ilma järelevalveta. Juhul, kui Hispaania politseil tekib kahtlus üksinda oleva alaealise lapse suhtes, võidakse alaealine viia alaealiste keskusesse ja hoida teda seal kuni volitatud isikule üleandmiseni. Sellisel juhul algatatakse kohalikus kohtus kohtumenetlus vajalike asjaolude selgitamiseks.

Hispaanias viibides tuleb alati kanda kaasas pildiga isikut tõendavat dokumenti, mida võib paluda esitada nii politsei kui kaardimaksete korral kaupluse kassapidaja.

Kõik narkootilised ained on Hispaanias keelatud, nende tarbimise, omamise, hoidmise või muul viisil kasutamise eest kehtivad pikaajalised vanglakaristused.

Kõikides suuremates linnades osutavad taksoteenust litsentseeritud ja taksomeetriga taksod. Nõudmisel peab juht andma sõidu eest tasumisel linnavalitsuse embleemiga nummerdatud kviitungi (el recibo). Kõik lisatasud ja -maksud peavad olema taksos välja pandud. Lennujaamadesse ja raudteejaamadesse sõidul või sealt sõidu alustamisel võib esineda lisatasu, mida taksomeetri näit ei kajasta.

Eesti haigekassas kindlustatud inimesed, kes viibivad teises liikmesriigis ajutiselt, saavad vajaminevat arstiabi võrdsetele tingimustel selles riigis elavate kindlustatud inimestega. Selleks tuleb taotleda haigekassast Euroopa ravikindlustuskaart. Vajaminev arstiabi ei ole siiski tasuta, maksta tuleb patsiendi omavastutustasud (visiiditasu, voodipäevatasu jne) asukohamaa tariifide järgi. Seetõttu soovitab välisministeerium lisaks Euroopa ravikindlustuskaardi kaasavõtmisele sõlmida reisikindlustuslepingu.

Kuidas ringi liikuda?


Metroo: Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) on Barcelona peamiseks transpordisüsteemiks, mis opereerib nii metroo- kui valitud bussiliine. Piletid on saadaval metroojaamades. Üksikpileti maksumus on 2.40€ ja võimalus on osta ka T-Casual pilet mitmeks sõiduks.

Rongid: Peamine rongijaam on Barcelona Sants. FGC rongivõrgustik on Barcelona ja ümbritsevate suburbide ühenduslüli, mis ühendab ka teisi Kataloonia linnu. Renfe on rahvusvaheline kiirrong, mis ühendab Hispaaniat ja Prantsusmaad ning võimaldab kiiresti reisida linnadesse nagu Pariis, Marseille ja Madriid.

Bussid: TMB tegutseb kõikjal linnas ja pileteid saab soetada nii peatustest kui bussist. Bussist on võimalik soetada vaid üksikpileteid. Aerobús BCN ühendab linna Barcelona lennujaamaga.

Taksod: Valdavalt taskukohased ja kättesaadavad igal kellaajal nii päeval kui öösel.

Autoteenused: Kuigi Uber opereerib Üle Hispaania, siis hetkel ei ole Uber Barcelonas kasutatav. Cabify on eelistatuim sõidujagamisteenus.

E-Jalgrattaid laenutab Bolt.

Mida Barcelonas teha?


Basilica of the Sagrada Familia

Ülemaailmse kuulusega Sagrada Familia on Gaudi enimhinnatud kunstiteos ja arhitektuuripärl. Disain ja kiriku ehitus said alguse 1882. aastal ja kestab tänapäevani. Soovitatav on piletid broneerida varakult ette, et vältida järjekorras ootamist.

Camp Nou

Barcelona on koduks maailma ühele armastatumaile jalgpalliklubile — FC Barcelonale. Peaaegu 100 tuhat inimest mahutav staadion on unustamatu elamus. Anna endast parim ja mine vaata mõnd võistlust. Piletid broneeritavad staadioni kodulehelt ja TicketMasteri kaudu.

Casa Batlló

Merest inspireeritud Gaudi kuulus UNESCO maailmapärandisse kuuluv Casa Batlló on Euroopa üks parimaid modernistliku arhitektuuri suurteoseid nii seest kui väljast.

Castell de Montjuïc

17. sajandist pärit Castell de Montjuïc pakub silmailu lisaks iseendale ka Maagilise Purskkaevu valgusetenduse näol rahvusliku kunstimuuseumi treppidel.

La Boqueria

Kahtlemata parim vabaõhuturg La Boqueria on Euroopa ikooniks. Vaatamata väga suurele ülerahvastatusele (eriti vahemikus 10-15:00) on võimalik osa saada värsketest saadustest, erinevat sorti lihatoodetest, magusast, kohvikutest, baaridest ja paljust muust. Ära kaamerat maha unusta!

Mount Tibidabo

Sõida õhukondliga Barcelona kõrgeimasse tippu, kus lisaks Euroopa vanuselt teises lõbustuspargis aja veetmisele ja Templo Expiatorio del Sagrado Corazónile leiad hingematvaid panoraamvaateid üle terve linna, Vahemere ja ümbritsevate mägede.

Park Güell

Aastal 1984 UNESCO maailmapärandi nimistusse võetud kelmikas Gaudi kunstiteos on üks maailma ikoonilisimaid parke. Park on värviline, dünaamiliste kujudega, keraamika, innovatiivse arhitektuuri ja lopsakate aedadega.

Eestikeelsed reisiraamatud:

Minu Barcelona. Mäe ja mere embuses. Mirjam Johannes. 2015

One Time in Barcelona. Jaanus Viide. 2013

Mässav Barcelona. Jan Beltran.2012

Eestikeelsed telesaated: