Järgnevalt toome sinuni kümme kõige huvitavamat fakti Tenerife kohta, sealhulgas saad rohkem teada saarel toimunud vulkaanipursetest, saladuslikest püramiididest ning sellest, mil moel on saarega seotud maailmakuulus luuletaja ja näitekirjanik William Shakespeare.

Metsiku loodusega Tenerife meelitab enese juurde aastaringselt sadu tuhandeid puhkajaid. Eriti armastatud on paik just sügistalvisel perioodil, sest mahe kliima, vaheldusrikas loodus ja peaaegu alati särav päike panevad reisisõpru kiirelt unustama talvekülma ja pimedust. Tenerife pakub sulle kõike, mida vajad täiuslikuks puhkuseks — võid lubada enesele lõõgastust luksuslikus hotellis või nautida pikemat puhkust soodsama klassi apartemendis, harrastada veesporti erakordsetel vulkaanilistel randadel, matkata mägedes ja orgudes ning nautida kuurordimelu koos kohalike hõrgutistega. Tenerife on populaarne paik näiteks kaugtöö tegemiseks — pärast tööpäeva saad nautida suvesoojust, supelda Atlandi ookeanis ning avastada saare võlusid.

Tenerife pakub ideaalset võimalust töö ja puhkuse ühildamiseks, sest saarel on alati ilus ilm, heal tasemel taristu, vaid kahetunnine ajavahe Eestiga ning lai valik erinevaid majutusvõimalusi alates hotellidest ja apartementidest kuni suuremaid kollektiive mahutavate villadeni.

Kanaaride suurim saar on kogu maailmas väga armastatud puhkusekoht ning siin on pole võimalik end tunda üksikuna. Saar pakub sulle puhkuseks kõike — linnamelu, kauneid randu ja suurepäraseid majutuskohti. Lisaks asub kõik mugavalt lähedal, tänu millele ei pea kulutama väärtuslikku aega ühest kohast teise jõudmiseks.

Tenerife paremaks tundmaõppimiseks soovitame avastada nii saare põhja- kui ka lõunaosa, mis on üksteisest täiesti erinevad: lõunas valitseb kõrb ja põud ning põhja pool lokkab lopsakas rohelus. Enamik puhkajatest suunduvad Lõuna-Tenerifele, kuid saare põhjaosa võlub seevastu imekauni loodusega ning annab võimaluse külastada vulkaanilisi musta liivaga randu, millest enamik on ligipääsetavad vaid jalgsi.

Tenerifele puhkama suundudes soovitame matkasaapad alati kaasa pakkida, sest vaid jalgsi võid saada osa saare kõige erilisematest paikadest. Näiteks soovitame külastada UNESCO kultuuripärandi nimistusse kuuluvat El Teide vulkaani rahvusparki, seigelda Anaga mägede matkaradadel või avastada rohelusse uppuvat Masca kuristikku. Kui vajad veidi kergemat väljakutset, siis võid külastada kuulsat Loro parki saare vanimas kuurordis Puerto de la Cruzi’is.

Kui hästi sina Tenerifet tunned? Tutvu kümne kõige põnevama saare kohta käiva faktiga, millest sa tõenäoliselt veel kuulnud pole:

1. Kuigi Tenerife visiitkaardiks on päike, meri ja maalilised rannad, siis tegelikult pole sealsed liivarannad sugugi mitte looduslikku päritolu, vaid hoopis inimeste poolt rajatud. Tenerife looduslikud plaažid tunned ära musta liiva ja kivide poolest ning kõik valge liivaga rannad on rajatud hoopis viimase sajandi teisel poolel Sahara kõrbest toodud liivaga.

2. Tenerife lipp on sarnaneb Šotimaa lipule — valged ristuvad jooned sinisel taustal. Üheks sarnasuse põhjuseks peetakse asjaolu, et nii Tenerifel kui ka Šotimaal austatakse sama kaitsepühakut Püha Andreasi, kes on Kanaaridel tuntud ka kui San Andrés. Tõsi, lippe kõrvutades märkad, et Tenerife lipu sinine taust on pisut tumedamat tooni.

3. On teada-tuntud fakt, et Teide vulkaan on kogu Hispaania kõrgeimaks tipuks, ulatudes 3718 meetrit üle merepinna. Teide on ühtlasi ka suuruselt kolmas vulkaan kogu maailmas. Vähe teatakse aga seda, et Teide vulkaan heidab ookeani pinnale maailma pikima varju.

4. Kas tead, mis võiks seostada Tenerifet ja William Shakespeare’i? On selgunud, et kuulus näitekirjanik ja luuletaja armastas kohalikku Kanaaride veini. Ta mainis seda isegi kahes oma teoses: “Windsori lõbusad naised” ja “Kuningas Henry Kuues”. Kuuldavasti sai Shakespeare igal aastal osana palgast vaaditäie Malvaasia veini. Tenerife veinid on tuntud tänaseni — ligi 8000 hektarit saare pindalast on kaetud viinamarjaistandustega ning neis kasvatatud eri sorti marjadest valmistatakse nii punast kui valget veini. Mõnede veinitootjate arvates on Tenerife Tšiili järel maailma üks päikesepaistelisemaid piirkondi. Veiniturism on Kanaari saartel üsna populaarne — asjaarmastajad kogu maailmast külastavad saare viinamarjaistandusi ning osalevad erinevatel veinidegustatsioonidel.

5. Ajalooallikatest leiab tõestust neljast Teide vulkaanipurskest. Neist kaks vanimat toimusid allikate järgi 18. sajandi alguses, järgnev 1798. aastal ning viimast korda oli vulkaan aktiivne 1909. aastal. Õnnelikul kombel polnud ükski neist ohtlik ega toonud kaasa inimohvreid.

6. 1991. aastal said Kanaari saared esimeseks Hispaania autonoomseks piirkonnaks, mis keelustas härjavõitluse. Tõsi, seda vaatemängu korraldati saarel ka varasemalt vähe — viimased härjavõitlused leidsid aset 1984. aastal ning nende peatamise tingis publiku vähene huvi.

7. Tenerifel on filmitud arvukalt kuulsaid Hollywoodi filme: „Titaanide kokkupõrge” (Clash of Titans, 2010), „Kiired ja vihased 6” („Fast And Furious 6”) ning 2016. aastal ilmunud põnevusfilmi „Jason Bourne” viies osa. Viimase võttepaigaks oli Santa Cruz’i linn, mida on küll filmis raske ära tunda, sest võttepaik on filmigraafika abil muudetud Kreeka sarnaseks.

8. Tenerife põlisasukad guantšid uskusid hauatagusesse ellu ja palvetasid erinevate jumalate, deemonite ja vaimude poole. Väidetavalt on neil seos ka Tenerife kaguosas paiknevate Güímari püramiididega. Vähemalt nõnda arvab norralasest rännumees Thor Heyerdahl, kes muutis need kivist hulktahukad kuulsaks turismiobjektiks ning usub ehitiste religioossesse tähendusse. Ajaloolased ja teadlased väidavad aga seevastu, et tegemist on talupoegade poolt põldude puhastamise käigus ehitatud kivihunnikutega ning neil puudub igasugune seos guantšide ajalooga.

9. Tenerife üks populaarsemaid külastuskohti on veepark Siam Park. Pargile kuulub mitu maailmarekordit: maailma suurim väljaspool Aasiat asuv Tai stiilis veepark ja lisaks ei leidu pargis asuvale draakoni skulptuurile maailmas võrdväärset. Siam Park paikneb Tenerife kõige uuema kuurordi Costa Adeje läheduses, kus ühtlasi asub mitmeid tipptasemel hotellikomplekse, seal pakutakse laia valikut sportimisvõimalusi, vaba aja tegevusi ning heaolu- ja iluteenuseid. Kuurordis on võimalik harrastada ka veesporti ning mängida golfi.

10. Igal Kanaari saarel on oma mikrokliima, mis võib varieeruda isegi ühe saare ulatuses — põuasest kõrbest kuni niiske troopikani. Selle heaks näiteks on Tenerife, kus põhjaosas valitsevad niisked olud ning lõunas esineb sagedamini põuaperioode. Huvitaval kombel võivad ilmaolud erineda isegi Tenerife külades ja linnades.

Põnevad faktid Tenerife kohta pani kokku reisikorraldaja Novatours.