Nüüd plaanivad seitse Austraalia naist kaevata Katari valitsuse kohtusse, kinnitas nende advokaat Damian Sturzaker CNN-ile. Naised viidi lennukist ilma nende nõusolekuta günekoloogilisse kontrolli, selgitamata neile täpselt kontrolli põhjust ja eesmärki.

"Kahel noorel naisel teostati äärmiselt invasiivne günekoloogiline kontroll, ilma nende nõusolekuta," kirjeldas advokaat. "Üks naine oli reisil koos oma viiekuuse beebiga ja ütles, et ta ei saa sel põhjusel kuidagi olla äsja sünnitanud, aga talle öeldi, et kontrollimine on vajalik ja kästi eemaldada aluspesu."

See juhtum tekitas Austraalias ning kogu maailmas nõutust ja viha, juhtumit võrreldi seksuaalse ahistamisega. Austraalia peaminister Scott Morrison nimetas juhtumit kohutavaks ja vastuvõetamatuks. Katari valitsus avaldas 28. oktoobril ametlikult kahetsust juhtunu üle. „Kuigi kiiresti otsustatud otsingute eesmärk oli takistada selle kohutava kuriteo toimepanijate põgenemist, kahetseb Katari riik reisijate kannatusi või isikuvabaduste riivamisi, mida see tegevus põhjustas,” öeldi Katari avalduses. Samuti kinnitas Katari valitsus, et tualetist leitud beebi on väljaspool ohtu ja meditsiinilise järelevalve all.

Katari valitsus lubas juhtunut põhjalikult uurida ning jagada tulemust teiste riikidega, kuid siiamaani pole lubatut tehtud. Austraalia advokaadi sõnul on kannatanud naised, vanuses 30ndatest kuni 50ndate eluaastateni, saanud suurt emotsionaalset ja vaimset kahju ning neil on diagnoositud posttraumaatiline stress, ärevushäire või lendamishirm. Osad neist naistest pidid lahkuma töölt ja otsima psühholoogilist abi.

Hagi, milles nõutakse kannatanud naiste emotsionaalse kahju, vähenenud sissetulekute ja meditsiiniliste kulude korvamist, esitatakse Sydney kohtule paari nädala jooksul.

Vaata ka videot: