Nõuandeid, millele reisi planeerides mõelda, jagab Salva reisikindlustuse osakonna juhataja Epp Ulfsak. Tema sõnul on praeguses olukorras reisimisega seotud palju nüansse, millele paljud esmapilgul ehk mõeldagi ei oska.

Nüansid, millele reisi planeerides mõelda:

  1. Vahemaandumistega lennud planeeri läbi põhjalikult ja jäta varuaega

Erinevate piirangute, reeglite ja nende pidevate muutumiste tõttu taskuks varuda lisaaega vahemaandumistega lendude planeerimisel. Näiteks on ette tulnud olukordi, kus vahemaandumiste korral nõuab sihtriik lisaks vaktsineerimispassile ka veel lisaks Covid testi tegemist. Nii võib tekkida olukordi, kus lühikese ajaga ei jõuta õigeks ajaks jätkulennule.

  1. Kontrolli vaktsineerimispassi aegumist

Paljudel Eesti inimestel hakkavad just aastavahetuse paiku läbi saama vaktsineerimistõendite kehtivused, mistõttu soovitame varakult enne reisi algust kontrollida koroonapassi kehtivust. Kõige mugavam on seda teha aadressil kontroll.digilugu.ee, skaneerides oma tõendi QR-kood ning sisestades sihtriik ja reisikuupäev.

Lisaks tõendite kontrollimisele võivad riigid kehtestada teisigi piiranguid või tõendi kehtivuse tingimusi muuta. Kuna ametivõimude tegevusega kaasnevaid kahjusid ei hüvita ükski kindlustusselts Eestis, siis tuleks ka alati enne reisimist tutvuda sihtriigis kehtestatud nõuetega veebilehel reisitargalt.vm.ee või reopen.europa.eu.

  1. Kui sihtriik nõuab detailset kindlustuspoliisi

Paljud riigid on praeguses olukorras riiki sisenemiseks kehtestanud väga detailsed nõudmised reisikindlustuse lepingule. Kui neid pole selgesõnaliselt lepingus näha, siis ei pruugi sihtriik reisijat üle piiri lasta. „Kindlasti tuleb enne reisile minekut täpselt järele uurida, mida sihtriik tahab kindlustuspoliisil näha. Näiteks Costa Rica tahtis kliendilt saada konkreetset lepingut, kus oleks näha numbriliselt, et Covid-19 haigestumisega seotud karantiini tõttu tekkinud lisakulud majutusele oleks kaetud vähemalt 2000 euro ulatuses. Meie poole pöördudes saame vajadusel kliendile sihtriiki esitamiseks eraldi kinnituse Covid-19 kaitse kohta väljastada," selgitas Salva reisikindlustuse osakonna juhataja Epp Ulfsak.

  1. Kui oled omal käel reisija, tee põhjalik eeltöö

Kui korraldad ise oma reisi, siis tuleks praegu teha põhjalik eeltöö ning uurida kõige viimast infot sihtriigi ja transiitriikide piiriületusreeglite ja nõuete kohta. Lisaks ametlikule infole tasub kindlasti lisaks uurida inimeste käest, kellel on värsked reisimise kogemused.

  1. Vali majutus, mis ei nõua ettemaksu

Viiruse tõttu muutuvad olukorrad kiiresti ja kunagi ei tea, kui mõni riigipiir suletakse või jätad ise reisi koroonahirmu tõttu ära. Sellistel juhtudel aga kindlustus aidata ei saa ning seega tasuks valida ööbimine, mis ei nõua suurt ettemaksu. Kui sulle sobiv majutus nõuab siiski ettemaksu, siis enne tasumist loe põhjalikult läbi millised on raha tagastamise tingimused, kui riigivõimude tegevuse tõttu reis ära jääb.

  1. Reisikaaslane haigestub reisil, mis saab ülejäänud reisiseltskonnast?

Eneseisolatsiooni ehk karantiiniga seotud lisakulud on Salva tervisekindlustuse alusel kaetud kuni 2000 euroni kindlustatu kohta juhul, kui kindlustatu või tema kaasreisija (kui reisitakse kahekesi) saab koroonapositiivse diagnoosi. Kui on tegemist perereisiga ja üks pereliikmetest haigestub, katab Salva kogu perekonna karantiini tõttu tekkinud lisakulutused majutusele ja uutele tagasisõidupiletitele kuni 2000 eurot kindlustatu kohta. Reisikindlustuse kaitse, mis katab Covid-19 viirusesse haigestumise enne reisi Eestis või karantiini jäämise ja tagasipöördumise kulud reisil olles, kehtib ilma täiendava lisamakseta.

Reisikindlustuse puhul tasub meeles pidada, et see tuleks sõlmida kohe, kui reis on ostetud või esimene osamakse tasutud. Kui tervisekindlustust võib sõlmida veel lennujaamas olles, siis reisitõrkekindlustus tuleks sõlmida kohe peale reisipaketi või lennupiletite ostu, sest reisi ärajäämise kaitse hakkab kehtima 4 päeva peale lepingu sõlmimist. Sellisel juhul on kindlustuskaitse all ka kogu reisini jäänud periood. Kindlustuse varakult sõlmimine kindlustuslepingut ennast kallimaks ei tee, kuid tagab kindlustuskaitse ootamatuste vastu, mis võivad juhtuda enne reisi algust.

Allikas: Reisidiilid