Pandeemiast tingitud reisipiirangute tõttu on turismiarendajad üle kogu maailma loonud kõiksugu strateegiaid, et turismi promoda, alustades platvormideülestest reklaamkampaaniatest ja lõpetades soodusvautšerite pakkumisega. Globaalseid trende järgides on Leedu alates 2021. aasta septembrist pakkunud tasuta ööd enam kui 200 kohalikus majutusasutuses turistidele, kes riigis vähemalt kaks ööd veedavad.

Majandus- ja innovatsiooniministeeriumi ning Lithuania Traveli koostöös sündinud kampaania “Lithuania. Take your time” pidi esialgu kestma veidi üle kahe kuu, ent huvi näitas üles enam kui kaks miljonit turisti, kellest paljude arvates oli lühike ajavahemik liiga suureks takistuseks. Seetõttu otsustas Lithuania Travel kampaaniat pikendada ning nüüd saab kuni 65 euro väärtuses tasuta ööd kasutada kuni 22. novembrini.

Enamik kampaanias osalevatest majutusasutustest paikneb Leedu suuremates linnades, spaalinnades ja mereäärsetes kuurortides. Lithuania Travel on välja toonud viisid, kuidas sügispuhkust kõige paremini nautida.

Avasta Vilniuse peidus pool

Kuigi Vilnius on aastaringselt populaarne sihtkoht, pakub sügis unikaalseid ja ebatavalisemaid võimalusi linna avastamiseks. Kui vanalinna labürindis ringi jalutades jahe hakkab, ootavad reisijaid Vilniuse müstilised katakombid. Nii mõnelgi turistil pole aimugi, et suur ja värvikas osa Vilniuse vanalinnast on pilkude eest peidus ja ootab avastajaid munakivitänavate all.

Sügis on imeline aeg ka Vilniuse maitsete avastamiseks. Novembri esimene nädal on Leedu Gastronoomianädal, mille raames on linna parimad kokad kokku pannud erimenüüd omapäraste roogade ja söödavate kunstiteostega. See annab hea võimaluse tutvuda uue ja ambitsioonika liikumisega New Baltic Cuisine, mille eesmärgiks on riigi traditsionilised ja hooajalised road uude kuude panna.

Et aidata reisijatel tutvuda linnasügavustega, pani Lithuania Travel kokku kolmepäevase reisiplaaniga, mis sisaldab paljusid Vilniuse tuntud vaatamisväärsusi.

Vilniuse vanalinn. Foto autor Martynas Zaremba

Kaunas, 2022. aasta kultuuripealinn

Leedu südames asuv Kaunas on juba varem rahvusvahelist tuntust kogunud omapäraste atraktsioonidega nagu maailma esimene nähtamatu väljak, mis on pühendatud George Maciunasele, kes oli üks Fluxuse liikumise algatajatest. Linna värvika kunstielu tipp on Yard Gallery, mis on peidetud ühe elumaja tagaaeda.

Kummituslikku sügisesse sobib suurepäraselt ka Kuradimuuseum, kus on kodu leidnud enam kui 3000 Sarvikule pühendatud eksponaati rohkem kui 70 riigist. See on maailma üks unikaalsemaid muuseume. Turiste köidab ka eriline modernistlik sõdadevahelise perioodi arhitektuur, mis aitas kaasa Kaunase 2022. aasta Euroopa kultuuripealinnaks saamisele.

Et Kaunase reisist enim võtta, soovitatakse turistidel tutvuda Lithuania Traveli kolmepäevase Kaunase reisiplaaniga.

Merevaigujaht Läänemere rannikul

Leedu rannik on koduks Baltimaadele omastele atraktsioonidele nagu jalutuskäigud kvartsliivaluidetel, külmsuitsukala maitsmine ja muidugi merevaigujaht. Müütidest ja legendidest ümbritsetud merevaiku kutsutakse ka Leedu kullaks ning selle leiukohtadeks on eelkõige kohalikud rannad, kust turistid tükke suveniiridena koju viimiseks korjata saavad.

Kura säär, riigi üks ilusamaid paiku, on Klaipėdast vaid viieminutilise praamisõidu kaugusel. Peale mõnusat jalutuskäiku rannas ootab külastamist Leedu Meremuuseum, mis on vaieldamatult riigi kõige populaarsem atraktsioon. 19. sajandil ehitatud kindluses asuv muuseom on koduks hiiglaslikule mereteemalisele kollektsioonile.

Lithuania Travel on ka Klaipėda-reisiks kokku pannud reisijuhi, millega saab tutvuda siin.

Vaade Balti merele Klaipėdas. Foto autor Andrius Gailiūnas

Merevaiguprotseduurid spaalinnades

Druskininkai and Birštonas on tuntud Leedu ravikeskustena. Linnamürast kaugel asuvad kuurortlinnad peidavad endas mineraalallikaid, bioloogiliselt aktiivseid aineid ja elusaid mikroorganisme täis mudavanne ja suuri metsi, mis kohaliku õhu aastaringselt värskena hoiavad. Linnad on koduks ka mitmetele taastusravikeskustele ja spaadele. Külalised saavad oma tervist muuhulgas tugevdada unikaalse merevaiguteraapiaga, mis kombineerib muusika, massaaži ja kohaliku merevaigu raviomadused.

Tasuta hotelliöö saamiseks tuleb reisijatel külastada Lithuania Traveli kampaania veebilehte. Peale registreerimist saadetakse registreerijale unikaalne kood, mida kasutada hotellitoa broneerimisel kolmeks või enamaks ööks, et kolmas öö tasuta saada. Kood kehtib enam kui 200 majutusasutuses