Sitsiilia

Sitsiilia on ülipopulaarne ja armastatud turismimagnet nii itaallaste endi kui ka välismaalaste hulgas. Ning tõepoolest, seal on, mida vaadata.

Sügiskuudel tullakse saarele pehme kliima, suurepärase toidu ning kõikvõimalike meelelahutuste nautimiseks. Sitsiilia idaranniku lähedal asuv Euroopa kõrgeim tulemägi Etna on juba vaatamisväärsus iseenesest, mille pärast tasub sinna sõita.

Ajalugu võib tunnetada juba ainuüksi tänavakividel kõndides. Matkaja võib Sitsiilias veeta kogu nädala imetledes saare eri ajastute arhitektuuri. Selinunte Akropol, Cefalùn Katedraal, aga ka Palermos asuvad Cappella Palatina ja Palermo Katedraal pakuvad ajaloohuvilistele hulgaliselt elamusi.

Autoga liikujad võiksid üles leida Palermo lähedal asuva Caccamo kindluse. Siin võib nautida ujumist, surfamist, snorgeldamist. Võib ka tiirutada ümber saare asuvatel randadel või loodusradadel.

Sitsiilia linnade turud on tulvil maitsvaid ja värskeid hõrgutisi ja kindlasti leiab iga turist saarelt just temale sobiva ja meelepärase linna. Palermo elegants ja päikseline Catania pakuvad heal tasemel suurepärast puhkust. Ning, mis peamine – päevased temperatuurid on siin enamasti +20 kraadi ümber.

Sitsiilia

Maldiivid

Alati kaunid Maldiivi saared asuvad India ookeanis. Parim aeg aastas neid külastada algab just sügiskuudel.

Troopiline päike hellitab turiste ja türkiissinised mered on täis elu. Ka sademeid tuleb ette, kuid õige harva. Turismi kõrghooaeg algab Maldiividel detsembris. Seega on november veel rahulikum ning troopilist paradiisi saab nautida soojades vetes.

Sukeldujatele ja snorgeldajatele algab just novembris aeg, mil hiiglaslike kotkaste vaatlemine on Maldiivide läänepoolses osas vaat et garanteeritud. Maldiividel on võimalik näha ka suuri vaalhaisid, kes ujuvad aasta läbi eriti Ari-atolli lõunaosa läheduses. Ka Baa-atoll on sügiseti soodne piirkond vaalhaide vaatlemiseks.

Novembris peetakse Maldiividel kahte püha, mil tähistatakse maa vabastamist mujalt saabunud vallutajatest. Suurim osa pidustustest peetakse pealinnas Malessas. Ent ka mujal võib näha kõrgel lehvivaid lippe ning pidupäevade auks pakutakse traditsioonilisi sööke. Novembri keskpaigas korraldatakse Malessas sealse tähtsaima kalatööstuse auks suur kalaturg.

Maldiivid

Veneetsia

Kohaliku rahva arvates on sügis parim aastaaeg romantilise Veneetsia külastamiseks. Suvised rahvamassid on lahkunud ning linn on märgatavalt rahulikumaks muutunud. Seega saab siin kõike täiel rinnal nautida. Päevasooja on praegusel perioodil +15 kuni +20 kraadi ning see teeb Veneetsiast suurepärase reisisihi sügise lõpu veetmiseks.

Kui septembris olid hotellide hinnad kõrged seoses turistide rohkusega ja ka seal toimuva filmifestivalide tõttu, siis oktoobris-novembris langevad need majutusasutustes märgatavalt, kuna tänavad on tühjemad ning külastajaid vähem.

Nüüd on tore liikuda mööda põnevaid looklevaid teid ja tänavaid, mis viivad enamasti kanali äärde. Oma teel saab ka tutvuda tipptasemel restoranide maitsvate roogadega. Lisaks saab rahulikult nautida imelist kunsti linna muuseumides, sellistes nagu Gallerie dell'Academia ja Palazzo Grassi. Parim asi sügisel on seegi, et Rialto ja Sighsi vahelised sillad pole turiste täis ning huvitava Peggy Guggenheimi muuseumi ees pole pikka järjekorda.

Tüüpiline Veneetsia tänav: ülesriputatud pesud vanade majade vahel

Pariis

Pariis on turistide seas üks populaarsemaid linnu ja seda olenemata aastaajast. Üha enam pimenevate sügisõhtute lummavas valguses on turistidest tühjemaks jäänud tänavatel võimalus häirimatult tutvuda selle imelise linnaga.

Novembris on lennupiletite ja hotellide hinnad soodsad, kuna turistid suhtuvad novembrisse kui vahekuusse, mis on otsekui ettevalmistus talvisteks matkadeks. Kuigi soojakraade on päeviti +10 piires, hoolitsevad terrasside soojuslambid selle eest, et külastajad saaksid kohvijoomist nautida värskes õhus ka õhtuti.

Jõululaadad avavad tavaliselt oma uksed novembri lõpus. Gurmaanide unelmate linn pakub elamusi igale maitsele. Muuseumite järjekorrad on aga kahanenud olematuks. Kusjuures näitusi ja teisigi põnevaid kohti, mida külastada, on lõpmata palju.

Sujuvalt korraldatud ühistransport tagab selle, et ka nädalalõpul on võimalik ära käia Eiffeli tornis, jalutuskäigul Seineˇi ääres ning linna arvukates kohvikutes. Aga ka ronida Montmartreˇi mäele. Pole hilja kulgeda ka piki Pariisi maa-aluseid katakombe. Lisaks veel ostuvõimalused, milliseid pakub kõrgmoe pealinn oma arvukates kaubamajades ja kirbuturgudel.

Tenerife

Talve tulekuks valmistuv Tenerife pakub novembris siiski veel päikest ja sametist soojust, ent paljastab samas ka selle poole, mis päikesepuhkuse ajal kergesti märkamata võib jääda.

Saare mitmekesine loodus kutsub just nimelt sügisel matkama. Tenerife on pikki ja põiki täis mitmesuguseid matkamiseks ja jalgrattasõiduks mõeldud teid ja radu. Kusjuures matkata saab isegi hobustega.

Rändajad peaksid tutvuma ka kaunite Anaga mägede matkaradadega, kus on säilinud veel ürgne loorberimets, millist maailmas võib kohata vaid veel üksikutes kohtades.

Tenerife on Kanaari saartest kõige mitmekesisemate tegevuste paik. Siin saab tegeleda peaaegu kõigega, välja arvatud suusatamine. Saarel asub Hispaania kõrgeim mägi, Teide vulkaan, mis talviti saab endale valge katte. Teide uhke tipu külastamise järel on mõnus naasta taas ranniku soojadele liivarandadele.

Tenerife

Reini jõe org, Saksamaa

Alpidest alguse saanud enam kui tuhande kilomeetri pikkune Reini jõgi lookleb läbi Saksamaa. Jõe poolt uuristatud orust kerkivad nõlvad moodustavad „romantilise Reini“ piirkonna, kus võib leida hulgaliselt keskaegseid losse, viinamarjaistandusi, võluvaid külakesi ning linnu.

Üliaktiivse ja küllusliku suve järel on sügis eriti võluv aeg, mil jõeorgu piiravad viinamarjaistandused on omandanud juba sügise värve. Rein ongi kõige romantilisem just oma sügisvärvide, hämarduvate õhtute ja jaheneva õhu poolest.

Mööda jõeäärseid käänulisi teid matkates hämmastab rändajat jõge valvavate võrratute losside hulk. See tekitab eriliselt romantilise tunde. Reini jõe oru keskosas asuva ligikaudu 65 kilomeetri pikkuse UNESCO maailmapärandi nimistusse mahub kokku üle 40 keskaegse lossi. Käesoleval ajal on nii mitmeski lossis avatud kas hotell või restoran.

Wetteri Loss Harkortsee piirkonnas

Dubai

Dubais on ilm kas kuum või veelgi kuumem. Novembris on õhuniiskus siiski veidi väiksem ja ka sooja vaid +30 kraadi ringis.

Päikesepuhkus on nüüd sobiv neile, kes unistavad pehmetest liivarandadest ja novembrikuu hallist ning lörtsisest ilmast erinevast päikesepaistest.

Novembris saab Dubaist kunsti keskpunkt, kuna kuuepäevane Dubai disaininädal (Dubai Design Week) täidab kogu linna kunsti, etenduste ja mitmesuguste üritustega. Põnev Global Village avatakse oktoobri lõpus ning maailma kõrgeim hoone, üle 800 meetri kõrgune Buri Khalifa, pakub omalt poolt suurejoonelisi päikeseloojangu vaateid.

Dubai

Allikas: Napsu