Vilnius on turismikampaaniatega varemgi pilke püüdnud — kampaania ”Euroopa G-punkt” tegi Euroopas mõne aasta eest korraliku tähelennu. Sama juhtus ka kampaaniaga “Vilnius: imeline, kus iganes see sinu arust on”, mis sai rahvusvahelise tunnustuse osaliseks konkursil City Nation Place Awards 2020 ja nimetati seal parimaks kommunikatsioonistrateegiaks.

Eelmiste kampaaniate jälgedes püüab Vilnius sel korral tähelepanu tõmmata uues kuues jõuluklassikaga “Me soovime rõõmsaid jõule” ja lustaka kampaaniavideoga. Nii uute sõnadega laul kui ka video on osa Vilniuse linna ning riigi ametliku turismiagentuuri Go Vilnius jõulukampaaniast “Jõulud Vilniuses: imelised, kus iganes see sinu arust on”. 20. oktoobril alanud kampaania kutsub välisturiste pühadehooajal avastama Leedu pealinna võlu.

Vaata lustakat kampaaniavideot:

Kampaaniaks andis inspiratsiooni veebileht Where is Vilnius, mille külastajatel palutakse Vilniuse arvatav asukoht ära märkida. Vastuste põhjal koostati kaart, mis näitab, et kõige enam pakutakse linna asukohaks Soomet, Rumeeniat ja isegi Kasahstani. Eelmisel aastal viidi sarnane eksperiment läbi Berliinis, kus tänaval jalutanud inimestelt uuriti, kas nad teavad, kus Vilnius asub. Möödujad pakkusid Vilniuse koduks riike üle kogu Euroopa, näiteks Itaaliat, Austriat ja Rootsit, kuid arvati, et see võiks olla ka Lõuna-Ameerikas. Nüüd kutsub uue kuue saanud veebileht inimesi taas pakkumisi tegema ning tutvustab parimaid viise, kuidas linnaga pühade ajal tutvuda.

Et Vilniuse vähesele tuntusele vahval moel tähelepanu tõmmata, esitab laulukoor kampaaniavideos jõululaulu “Me soovime rõõmsaid jõule” uute sõnadega. Meloodia osutus valituks oma ülemaailmse populaarsuse tõttu ning laulu sõnad räägivad sellest, et kuigi Vilnius ei asu Rootsis, Prantsusmaal, Saksamaal või mõnes muus tuntud sihtkohas, väärib seegi paik külastamist.

Samal ajal näidatakse vaatajale Vilniuse kõige tuntumaid aspekte. Näiteks võib videos näha linna kohal hõljuvat kuumaõhupalli, sest Vilnius on ainus pealinn Euroopas, mille kohal õhupalliga lennata tohib. Video viimastes kaadrites on näha 326.5-meetrine Vilniuse teletorn, mis on riigi kõrgeim ehitis ning kus asub restoran, mis paikneb 180 meetri kõrgusel.

Go Vilniuse direktori Inga Romanovskienė sõnul on kampaania jätkuks eelmisele kampaaniale “Vilnius: imeline, kus iganes see sinu arust on”, mis pööras linna vähese tuntuse viisiks, kuidas turistide tähelepanu saada. Jõulukampaania näitab samal moel, et Vilniuse jõulud jätavad kustumatu elamuse olenemata sellest, kus linn paikneb.

“Nagu igal aastal, muutub Vilnius ka seekord elanike ja külaliste rõõmuks talviseks võlumaaks,” ütles Romanovskienė. “Kuigi välismaalased ei tea tihtipeale jätkuvalt, kus Vilnius asub, näitab meie kampaania neile, et segadusele vaatamata on meie pealinnal välja pakkuda nii mõnigi viis, kuidas pühadeaegne reis meeldejäävaks muuta.”

Vilniuses tähistatakse jõulupühi uhkelt: linna jõulukuusk lummab Euroopat igal aastal ning möödunud jõuludel korraldati seal ettevõtmine, mille käigus anti kohalikele võimalus oma potis kasvav jõulukuusk alles hoida ja hiljem vastloodud jõulumetsa istutada.

Sel pühadehooajal mattub Vilniuse jõulukuusk tuledesärasse 27. novembril. Kuusk on Leedu pealinna jõulupidustuste kese: seda ümbritseb igal aastal jõululaat, kuusetulede süütamine on omaette üritus ning puu ümber on tegevusi kogu perele. Muuhulgas saab Vilniuse katedraali ees vaadata 3D-jõulumuinasjuttu ning nautida pühadedekoratsioone, millega linn kaunistatud on. Kuigi pandeemia tõttu ei saa iga soovija sel aastal jõule Vilniuses veeta, oodatakse külalisi ka tulevastel jõuludel, mis tõotavad tulla sama imelised.

Vaata fotosid jõuluajast Vilniuses: