Observatooriumi kupli diameeter on 3 meetrit ja teleskoobil 30 sentimeetrit.

Lielzeltiņu observatoorium

Ning mis võiks olla põnevam kui ise oma silmaga vaadata Päikese pinnal toimuvaid plahvatusi ja näha, kuidas hiiglaslik tulekera toimib.

Lätis Talsi regioonis peitub ka astronoomiafännidele tõeline kirss tordil. Et piirkonnas on ülivähe valgusreostust, otsustas Riiast pärit keemikuharidusega ärimees Sergejs Klimanskis ära osta räämas taluvaremed Talsi kandis ning need restaureerida ja observatooriumiks kohandada. Klimanskise enda astronoomiahuvi oli juba aastaid olnud niivõrd suur, et isiklik observatoorium kulunuks niikuinii ära. Ent mees otsustas, et ka teised huvilised saavad tema rajatisega tutvuda. Nõndaks lõi ta observatooriumi juurde ka pisikese kodumajutuse ja seal võivad ööbida kõik soovijad. Huvilistele peab Klimanskis ülimalt põneva loengu paiga lähiajaloost ja teeb sissejuhatuse astronoomiasse. Ning mis võiks olla põnevam kui ise oma silmaga vaadata Päikese pinnal toimuvaid plahvatusi ja näha, kuidas hiiglaslik tulekera toimib. Observatooriumit saab külastada neljapäevast laupäevani ning pilvise ja vihmase ilmaga on see suletud. Kui aga ilmateade lubab selget taevast, kiirustavad tähesõbrad üle Läti ja maailma just Sergejsi observatooriumisse.

Mazburkase farm ja veinitalu – killuke Prantsusmaad keset Lätit

Tukumsi lähistel asub talupidamine nimega Mazburkas. Sealne perenaine Gunta Niedra tervitab kõiki oma külalisi äärmise soojuse ja lahkusega ning pakub maitsmiseks käsitööveine, mis teevad silmad ette ka kallimale Prantsuse kraamile. Talus kasvatatakse ise viinamarju, niisiis laiubki farmis hiiglasuur viinamarjaistandus, mille saadustest kohapeal veini valmistatakse. Istanduses kasvab ligikaudu kuuskümmend erinevat viinamarjasorti. Kokku toodetakse seal kuut erinevat veini, kolme valget, üht roosat ja üht punast. Iga veini puhul on välja töötatud väga täpne retsept selleks, et veinisõber saaks iga kord nende veini juues täpselt samasuguse elamuse. Ehkki pudelikese eest tuleb kukrut kergendada lausa 15 euro võrra, on joogipoolis seda igal juhul väärt. Ka kohapeal kasvatatavaid viinamarju saab iga külaline soovi korral kaasa osta.

Gunta tehtud veinid on pärjatud erinevate kõrgete autasudega. Ta peab oluliseks oma toodangut võistlustele saata, et säilitada teadmine, et tema toodang on tõepoolest hea. Kõik tema toodetud veinid on kuivad.

Teine talu tööstusharu on lambakasvatus. Lambaid kasvatatakse liha eesmärgil ja toodangut müüakse ennekõike kohalikul turul. Eelneva kokkuleppe alusel on võimalik külalisel ka värsket lambaliha osta ja saada Guntalt liha kõrvale sobiva veini soovitus.

Rohkem informatsiooni sihtkohtadest Lätis leiad Latvia Travel kodulehelt https://www.latvia.travel/et. Maalilisi pilte ja reisisoovitusi leiad ka meie Instagramist @latviatravel ja Facebookist @LatviaTravel.

Jaga
Kommentaarid