Blackfolkpottery - iidne keraamika tänapäeval

Pea 10 000 elanikuga Salduse linnake peidab endas väikest tarbekeraamikakoda, mida peab Andra. Keraamikakotta sisse astudes leiad end ehtsast ateljeest. Kunstnik Andra on loonud sinna imelise oaasi kunstisõpradele. Kohapeal saab savile ka ise käed külge panna. Andra juhendab isegi kõige oskamatumaid voolijaid ja igaühe käte vahel sünnib midagi otse südamest. Nii võib voolida endale tassi, supikausi, vaasi või näiteks küpsisepurgi. Andra ise hakkas keraamikaga tegelema 2013. aastal, mil tal sai kõrini oma kontoritööst Riias ja ta otsustas kodulinna tagasi kolida. Ta õppis meistri käe all selgeks erilise voolimis- ja põletustehnika. Tänu viimasele on kõik tema savitööd lõpptulemina musta värvi ja tehnika puhul on tegemist väga vana viisiga savinõusid teha. Protsess on pikk ja keerukas, mistõttu savi põletatakse vaid korra kahe kuu tagant.

Grobiņa viikingite küla

Grobiņa on väike linn Liepāja külje all, mis on Lätis tuntud selle poolest, et sinna asusid elama Läti kõige esimesed viikingid. Külas on püsti pandud erinevad atraktsioonid. Niisiis saab end proovile panna vibulaskmises – ikka nii, nagu viikingid seda kunagi tegid. Suviti küpsetatakse seal ise leiba ja paik on väga populaarne lastega perede seas, kes seal aega veedavad ning piknikke peavad. Peale selle saab Grobiņa linnas nautida ka paadisõitu, mille vältel näeb nii lossivaremeid kui ka hunnitut vanalinna.

Viikingid jõudsid Grobiņasse umbes 9. sajandil.

Igal aastal maikuu viimasel nädalal kogunevad viikingite ajaloo huvilised Grobiņasse ja korraldavad seal suure festivali, mille raames tehakse näidislahinguid ning etendatakse kõigile pealtvaatajatele tõelist viikingielu.

Rohkem informatsiooni sihtkohtadest Lätis leiad Latvia Travel kodulehelt https://www.latvia.travel/et. Maalilisi pilte ja reisisoovitusi leiad ka meie Instagramist @latviatravel ja Facebookist @LatviaTravel.

Jaga
Kommentaarid