Mark Rothko kunstikeskus – kunstigurmaanide maiuspala Daugavpilsis

Läti lõunapiiri lähedal asuv riigi suuruselt teine linn Daugavpils pakub hingematvate jõevaadete kõrval ka tõelist kultuurilist mitmekesisust. Daugavpilsi kirikumäel asuvad viie erineva religiooni kirikud. Kuid põnevus ei piirne kirikute ja jõega. Daugavpilsi kindluse arsenalihoone peidab endas tõeliselt läänelikku kunstikeskust, milles ka Daugavpilsi ja kogu Läti kuulsaima maalikunstniku Mark Rothko maalikollektsioon. Rothko järgi ja tema auks nimetatud kunstikeskus on osutunud üheks Läti kunsti tõmbenumbriks, kus korraldatakse biennaale, seal saavad välismaalt kohale reisinud kunstnikud ööbida ning isegi ateljeedes tööd teha.

Mark Rothko on juudi soost maalikunstnik, kes enne esimest maailmasõda, olles vaid kümneaastane, emigreerus USA-sse. Rotko oli kunstnik, kes oma suurima kuulsuse saavutas maalidega, mis kutsuvad vaatajat tunnetama värvide mõju inimese hingele ja kehale. Ta soovis, et tema töid vaadataks sama lähedalt, kui neile asub kunstnik neid maalides. Rothko vihkas üle kõige kunsti kommertsialiseerumist, ent paradoksaalsel kombel saavutas ta ise juba oma eluajal suure tuntuse ja rikkuse ning tema ja tema tööd kuuluvad maailma tippklassi kunsti sekka.

Kunstikeskuse teine suur tõmbenumber on keraamika. Läti keraamik Pēteris Martinsons tõi Läti kunstimaailma keraamikakunsti. Kui varem tunti ja tehti vaid tarbimiseks mõeldud esemeid, hakkas Martinsons looma keraamilisi kunstiteoseid. Igal aastal toimub keskuses Martinsonsile pühendatud Läti rahvusvaheline keraamikabiennaal. Viimatise biennaali tööd on ka keskuse teisel korrusel näha. Näitusel võib kohata imelisi ideid ja tehnikaid, mida ei seostaks esiti üldse keraamikakunstiga.

Daugavpilsi tõmbenumber: Šmakovska muuseum

2021. aasta suvel osutus Daugavpilsi absoluutseks tõmbenumbriks Šmakovka muuseum, mis annab põhjaliku ülevaate Läti traditsioonilise, ent ebaseadusliku puskari tootmisest ja levikust. Muuseum loodi eesmärgiga tutvustada šmakovkat kui Läti toidukultuuri osa, samas on muuseumis olulisel kohal ka teavitustöö tegemine alkoholitarbimise kahjulikkusest.

• Muuseumis on moodne näitus, mis jutustab loo vanimast Läti alkohoolsest joogist ja selle arengust läbi sajandite.

• Šmakovskat toodetakse tänapäeval osaliselt ka seaduslikult, ent kehtivad väga ranged regulatsioonid. Muuseumis saab tutvuda ka kaasaegse tehnikaga.

• Lisaks giidile saab kuulata ka audioekskursiooni inglise, vene ja läti keeles.

Rohkem informatsiooni sihtkohtadest Lätis leiad Latvia Travel kodulehelt https://www.latvia.travel/et. Maalilisi pilte ja reisisoovitusi leiad ka meie Instagramist @latviatravel ja Facebookist @LatviaTravel.

Jaga
Kommentaarid