Alūksne ajaloomuuseum ja jalutuskäik kaunis lossipargis

Ajalugu on Alūksnes kõvasti. Nii tasub sammud seada ka kesklinnas paiknevasse lossi, kus tegutseb nii loodusmuuseum kui ka ajaloomuuseum. Viimane on alles äsja renoveeritud ning nautida saab kaunist visuaalset ja muusikalist elamust lossi klaverikambris, kus külastaja viiakse multimeedianäituse kaudu rännakule ajas 150 aastat tagasi.

Alūksne loss ehitati aastatel 1859 kuni 1865 parun Alexander von Vietinghoffi tellimusel. Loss on üks muljetavaldavamaid Tudori neogooti stiilis arhitektuurimälestisi Lätis. Muuseumis on sealse kultuuri ja ajaloo väljapanek ning seal korraldatakse ka erinevaid hariduslikke ettevõtmisi. Kui lossis näitused üle vaadatud, saab sammud seada lossiparki, kust avanevad maalilised vaated Alūksne järvele ning mõisapargi jalutusradadel on mitmeid erinevaid arhitektuurilisi pärleid, alustades linnumajast ja lõpetades Kreeka jumalanna Pomona templiga.

Inglise stiilis park on üks liigirikkamaid terves Lätis. Seal asub 18. sajandil rajatud ampristiilis väravatega aed ja ka Vietinghoffide mausoleum.

Miljonivaade Alūksne vaatetornist ja meeldejääv paadisõit järvel

Vaatetorn asub Alūksne templimäe pargis, kohe suure Alūksne järve kaldal. Tegemist on ühe Läti kõrgeima torniga, mil pikkust 37,8 meetrit. Tipuni viib 153 trepiastet ja see on Alūksne kõrgeim koht, tervelt 216,7 meetrit merepinnast. Tornist avanevad aga hingematvad vaated lossipargile, Alūksne järvele ja ajaloolisele Liivi ordu kindluse varemetele.

Kui Alūksne linn kõrgustest üle vaadatud, on lühikese jalutuskäigu kaugusel võimalus alates maikuust kuni esimese lumeni sõita Marienburgi nime kandva järvepaadiga ja lõõgastuda imelise looduse keskel. Paadile mahub kuni kakskümmend inimest ja audiogiid pakub ka eestikeelset ajaloolist lühiülevaadet paikadest, mida järvel sõitvalt paadilt näha on.

Kinnita keha ja puhka jalga pererestoranis Benevilla

Benevilla restoran ja hotell on armas pisike pereettevõte, millest õhkub soojust, armastust ja hoolt. Restoranis pakutakse värsket ja maitsvat toitu, mille valmistamisel hoolitseb pererahvas hea selle eest, et võimalikult palju toorainest oleks kohalik ja kvaliteetne. Nõndaks avaneb võimalus keha kinnitada tõeliselt mõnusate maitsetega. Pererahval on ka viljapuuaed, kus kasvab tuhatkond viljapuud, ja restoran-hotelli keldrisse on ehitatud spetsiaalne õunahoidla, kus hoitakse värsket kraami selleks ajaks, mil maad katab lumevaip.

Hotellis on kuus numbrituba, millest üks ruumikas peretuba, teine vahva rõduga romantiline tuba ning ülejäänud kahekohalised klassikalised puhtad ja ilusad peatuspaigad reisijatele.

Rohkem informatsiooni sihtkohtadest Lätis leiad Latvia Travel kodulehelt https://www.latvia.travel/et. Maalilisi pilte ja reisisoovitusi leiad ka meie Instagramist @latviatravel ja Facebookist @LatviaTravel.

Jaga
Kommentaarid