Virginias Restonis asuva ettevõtte Parabon NanoLabs kohtueksperdid rekonstrueerisid 3D abil egiptuse muumiate näod, kirjutab Моя планета viitega Live Science-ile.

Mumifitseeritud säilmed kuulusid kolmele umbes 25-aastasele mehele, kes elasid umbkaudu 2000 aastat tagasi. Muumiad leiti Abusir el-Meleq'i linnast. Eksperdid koostasid säilmete DNA ning kohtumeditsiinilise fenotüüpimise abil nägude kolmemõõtmelised mudelid.

Tulemus on siin:

Ettevõtte Parabon NanoLabs teatel oli see esimene kord, kui fenotüüpiat kasutati nii vanade säilmete puhul.

Eksperdid kasutasid selleks Snapshot'i, mille abil on võimalik prognoosida näojooni ja nahavärvi. Uuritavatel meestel oli tume nahk, tumedad silmad ja tumedad juuksed. Selline kirjeldus on sarnane kaasaegsetele inimestele, kes elavad Vahemere maades või Lähis-Idas, mitte kaasaegsetele egiptlastele.

Leidmaks erinevusi meeste vahel, koostasid eksperdid kolmemõõtmelised võrgustikud, mille abil on võimalik kirjeldada näojooni.

Seejärel ühendati kaks tulemust ning nii saadi kõigi kolme mehe näomudelid.

Spetsialistid märgivad, et töö nii vana DNA-ga võib olla keeruline kahel põhjusel. Esiteks, informatsioon on aja jooksul tugevalt halvenenud. Teiseks, inimese DNA on segunenud bakterite DNA-ga. Seetõttu on iidse inimese DNA kogus, mis sobib järjestamiseks, väga väike. Ent spetsialistidel on inimese välimuse väljaselgitamiseks vajalik mitte kogu genoom, vaid spetsiifilised kohad sellest, nimelt üksiku nukleotiidi polümorfismid (SNP). Paljud neist kodeerivad erinevusi inimeste vahel.

Kui teadlastel napib SNP andmeid konkreetsete tundemärkide kindlaks määramiseks, siis kasutavad nad SNP-le lähemal olevaid märke, mis on tihedalt üksteisega seotud, ning statistiline prognoos võimaldab ette kujutada, milline võiks olla puuduv SNP. Välimuse rekonstrueerimise meetodit, mida kasutati muumiate puhul, võib kasutada ka tänapäevaste säilmete puhul, näiteks kohtumeditsiinis.

Allikas: Turist.ee