Eesti hotellide ja restoranide liidu president Ain Käpa ja Eesti turismifirmade liidu president Tiit Pruul koostasid sotsiaalministeeriumi ja majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi poole avaliku pöördumise, kus toovad välja, et tagasihoidlik vaktsineerimisedu ning viirusleviku ebaefektiivne piiramine on viinud meid taas faasi, kus lisaks inimeste tervisele on ohus ka paljude inimeste töökohad.

"Sissetuleva turismiga tegelevad Eesti ettevõtted näevad, kuidas juba mõnda aega tühistavad meie välismaised partnerid grupireise Eestisse, sest nende hinnangul on meie haigusnäitajad muude sihtkohtadega võrreldes liiga kõrged," tõdevad nad ning juhivad tähelepanu, et turistid ei julge Eestisse tulla, kuna neil on hulganisti teisi valikuid.

Pöördumises tõdevad nad, et Eestis kerkinud nakkusnäitaja paneb teist talve järjest turismi- ja rahvusvahelise transpordiga tegelevate ettevõtted suure löögi alla, milles on kõige vähem süüdi selle sektori töötajad. "Paraku tähendab see taas tugevat survet inimeste töökohtadele, sissetulekutele, vaimsele tervisele. Täiendavalt nõrgestab viirusolukord Eestis kohalike ettevõtete konkurentsivõimet tulevikus," nendivad nad pöördumises.

Pöördumise eesmärk on abipalve, et riik valmistaks aegsasti ette palgameetmete kehtestamise turismi- ja rahvusvahelise transpordiga tegelevate ettevõtete töötajatele kuni Eesti naasmiseni madalamale riskitasemele ECDC rahvusvahelisele kokkuleppele vastaval skaalal.

"Näeme vajadust töötasumeetme rakendamiseks koheselt, hiljemalt 1. novembrist," tõdevad nad.

Euroopa ja USA ei soovita Eestisse reisida

Euroopa Haiguste Ennetamise ja Tõrje Keskus (ECDC) ning USA Haiguste Kontrolli ja Tõrje Keskus (CDC) on mõlemad lisanud Eesti riikide hulka, kuhu ei soovitata reisida.

ECDC lisas Eesti "punaste riikide" hulka, kus on kumulatiivne positiivsete testide ja testimismäär 100 000 elaniku kohta rohkem kui 500. Eestis on see 659/100 000 kohta. Eestiga koos on ECDC nimekirjas kõik kolm Balti riiki, Saksamaa, Rumeenia ja Sloveenia. EDCD soovitus näeb ette, et EL-i liikmesriigid võiksid piirata nendest riikidest tulijate vastuvõtmist.

Ka ameeriklaste CDC hoiab Eestit jätkuvalt riikide nimekirjas, kuhu ei soovitata reisida. Taas on nimekirjas kõik kolm Balti riiki, Norra, Ühendkuningriigid, Hispaania, Kreeka, Bulgaaria, Šveits, Austria.

ECDC kasutab reisisoovituste väljaandmiseks valgusfoori meetodid - kaardile lisatakse riigid vastavalt kas rohelise, kollase või punase värviga, millesse reisimist soovitatakse vältida. ECDC soovitused ei ole liikmesriikide jaoks siduvad. Sel nädalal teatas ECDC aga ka, et valgusfoori meetod, mis lähtub positiivsete testide osakaalust on aegunud. Väljatöötamisel on uus skaala, mis lähtub vaktsineerimisnäitajast.


ECDC poolt soovitatud reisipiirangud