Kuigi pandeemia on maailma tundmatuseni muutunud, on see kõigi negatiivsete varjundite juures tänaseks loonud ilmselt paljudele paremad ja paindlikumad töötingimused kui varem — võimaluse töötada pea kust iganes. Jah, kahtlemata oli koroonaeelsel ajal reisimine lihtsam ja riskivabam, kuid vastutustundlikult toimides ja piisavalt ette planeerides on see igati võimalik ka täna. Miks mitte siis katsetada ja teha teoks oma soov töötada mõne aja kuskil mujal. Ilmselt on sellest vargsi unistanud nii mõnigi. Töötame ju aastas sisuliselt jutti 52 nädalat, puhkame sellest paar või heal juhul mõne, ja sedagi tõenäoliselt Eesti suvel. Sellest edasi tuleb pikk ja pime kaamos. Olen seda meelt, et saab ka teisiti, kui endal on tahtmist ja pealehakkamist ning töö ja tööandja seda võimaldab.

Hispaanlastel on väärtushinnangud paigas

Minu otsus viis mind mõni aeg tagasi kaheks ja pooleks kuuks Tenerifele, mis on paljude eestimaalaste lemmik puhkuse veetmise saar. Samuti ka minule. Kuid sellele lisaks — miks valida sihtkohaks just Tenerife?

Minu jaoks oli valik lihtne. Kohalikud on äärmiselt sõbralikud ja toredad ning olen selles juba mitme varasema reisi jooksul ikka ja jälle veendunud. Veel meeldib mulle, et neil on rahvana väärtushinnangud vägagi paigas. Au sees peetakse perekonda ja ennast ümbritsevaid lähikondlasi. Kohalike jaoks ei ole olulised materiaalsed väärtused ja nad on õnnelikud ilma millegi eriliseta. Nende pidev õnnelik olemine nakatab ka kiirelt sind ennast. Auto ei pea olema suurem ja uuem kui naabrimehel, vaid see on sõiduvahend. Tsiteerides ühe kohaliku sõnu, siis „Elu ei ole võistlus selle üle, kes on ideaalsem”. Lisaks sellele meelitab Tenerife oma võludega paljusid turiste, mis on tore, kuna ühes kohas ja üheaegselt saab kogeda tõelist rahvaste paablit.

Foto: Krisztián Bolygó (Wedding Photographer Tenerife)

Pikemalt kohal olles koged elu hoopis teisiti

Seega kahtlemata on see tore puhkusepaik, kuid minu jaoks on pikemalt ühes paigas viibimise puhul suurim eelis see, et õpid tundma teisi keeli, kultuure, rahvusi, mida lühikesel puhkusreisil saaks vaid põgusalt „maitsta”. Lisaks kaob tavapärane pinge, et reis jääb alati liiga lühikeseks. Võid täiesti kindel olla, et su tavapärastes hommikukohvi või õhtusöögi kohtades võetakse sind vastu nagu pereliiget. Ja kiirelt teavad kohalikud sinu elust ja sina nende elust kõike. Kui on olnud kehv päev, loetakse see su näost välja. Nad aitavad näha elu lihtsamalt ja leida igale olukorrale stressivaba lahenduse. Stress on miski, millest paistavad nad oskavat väga hästi hoiduda.

Kõige tipuks on viimastel aastatel Tenerifest saanud ka igati hea töötegemise paik, kuna arenenud on internetiühendus ja tööks vajalikud tingimused, mistõttu saab töö ja lõbu ühendada.

Ka „palmi all” võib motivatsioon vahel kaduda

Mõeldud-tehtud. Kuigi mu töö iseloom seda võimaldab ja olen ka Eestis juba mitu aastat vähemal või rohkemal määral kaugtööd praktiseerinud, valdab uue elukorralduse ees ikkagi väike teadmatus. Kõigile, kes välismaalt töötamist vargsi mõttes veeretavad, võib ainult kinnitada, et see on igati loomulik tunne. Näiteks oli üks mu suurimaid hirme välismaale minnes see, et hakkan igatsema kontoris tekkivat või sõpradevahelist inimkontakti ning see võib omakorda mõjutada mu enesetunnet ja motiveeritust. Ma ei teadnud, mida üle kahe kuu kodustest ja tiimiliikmetest eemalolek tähendada võib ja kuidas see mind mõjutab.

Samas tõdesin saarel viibides, et tegelikult ma ei tajunudki, et olen neist eemal. Kuna meie tööpere töötas juba pandeemia algusest pea täielikult ja kogu aja hajusalt kodudes, siis ei tekkinud minu jaoks suurt kontrasti. Olime ikkagi koos, igaüks oma ekraanide taga nagu Eestiski. Koroonaaeg oli meile andnud korraliku kooli, kuigi suurem osa ettevõttest on meil kaugtööd praktiseerinud tegelikult ka juba varem. Samuti sai sõpradega hoida sidet videokõnede vahendusel või tavapäraste vestlustega. Peale mitmetunnist videokõnet sõbrannaga tõdesime mõlemad, et tunne on sama, nagu oleks külas käinud ja päriselt jutustanud.

Foto: Krisztián Bolygó (Wedding Photographer Tenerife)

Sellele vaatamata andsin endale Tenerifel viibides aru, et kõik päevad ei ole ühesugused ja iga päev ei olegi motivatsioon laes, olenemata sellest, kus sa viibid. Nii nagu koduski, võib ka välismaal kaugtööd tehes mõni päev olla parem, teine halvem. See on okei! Minul aitas sellisel puhul väga hästi korraks aja maha võtmine. Lisaks maandab kohalik ilm ja ookean kõik emotsioonid ja annab uue hingamise. Olles ise avatud, leiad ka endale kohalike seast kindlasti uusi sõpru juurde ja teiste kaugtöötajate seast sarnaselt mõtlejaid, kellega koos vahel kasvõi tass kohvi juua.

Kõik kontrolli all ka distantsilt

Kuna töötan igapäevaselt ka väikese tiimi juhina, siis oli minu jaoks oluline oma inimestega jätkata tööd nagu varemgi. Juhina on minu kõige suurem prioriteet meeskonnaliikmete heaolu ja see ei tohi kannatada, olenemata sellest, millisel laiuskraadil, ajatsoonis või kliimas keegi viibib. Niisiis toimus tiimijuhtimine samamoodi kui Eestiski. Tegime videokõne teel regulaarseid 1:1 vestlusi jne.

Minu välismaa kaugtööperioodi langes ka ühe suure ja kaaluka TV-projekti lansseerimine. Olime suure osa projekti ettevalmistamisest juba praktiseerinud kõige kaugelt tegemist, seega ei olnud probleem juhtida uue TV-teenuse arendamist edasi palmi alt. Tenerifele tulles võtsin kaasa uue digiboksi ja muud vajalikud seadmed, et jätkata projekti juhtimist samamoodi nagu Tallinnas kodus olles. Ja kuna mu enda juhiga olid kokkulepped tehtud, ootused ja eesmärgid paigas, siis laabus kõik kenasti. Aga ennekõike algab ikkagi kõik iseendast.

Kokkulepped iseendaga

Just, lisaks tööandjaga kokkulepetele tuleks kaugtööl olles ka endaga “läbi rääkida“ — esmalt selleks, et töö kenasti tehtud saaks, aga ka, et säiliks töö- ja puhkeaja tasakaal. Üldjuhul motiveerib uus keskkond efektiivsemalt tööd tegema ja paremaid tulemusi saavutama. Mündi teine pool aga on, et väga motiveerituna võivad tööpäevad ootamatult pikemaks kujuneda. Seetõttu tasub kohe alguses endaga kokku leppida, millal teha tööd, millal puhata. Väga lihtne on jääda helendava ekraani taha „veel üheks e-kirjaks”, märkamata, et pärastlõunast on saanud hilisõhtu. Minu tööpäevad lõppesid ajavahe tõttu kodumaaga üldjuhul kohaliku aja järgi kell 15 paiku, mistõttu jäi kogu pärastlõuna ja õhtupoolik saare avastamiseks. See andis mulle võimaluse nautida kaheksat tundi vaba aega, mida oli igati piisavalt. Tõtt-öelda ei ole ma sellist tunnet Eestis kunagi tundnud, kuna elurütm on mõnevõrra erinev.

Foto: Krisztián Bolygó (Wedding Photographer Tenerife)

Kõik selle aga tagaski enesedistsipliin ja endaga kokkulepete sõlmimine, et tööd teen tööajal ja jätan ka aega puhkamiseks. Tegin seal viibides küll ilmselt rohkem tööd ära, kuid ma ei töötanud ajaliselt rohkem. See andis mulle kindluse, et suudan ka tuhandete kilomeetrite tagant töid planeerida ning julguse pärast mõningast kodus olekut nüüd taas samasugune Tenerife-retk uuesti ette võtta.

Igal juhul soovitan kõigile, kelle töö lubab aja- ja kohapaindlikkust, katsetada elamist ja töötamist teises riigis. Kasvõi veidi aega. Kas see on võimalik? Jah! Kas see annab meile midagi juurde? See kasvatab meid inimesena lihtsalt nii palju! Sügiskaamos on peagi taas pead tõstmas ning seetõttu tasub juba aegsasti mõelda ja planeerida ning mis kõige olulisem — ka plaanid teoks teha. Unistused on selleks, et neid täita. Elu on liiga lühike, et lükata unistused edasi selle mitte kunagi kätte jõudva „homse” või järgmise aasta peale. Ja unistama peab suurelt!

Kokkuvõtteks mõned soovitused kaugtööks ja eluks Tenerifel

  • Tee oma tööandjaga kokkulepe juba aegsasti. Räägi oma reisiplaanist. Arutage ja leppige kokku, kui kauaks plaanid minna, kuidas plaanid kohapeal töötada, kuidas oled teistele Eestis kättesaadav jne. Millised on juhi/tiimi ootused sulle? Või kui oled ise juht, siis millised on sinu ootused neile ja kuidas tagad selle, et oled neile olemas. Arvesta, et kahetunnise ajavahe tõttu Eestiga algavad su tööpäevad tõenäoliselt varem, kella 7 ajal hommikul. Selle võrra aga lõpetad töötegemise juba pärastlõunal.
  • Uuri elamisvõimaluste kohta aegsasti. Majutus võib olla kallim kui kodumaal. Kui tunned, et soovid end ümbritseda aastaringse sooja ilmaga, vältida vihma ja olla olla pideva melu sees, siis sobib kindlasti saare turismipiirkond lõunas — Costa Adeje, Playa de las Americas ja Los Cristianos. Kui otsid vaiksemaid piirkondasid, siis leidub ka neid peaaegu igas saare otsas.
  • Ole valmis saare pakutavaks kogupaketiks ehk lisaks imelisele kliimale ei tasu ehmatada, kui üks mõne sentimeetri pikkune cucaracha toas otsa vaatab või sisalik kogemata tuppa jookseb ja püsielanikuks hakkab. Kumbki ohtu ei kujuta ja ilmselt kardavad nad sind rohkem kui sina neid.
  • Internetiühenduse kvaliteet võib olla kõikuv. Meil võib Eestis ka rabas või metsas ülikiiret internetti tarbida, kuid mujal riikides võib see olla kõikuv. Kuigi majutusepakkujad mõtlevad täna juba rohkem diginomaadidele, siis tasub veenduda ja kindlasti üürileandjalt uurida, kui kiire internet su ööbimiskohas on. Kuulutuses võib olla küll märge high speed internet, kuid kindlasti tuleks see järele küsida. Siiski on olukord tunduvalt parem kui varem. Samuti võib võtta kaasa või osta kohapealt internetikaabli, millega saab ruuterist üldjuhul stabiilsema ühenduse kätte. Nii väldid hakkivaid videokoosolekuid.
  • Mõtle läbi oma kohapealne töökeskkond. Kas sul on kõik vajalikud töövahendid olemas või on vaja midagi juurde soetada. Teadagi ei ole kohvrid kummist ja kõike Eestist kaasa võtta ei ole mõtet. Kui oled harjunud töötama suure kuvariga, siis tasuks see pikemat aega välismaal viibides endale organiseerida. Eriti kui töötad Excelitega, teed arvuti ees pingsat detailitööd. Esimesel korral ma kuvarit ei vajanud, aga nüüd pikemaks ajaks minnes kaalun silmade säästmiseks lisaekraani soetamist.
  • Kui tunned puudust teistest inimestest, otsi üles välismaal töötavate inimeste ehk expat’ide kogukonnad. Kõige lihtsamini leiab kontakti näiteks Facebookist. Üldjuhul on igal linnal või piirkonnal oma grupp. Tihti korraldatakse kogukonnaliikmete väljasõite või koosviibimisi.
  • Tehes kaugtööd Tenerifel tasub kindlasti mööda saart ringi seigelda. Saar on täidetud erinäoliste ja eriliste linnade/küladega, millest paljud on väärt külastamist. Esimest (või miks mitte ka mitmendat) korda saart külastades tasub kindlasti käia saaretuuril, mis loob paigast teise pildi ja loob vajaliku tausta. Teiseks on peaaegu et kohustuslik käia ka kapteniga ookeanisõidul, mis mõjub värskendavalt energiale ja annab võimaluse tutvuda ookeani ja selle eluoluga. Kolmandaks, Tenerifel on mitmeid teemaparke — veepargid Siam Park ja Aqualand (esimene meeldib kindlasti igas vanuses inimestele, teine on ilmselt pigem väiksematele sõpradele), loomapargid Loro Park, Monkey Park, Jungle Park. Neljandaks, kõikvõimas Teide vulkaan. Oma aastatepikkusest kogemusest julgen soovitada — osta erinevaid pileteid ja saaretuure. Siin on kindlasti abiks kaasmaalasest tubli tegija Eike Feigenbaum ja ookeanile viib kapten Kristo Kööp.
  • Ja lõpetuseks — ole valmis selleks, et saar võlub sind täielikult oma kogupaketiga ja paarikuisest kaugtööst võib saada hoopis suurem uus peatükk elus ilma kindla lõppkuupäevata.

Brigita Brjuhhanov on Elisa TV-teenuste arenduse tiimijuht.