Maavärin kestis mitmeid pikki sekundeid ja selle epitsenter oli Kreeta kaguosas, 23 kilomeetrit Arvi linnast loodesse.

Kreeta on eestlaste seas praegusel suvepikendusreiside hooajal üks populaarsemaid sihtkohti ja sinna korraldavad reise paljud Eesti reisifirmad, rääkimata omal käel reisijatest, nii et sellel saarel viibib hetkel sadu eestlasi.

Uurisime Eesti reisikorraldajate käest, kuidas läheb Eesti turistidel Kreeta saarel. TEZ Touri tegevjuht Svetlana Vertjanova on juba suhelnud nende Kreeta esinduse direktoriga, kes kinnitas, et tõepoolest maavärin leidis aset, aga selle epitsenter oli 30-40 km kaugusel Heraklionist. "Kuurortides on olukord rahulik," selgitab Vertjanova. "Kreeta elanikud on väiksemate maavärinatega harjunud ning suhtuvad nendesse rahulikult."

Novatoursi turundus- ja suhtekorraldusjuht Olev Riisberg kinnitab samuti, et Kreeta saart eile hommikul veidi peale kella üheksat tabanud 5,8-magnituudine maavärin suurt kahju õnneks ei tekitanud. "Kreeta saarel viibivad kliendid said küll pisikese ehmatuse osaliseks, kuid nendega on kõik hästi ja muretsemiseks pole põhjust," rahustab Riisberg. "Nende puhkus jätkub tavapärases rütmis. Novatours hoiab kõigil oma sihtkohtadel hoolsasti silma peal ning ka meie välispartnerid teevad kõik endast oleneva, et kliendid tunneksid ennast turvaliselt ja mõnusalt. Niipea kui oleme saanud uuendatud teavet, jagame seda kindlasti ka oma edasimüüjate ja klientidega."

Reisijuhiga võttis ühendust Kreetal Hersonissose linnas peatuv eestlanna, kes kirjeldas oma maavärina kogemust nii:

"Ärkasime selle peale, et hotell värises ja vappus. Unesegastena saime aru, et tegemist on ilmselt maavärinaga. Raske öelda, kui kaua kestis. 10+ sekundit. Haarasime hommikumantlid peale ja kiirustasime hoonest välja. Turistid seisid tänavatel, olid kohkunud ja segaduses. Keegi mingit infot ei jaganud. Hotelli vastuvõtus oldi rahulikud ja öeldi, et siin ikka juhtub. Umbes 20 minuti pärast läksime tagasi tuppa. Seintest oli natuke krohvi alla kukkunud. Oli tunda veel mitut järeltõuget."

Saime kirja ka Erikult, kes viibib Kreetal maavärina epitsentrist 15 kilomeetri kaugusel. "Meie ärkasime hommikul ning olime voodis, kui värin algas. Vetsus kukkus hambahari põrandale ja värin kestis umbes 10 sekundit. Oli hirmus, aga samas lahe uus kogemus juures. Sellele järgnes veel mitu hilisemat väikest lainet." Järgmisel hommikul ehk täna said eestlased maavärina tugevat järellainet tunda. "Ei läinud 24 tundigi mööda, kui täna hommikul käis jälle selline värin, mis ajas voodist püsti ja õue kaema," kirjutab Erik. "Kraanikausid ja lauad võnkusid jälle, aga oli leebem, kui eile. Epitsenter oli taas umbes 15 kilomeetri kaugusel."

Kirke ja Risto peatuvad samuti Hersonissoses ja nemad maavärinat nii leebelt ei kirjeldaks. "Ise kohapeal olles ei ütleks, et tegemist oleks olnud PISIKESE ehmatusega. Hommikusöögi ajal alanud maavärin pani hotelli seinad raksuma ja inimesed karjuma. Kohalikud löövad risti ette..." kirjutab Kirke. "Lisaks eilsele jätkus päev ja öö järeltõugetega, mis saavutasid oma haripunkti täna öösel ja varahommikul, seega ei ütleks et elu jätkus Hersonissoses tavapärases rütmis."

Kreetal peatuv eestlanna Gina kirjeldab oma kogemust nii: "Tulime eile hommikul just söömast ja astusime tuppa, kui kõik värisema hakkas. Lambid kiikusid laes korralikult ja sahtlid avanesid. Läksime välja ja ka kohalikud olid päris kohkunud. Kohvikus olid joogi ja meepudelid põrandale kukkunud. Järgneva päeva jooksul oli järeltõukeid palju ja öö oli päris ebameeldiv. Täna on väiksema magnituudiga värinaid veel mitu olnud. Ootame kojulendu!"

Hea lugeja, kes sa viibid hetkel Kreetal — palun kirjuta meile oma maavärina kogemusest ja saada pilte reisijuht@delfi.ee.