Kohtumisel Balti riikide transpordiministritega tõstatas Tartu linnapea Urmas Klaas Tartu-Riia rongiühenduse vajaduse. “Kahe linna vahel on vajalik luua regulaarne reisirongiühendus. Tallinna suunal muutuvad transpordiühendused aastaks 2024 väga palju paremaks: sõiduaeg Tartu ja Tallinna vahel saab olema 1,35 tundi ja elektrifitseeritud raudteel hakkavad sõitma uued rongid. Samas tekib reaalne võimalus ellu kutsuda Riia-Tartu rongiühendus, kuid see eeldab Eesti ja Läti valitsuste tihedat koostööd. Eesti Raudtee juhi Kaido Zimmermanni sõnul oleks reaalne see ühendus ellu kutsuda hiljemalt 2024. aastal,” lisas linnapea. Urmas Klaasi sõnul tuleks kohe alustada Läti ja Eesti rongide sõidugraafikute ühtlustamisega.

Mugav ligipääs Tartule ja Lõuna-Eestile muutub eriti aktuaalseks 2024. aastal, sest Tartu kannab siis koos 19 Lõuna-Eesti omavalitsusega Euroopa kultuuripealinna tiitlit. "Euroopa kultuuripealinnaks olemine toob Tartusse väga palju inimesi ja seetõttu on vajalik töötada selle nimel, et Tartut ja Lõuna-Eestit ühendaks maailmaga kiire ja turvaline õhu-, maantee- ning raudteetransport," lausus Klaas.

Euroopa rong tõi Tartusse Baltimaade raudteeliikluse valdkonna ning Euroopa Komisjoni esindajad eesotsas transpordi peadirektoraadi peadirektori Henrik Hololeiga ja kolme Balti riigi transpordiministriga. Kohapeal tervitasid külalisi ja esinesid Tartut tutvustavate ettekannetega linnapea Urmas Klaas, abilinnapea Raimond Tamm, Tartu 2024 teabe- ja turundusvaldkonna juht Kalle Paas ja Tartu Ülikooli arendusprorektor Erik Puura.

Euroopa rong suundus pärast peatust Tartus edasi Valka, kust võetakse juba suund Läti ja Leedu poole. Euroopa raudteeaastale pühendatud Connecting Europe Express rongi teekond 26 riigis sai stardi septembri alguses Lissabonist.