Mõned korrad võid ju Hiina müüril matkata, Times Square’i tuledesära või kaldus Pisa torni imetleda, kuid need tüüpilised turistide meelispaigad kaotavad pikapeale oma põnevuse.

Kuid järgnevad kümme paika on suhteliselt tundmatud — enamik inimesi ei tea neist midagi — ning nende külastamine pm igati pingutust väärt.

Jericoacoara kaluriküla

Jericoacoara (avapildil) on Brasiilia pealinnast 300 km kaugusel asuv väike kaluriküla, koht, kus tänavad kaetud liivaga, rannad ulatuvad kilomeetrite kaupa igasse suunda ning kuhu elekter saabus alles 20 aastat tagasi. Unine rannikulinn ahvatleb lohe- ja tuulesurfareid üle kogu maailma.

Taevatrepp Hawaiil

Hawaiil Oahus asuv Taevatrepp, tuntud ka Haiku trepina, pakub hunnituid vaateid. USA armee ehitas need 3922 trepiastet II maailmasõja ajal, et sõduritel oleks juurdepääs 61 meetri kõrguse antennini.

Lofoteni saared Norras

Lofoteni saari Norras on kasulik külastada nagu kohalik. Rendi kalurilt hütt, pane proovile oma kalapüügiõnn ning naudi kesköist päikest ja saare kiviste randade kohal nähtavaid virmalisi.

Kirik kui õudustekamber Roomas

Roomas Santa Maria della Concezione kirikus asuv kaputsiinide krüpt ei sobi nõrganärvilistele — seal puhkavad umbes 4000 kaputsiini munga maised säilmed. Kusjuures — need on huvilistele vaatamiseks välja sätitud üsna dekoratiivselt.

USA Apostlisaared

USA-s Suures järvistus asuvad Apostlisaared äratavad igaühes maadeavastaja. 21 saarekesest koosnev saarestik paikneb Ülemjärves ja Wisconsini järves. Seal on nii koopaid, külmunud jugasid kui ka jäälühtreid.

Vaatemänguline India tempel

Indias Ranakpuris asuv Jaini tempel on üks vaatemängulisemaid omasuguste seas. Templis on enam kui 1440 marmorist sammast, kusjuures kahte ühesugust nende seas pole.

Uus-Meremaa vulkaaniline park

Kõige värvirikkam vulkaaniline rahvuspark Uus-Meremaa Wai-O-Tapu oleks justkui teiselt planeedilt pärit. Geotermaalsel imedemaal näeb auravat maapinda, keevat muda ja veevanne, mille mineraaliderikkus muudab vee vastavalt kas laimiroheliseks, erkoranžiks või kuldseks.

Amfiteater Tuneesias

El Jem Tuneesias. Vähesed ehitised näitavad sellist elegantsi ning on sama mõjusad kui imperiaalse Rooma Amfiteater. 3. sajandil ehitatud rabav amfiteater, praeguseni säilinud vaid varemetena, mahutas kunagi korraga 35 000 pealtvaatajat.

Svalbardi saar kui ulmefilm

Norra ja põhjapooluse vahel asuvate Svalbardi saarte külastus on nii sarnane filmile „Frozen“ kui üldse olla võib. Suur hulk puutumatut ja lumist tasandikku, koerarakendisõidud ning juhuslikult vaatevälja ilmuvad jääkarud — selline on sealne arktiline elu.

Maailma kõige selgema veega järv Tiibetis

Peaaegu iga foto Tiibetis India piiri lähedal asuvast Pangong Tso järvest näeb välja nagu klaasitükk, millel peegelduvad taamal eenduvad mäed. Vesi selles järves on nii selge, et põhi on vaevata vaadeldav.



Fotod: Shutterstock, Pixabay