Heltermaa sadama juurest alguse saav rada viib läbi Hiiumaa metsade, külade ja rannikute jõudes lõpuks suure ringiga Heltermaale tagasi.

„Hiiumaa haru teeb eriti ägedaks see, et raja lähedusse jääb nii palju eriilmelisi ja nii Eesti kui maailma mastaabis haruldasi paiku, mida külastada. Näiteks saab näha Hiiumaa ainsat pangaastangut Kallaste panka, ronida maailma ühe vanima tuletorni, Kõpu kõrgustesse, avastada Eesti suurimat liivikut Kaibaldis või imetleda Kõpu kõrgeid metsastunud liivaluiteid, mis on kohati puudelatvadestki kõrgemad. Matkatee läbib ka Kassari saart, kuhu viib saare ühes küljes üle mere — suvisel ajal vaikse ilmaga saab mereala ületada kuiva jalaga, ent muul juhul tasub üle mere minnes kummikud jalga panna, sest vesi võib seal ulatuda põlvini,” jagab RMK külastuskorraldusosakonna loodusradade spetsialist Andre Kaur soovitusi, mida lisaks matkamisele märgata ja külastada Hiiumaa teekonnal.

Kel jalad matkast väsinud, saab teha karastava supluse või puhkepeatuse Tahkuna või Kõpu poolsaare vaiksetes laia kuldse liivaribaga randades või peatuda pikemalt ühes 19-st RMK peatuskohast, kus saab end nii lõkke paistel soojendada kui telgis öö mööda saata. Lisaks jääb uue matkatee haru äärde RMK Hiiumaa külastuskeskus, kus jagatakse infot piirkonna puhkevõimaluste kohta. Matkatee haru luues valmisid ka täiesti uued, Remmelko ning Ränkaja lõkkekohad, mis ootavad esimesi tulesüütajaid.

Hiiumaa haru on mõeldud eelkõige jalgsimatkajale, kuna paljud kaunid paigad ei ole jalgrattal kahjuks ligipääsetavad. Teekond läbib muuhulgas ka 12 kaitstavat ala, millest osade puhul ei ole sõiduki või rattaga liiklemine loodusväärtuste hoidmise eesmärgil lubatud

Rada on looduses tähistatud valge-rohelise-valge värvimärgistusega, kilomeetripostidega ning suunavate viitadega. Täpseid rajakaarte ning infot metsapuhkuse võimalustest saab Hiiumaa külastuskeskusest, Loodusega koos äpist ja kodulehelt — SIIT.

RMK Ränkaja lõkkekoht Hiiumaal. Foto: Pääro Metsand