Väike Strobli linnake imekauni Wolfganssee ääres on eriliselt idülliline paik, mis on aastakümneid magnetina tõmmanud ligi turiste üle maailma. Üheks oluliseks magnetiks on olnud Austria gastronoomia oma hõrgutistega, k.u.k.-ajastust (e.k kuninga ja keisri ehk Austria-Ungari ajastu) ajast pärit retseptide järgi valmistatud koogid ja tordid ning Austria 50 erinevat kohvisorti. Üldiselt kehtib Austrias nn 3G reegel, mis annab võimaluse nautida hotelle ja restorane neil, kes on vaktsineeritud ja neil, kes on haiguse läbi põdenud, samas tagab sissepääsu ka negatiivne testitulemus — kusjuures Austria riik pakub kiirteste kõikidele tasuta. Kuid nüüd on Austrias olemas ka erand — kohvik, kus kohvi juua saavad ainult need, kes ei ole vaktsineeritud. Muidugi pole väga võimalik oma mittevaktsineeritust tõestada, aga antud kohviku omanik on suurelt teada andnud, et ootab oma kohvikusse ainult vaktsineerimata inimesi ja kuna Strobl on pisike linn, kus kõik kõiki tunnevad, siis on inimeste meelestatus vaktsiinide suhtes üldjuhul nagunii kõigile teada.

Strobli linnapea Josef Weikinger ütleb küsimuse peale, miks ta laseb kohvikul niiviisi tegutseda, et õiguslikult on kõik korras. “See ei vasta sellele, millist joont meie hoida tahame,” lisab ta siiski veel kommentaarile.

Kuna kohviku omanik ise ei soovinud Austria riiklikule ringhäälingule oma seisukohta selgitada, siis avaldati meedias poliitikateadlase Reinhard Heinischi kommentaar, kes ütles, et näeb sellises käitumises paljude inimeste sümptomaatilist kaugenemist klassikalisest poliitilisest- ja tervishoiusüsteemist. Poliitikateadlane leiab, et ühiskonna lõhenemine koroonapandeemia tõttu tekitab tõeliselt ohtliku olukorra, sest see puudutab nii erinevaid ühiskonnakihte, inimeste sissetulekuid kui vanust. Strobli kohvikus nähakse aga ka protesti seoses vaktsineeritutele antavate eelistega.

Kuid kes plaanib Stroblit külastada, siis ei maksa sellest heituda, sest seal toimub palju muudki peale kohvikute vastuseisu. Juba 14. sajandist oma nime kandev Strobl Salzkammergutis on kaunis väikelinn oma erinevates stiilides elumajade, juugendvillade ja moodsate hotellidega. Keiserlik Habsburgide suveresidents Bad Ischl tõmbas juba sajandivahetusel 20. sajandissse siia kõrgaadli ja suurkodanlased nautima Wolfgangsee imelist loodust. Seal asub ka Ida-Alpide kauneim kõrgendik Postalm ja samas Austria suurim aas. Stroblis ja selle ümbruses saab suurepäraselt matkata ja kuulus on ka advendiaja üritus “Strobler Krippendorf”, mis juhatab sisse jõulud.

Allikas: salzburg.orf.at