Järgnevalt saad lugeda 11 kõige kõrgema Eesti vaatetorni kohta. Pealkirjade peal klikkides leiad pikemad kirjeldused ja ka fotod neist vaatetornidest.

Valga maakond, Mäeküla

Harimägi on üks Otepää kõrgustiku suuremaid lavamägesid (211 m üle mere pinna) . Harimäele tasub tulla igal Otepää kandis ringirändajal. Harimäe vaatetorn asub 3 km Käärikult Sangaste suunas. Torni kõrguseks on 28 m, kõrgeim vaateplatvorm asub 24 m kõrgusel. Tornist avanevad kaugvaated Otepää mägedeni ja üle Väikese Emajõe oru Karula kõrgustikule. Torni juures on lubatud ka telkimine. Hea teada: Harimäge on kutsutud ka Leenardi ning Leonhardi mäeks. 1816-1819 teostas siin geodeetilisi mõõdistamisi rahvusvahelise tunnustusega astronoom ja geodeet Friedrich Georg Wilhelm Struwe (1793-1864).

Ida-Viru maakond, Iisaku alevik

Iisaku mäel (tuntud ka kui Tärivere mägi), mis on Ida-Virumaa kõrgeim looduslik tipp, asub Iisaku vaatetorn kõrgusega 28 m. Olles merepinnast 94 m kõrgusel avaneb sulle tipust imeline vaade üle Alutaguse metsade. Ilusa ilmaga saad näha ka Kuremäe kloostri kupleid ja Peipsi järve. Mäe jalamile ja ümbritsevasse metsa on rajatud terviserajad, kus suvel saad matkata ja rattaga sõita ning talvel suusatada. Puhkekohas on olemas katusealune laud pinkidega ning ettevalmistatud kattega lõkkekoht, mis sobib suurepäraselt pikniku pidamiseks ja samas saab ka telkida.

Võru maakond, Paganamaa küla

Raadi mäel asuvast vaatetornist saab heita pilgu Paganamaa imelisele maastikule ja teisel pool järvedeahelikku paiknevatele Lätimaa laantele. Torn on 24 meetri kõrgune. Eramaal asuvas parklas on parkimisruumi 10 auto jaoks. Torni lähedal on võimalik telkida: lubatud on paigaldada kuni 10 (4-kohalist) telki. Külalistelt oodatakse heaperemehelikku käitumist. Matkata on võimalik Paganamaa maastikukaitse matkaradadel.

Võru maakond, Tindi küla

Rõuge vaatetorni „Pesapuu” kõrgus on 30 meetrit (ülemine vaateplatvorm asub 27 meetri kõrgusel) ning välimuselt meenutab ta kahe linnupesaga puud. Teose idee autor on arhitekt Karmo Tõra. Pesapuu torn pole pilkupüüdev mitte ainult päevasel ajal, vaid ka öösiti, kui süttivad torni tüve, vaateplatvormideks olevaid „linnupesi” ja torni tippu kroonivat „kuldmuna” valgustavad erivärvilised tuled. Lapsed saavad ronida madalamal asuvale platvormile või vaadelda vahvat valgusmängu eemalt. Torni tipust avanevad maalilised vaated Ööbikuorule ja kaunile Võrumaale. Pesapuud võib külastada ööpäevaringselt.

Valga maakond, Tsirgumäe küla

Tellingumäe (78,5m) 28 meetri kõrgusest puidust vaatetornist avaneb imeline vaade käärulise Mustjõe luhtadele. Läheduses ühineb Mustjõgi Koivaga (Gauja), mis on 22 kilomeetri ulatuses Eesti-Läti piirijõeks. Mäele rajatud puhkekohas on külastajate kasutada kaks lõkkeaset, puukuur katusealuse lavatsiga, katusealusega laud ja kiik. Lubatud on ka telkimine. Tellingumäe jalamilt saab siirduda viidastatud 18 km jalgrattarajale või 2 km jalgrajale ümber Tellingumäe. Siit saab minna ka 60 km pikkusele Vana Liivimaa pärandkultuuri rajale läbi Eesti- ja Lätimaa mööda Koiva kallast.

Järva maakond, Mägede küla

Vaatetorn asub Valgehobusemäel Mägede külas Järvamaal sealses suusa- ja puhkekeskuses. Vaatetorni kõrgus on 25 meetrit. 2017. aastal paigaldati vaatetornile valgustus, mis muudab õhtupimeduses torni omaette vaatamisväärsuseks. Värviliste LED-tulede mäng on nauditav eriti just pimedal ajal. Tegemist on Järvamaa Eiffeliga. Huvitav teada: oma 106,9 m absoluutse ja 42 m suhtelise kõrgusega on Valgehobusemägi kogu Kõrvemaa kõrgeim tipp. Torni tipust paistavad nelja ümberkaudse kiriku tornid. Terane silm seletab Tallinna teletorni, Iru korstnaid ja enamatki.

Võru maakond, Haanja küla

Vaatetorn avati ajutiselt 15. mail ning kuni ehitustööde jätkumiseni oleme avatud iga päev. Suve jooksul jätkuvad Suurel Munamäel ehitustööd ning lahtiolekuajad muutuvad — jälgige jooksvat infot! Palume meile tulles järgida silte, piiranguid ja ohutusnõudeid! Suur Munamägi on Baltimaade kõrgeim tipp, (318 m merepinnast). Vaatetornist avaneb selge ilmaga 50 km raadiuses vaade Eestimaa loodusele. Vaatetorn valmis 1939. aastal ja selle kõrgus on 29,1 m. Tornist näeb Vana-Võromaad: üksteisest kaugel asuvad talud, eraldatud järvede ja küngastega.

Saare maakond, Viidu küla

Viidumäe Rauna vaatetorn paikneb Raunamäel, kust avaneb vaade Saaremaa metsaseimale piirkonnale ja läänerannikule. Siit näeb selge ilmaga Vilsandi tuletorni ja Kihelkonna kirikutorni. Väga hea nähtavuse korral võib näha ka Kuressaare lossi, Sõrve poolsaart ja isegi Kõpu majakat. Vaatetorn on 26 meetrit kõrge ning tippu jõudmiseks tuleb astuda 80 trepiastet. Külasta ka Viidumäe looduskeskuse püsinäitust, kust saad rohkem infot loodusväärtuste ja pärandkultuuri kohta.

Lääne-Viru maakond, Emumäe küla

Emumägi on Pandivere kõrgustiku ja Põhja-Eesti kõrgeim tipp, mille kõrgus merepinnast on 166,5 m ja jalamilt 80 m. Emumäel asub vaatetorn, mille 115 astet viivad 21,5 meetri kõrgusele maapinnast ja tipust näeb selge ilmaga kahe-kolmekümne kilomeetri kaugusele. Lisaks vaatetornile on Emumäel veel turismiinfopunkt, kaks madalseiklusrada, erineva pikkusega matkarajad, puhkamiseks laudade ja pinkidega varjualused, puukujude allee ja vana Mursi kalmistu. Pikniku pidamiseks ja grillimiseks on päikesetõusu onni lähedal, kännuonnis ja vanas karjääris olemas istumiskohad ja grillrestidega lõkkeasemed.

Valga maakond, Kääriku küla

Kekkose matkarada on aastaringselt kasutatav — suvel jalgsimatkajaile, harrastus- ning tippsportlastele ja ratturitele; talvel suusatajatele. Omapärase nime on rada saanud endise Soome presidendi U.K. Kekkose Kääriku visiidi auks. 15 km pikkune rada algab Kääriku suusastaadionilt ja läbib üles-alla kulgedes looduslikult kauneid paiku, sealhulgas Harimäge. Harimägi on üks Otepää kõrgustiku suuremaid lavamägesid — 211,3 m ü.m.p. Kekkose raja äärde jääb 26 m kõrgune puidust Harimäe vaatetorn. Kel energiat rohkem, saab teha täiendava 5 km pikkuse ringi Harimäei.

Valga maakond, Nüpli küla

Tehvandi suusahüppemäe vaateplatvorm on ainulaadne turismi- ja spordiobjekt Põhjamaades — siin saad tõusta 34 meetri kõrgusele ja näha suusahüppajaid treeninguil või võistlemas. Torni tõusmiseks saad kasutada treppi või lifti. Tehvandi K90 suusahüppemäe kompleksi kuuluva vaateplatvormi kõrgus merepinnast on 218 meetrit. Torn on Suure Munamäe vaatetorni järel kõrguselt teine vaatetorn Lõuna-Eestis. Tule ja naudi Otepää kõrgustiku vaateid igas ilmakaares!

Allikas: Puhka Eestis