Lennujaamas käib see tema sõnul nö värvikoodi alusel ning sõltuvalt sellest, kas maandunud lennuk saabus „rohelisest“, „kollasest“ või „punasest“ riigist. „Punasest“ ja „kollasest“ riigist saabujad peavad olema valmis esitama oma COVID-dokumente – tõendit vaktsineerimise kohta, negatiivset PCR testi või haiguse läbipõdemise tõendit. Eesti-Venemaa piiril kontrollitakse kõiki saabujaid.

Reisijate esimene kontroll tehakse COVID'i osas juba lennuettevõtjate poolt. Sellise lennufirmade ja riigi vahelise koostöö võimaldab kontrolli teha ära jube enne Tallinna lennujaama jõudmist. Seega pole jaani sõnul piirivalvuritel sisuliselt vajadust reisijaid omakorda üle kontrollida.

Eesti-Venemaa piiril saadetud tagasi hulga inimesi

„Rohelistest“ ja “kollastest” riikidest tulnud reisijaid kontrollitakse lennujaamas pisteliselt, et tuvastada, kas mõni nendest on reisi alustanud „punasest“ riigist või läbinud transiitreisijana „punast“ riiki „Punastest“ riikidest startinud lendudelt saabujate puhul kontrollib piirivalve kõikidel COVID-dokumente.

Eesti-Venemaa piiril kontrollitakse COVID-19 osas kõiki riiki siseneda soovijaid. Suviste puhkuste tõttu on huvi Eestisse tulla tõusnud. "Seetõttu on viimastel nädalatel piirilt tagasi saadetute hulk kasvanud," kirjutab Jaani. Paljudel tulijatel puuduvad tema sõnul COVID-19 dokumendid, millega tõendada oma vaktsineeritust, testimist või haiguse läbipõdemist ja neid Eestisse ei lubata ning seega on juulis tagasi saadetud 228 inimest. "Enda kodanik või elamisloaga inimene tuleb muidugi igal juhul riiki lubada. Sõltuvalt olukorrast võib aga juhtuda, et tal tuleb jääda eneseisolatsiooni," lisas ta.

COVID-dokumente kontrollitakse pisteliselt ka Eesti-Läti piiril. Schengeni riigid kontrollivad nimelt sisepiiridel pisteliselt isikuid ja sõidukeid, et veenduda, et välispiir peab ning et saada ka ülevaadet võimalikust ebaseaduslikust tegevusest ja liikumisest.

Riikide nakatumisnäitajate kohta saab regulaarselt uuendatavat infot Välisministeeriumi veebilehelt https://vm.ee/et/teave-riikide-ja-liikumispiirangute-kohta-eestisse-saabujatele.