Reisijuht on varem kirjutanud loo, kus on kirjas soovitused kohalikult eestlaselt, mida esimest korda Maltal vaadata ja külastada. Siin on taas sealne ülevaade juhuks, kui otsustad pikendada oma suvepuhkust ja minna avastama imekaunist Maltat:

Veeda vähemalt üks päev Malta barokses pealinnas Vallettas

Valletta kuulub ühena kolmest Malta vaatamisväärsusest UNESCO maailmapärandi nimistussse ning sarnaselt Tallinna vanalinnaga on ainuüksi Valletta tänavatel kõndimine omamoodi muuseumielamus. Valletta tänavatel uidates peaks kindlasti sisse põikama ülemisse ja alumisse Barrakka ning ka Hastings'i aeda, kust avanevad imekaunid vaated erinevatele Malta linnadele. Kui juhtuda ülemisse Barrakka aeda vahetult enne südapäeva, siis on võimalik osa saada kahurite saluuditseremooniast.

Valletta

Kindlasti ei tohiks vahele jätta külastust aastal 1577 Malta ordurüütlite poolt ehitatud, kuid sajandite jooksul täiendatud St. Johni katedraali, kuhu barokiajastu fännid ning Michelangelo Caravaggio loomingu austajad võiksid end tundideks unustada.

The Ħal Saflieni Hypogeum ehk Hüpogeum

Hüponeum on Malta eelajalooline maa-alune matmispaik, mis avastati täiesti juhuslikult ühe eramaja aiast 1902. aastal. See UNESCO maailmapärandi nimekirja kuuluv unikaalne arheoloogiline avastus on ehitatud kolmele erinevale tasandile ning kõige esimesed leiud pärinevad ajast u. 4000 eKr. Kuna Hüpogeumi säilitamine on üsna väljakutseterohke ning vajab spetsiaalseid klimaatilisi tingimusi, lubatakse külastajaid sisse vaid kümnekaupa üheks tunniks ning vaid 8 tunni jooksul päevas.

Hüpogeum

Hagar Qim'i templid ja Blue Grotto

Saare lõunaosas paiknevad ühed maailma vanimad religioossed ehitised, – megaliiditemplid Hagar Qim ja Mnajdra – mida UNESCO Maailma Kultuuriväärtuste komisjon nimetab neid unikaalseteks arhitektuurilisteks meistriteosteks.

Hagar Qim'i templid ja Blue Grotto

Megaliiditemplite vahetus läheduses avaneb hingematvalt kaunis vaatepilt Blue Grottole, mida ei tohiks templitesse minnes või sealt tulles kindlasti mitte vahele jätta. Kui sattuda Blue Grotto juurde hetkel, mil seal ei ole parasjagu ühtki turistibussi või matkagruppi peatust tegemas, võib just selles kohas leida igatsetud hetkelise rahu.

Marsaxlokk - väike kaluriküla

Saare kaguosas asub väike kalurite küla, mis hoolimata viimaste aastakümnete jooksul piirkonda kerkinud modernsete korterelamute pealetungile on suutnud säilitada oma traditisioonilise olemuse.

Marsaxlokk

Marsaxloki sümboliteks on nii kalurite rõõmsavärvilised luzzu-paadid kui ka kuulus igapühapäevane turg. Hommikusel ajal võib näha kalureid oma igapäevaseid toimetusi tegemas, õhtul muutub Marsaxloki promenaad aga tõeliselt pulbitsevaks ning kohalike seas väga populaarseks õhtusöögi-kohaks. Vaatamata paljudele Vahemere toite ja värsket kala pakkuvatele restoranidele on soojemal aastaajal seal keeruline ilma broneeringuta einestamiskohta leida.

Mdina ja Rabat

Mdina on Valletta järel üks kõige külastatuim koht, sest kui suured reisilaevad Maltal päevase peatuse teevad, siis kõigepealt viiakse kruiisitajad just neisse kahte paika.

Mdina ja Rabat

Mdinas asub Malta peakatedraal, mis on pühendatud St. Paulile. Kohalikud teavad rääkida, et kes soovib end selles katedraalis laulatada lasta, peab 1. jaanuaril minema elavasse järjekorda seisma, et oma laulatuse aeg alanud aastaks registreerida. Ja seda saab teha vaid üks kord aastas, 1. jaanuaril. Paljud Mdina elanikud on siniverselised, kunagiste Malta aristokraatide järeltulijad.

Mosta linnas asub maailma suuruselt kolmas kuppelkirik

See kirik on valminud 1871. aastal ning pühendatud Santa Mariale. Lisaks arhitektuurilisele väärtusele teeb ehitise eriliseks 1942. aastal juhtunud sündmus: nimelt sakslaste lennukilt heidetud pomm kukkus küll kirikusse, kuid ei plahvatanud. Seda peetakse kohalike hulgas suureks imeks.

Kuppelkirik

The Golden Bay ja Ghajn Tuffieha

Kivise saaremürakana ei ole Maltal lõputuid liivarandasid ning ainult päikesepuhkust otsivatele turistidele pole see just esimene valik.

Siiski leidub Maltal väikseid liivaseid pärleid, millest kõige kuulsamateks on saare põhjaosas asuvad The Golden Bay ja Ghajn Tuffieha (kohalikud nimetavad seda piirkonda Rivieraks). Kui just rohkem kui 200 trepiastet ei heiduta, siis on Ghajn Tuffieha lahesopina oma isoloeerituse tõttu isegi veel erilisem. Kindlasti võiks aga võimaluse korral aega võtta mõlema ranna jaoks.

The Golden Bay ja Ghajn Tuffieha

Comino saareke

Comino on 3,5 ruutilomeetri suurune väike kivine asustamata saareke (tõsi, üks perekond seal siiski elab) Malta ja sõsarsaare Gozo vahel. Suvisel ajal vallutavad Comino turistide hordid kuulsa helesinise laguuni tõttu. Nii võtavad erajahid ning väiksemad ja suuremad turistipaadid suvel suuna kõik Comino poole ning olenemata nädalapäevast toimub pidev võitlus parimate kohtade hõivamiseks. Mida varem kohale jõuda, seda magusama koha saab endale kindlustada, sest rannaliiva on Cominol väga vähe.

Comino saareke

Sinise lagunuuni kristallselge ja läbipaistev vesi ning unustamatud vaated nii Maltale kui Gozole muudavad rahvamassidest tuleneva ebameeldivustunde aga peagi olematuks ning päeva lõppedes valdavad külastajaid vaid positiivselt ülevoolavad emotsioonid. Comino on ka suurepärane koht snorgeldamiseks ja sukeldumiseks.

Gozo saar

Maltalt umbes 25-minutise praamisõidu kaugusel asub saareriigi arhipelaagi suuruselt teine saar Gozo, mis on selles väikeses saarestikus täiesti omaette reaalsus.

Gozo saar

Gozot külastades peaks kindlasti veetma paar tundi selle saare pealinnas Victorias, et imetleda võimsat Citadellat, kust saadud põnevatele ajalooteadmistele avaneb ka suurepärane vaade tervele saarele. Dwejra ja Azuri aken on teine "kohustuslik" vaatamisväärsus, mis ei paku vaid imelist vaatepilti loodusilu nautijatele, vaid ka põnevat veealust maailma sukeldujatele.

Parimad pakkumised Reisidiililt Riiast Maltale:


03.08 — 10.08.2021 — 30 eurot

08.08 — 10.08.2021 — 42 eurot

10.08 — 17.08.2021 — 43 eurot

17.08 — 22.08.2021 — 50 eurot

17.08 — 31.08.2021 — 30 eurot

29.08 — 31.08.2021 — 30 eurot

31.08 — 09.09.2021 — 41 eurot

16.09 — 23.09.2021 — 45 eurot


Täpsema info reisipakkumiste ning piirangute kohta leiab aadressilt
.

Enne piletite ostmist ja enne lendamist tasub kindlasti tutvuda aktuaalse reisiinfoga ning üle kontrollida siht- ja transiitriiki sisenemise tingimused ja võimalikud piirangud! Arvestama peab, et Maltale pääsevad ainult vaktsiinikuuri läbinud reisijad.