FOTO: A. Aleksandravičius

Samal ajal kui linn valmistub programmi „Kaunas – Euroopa kultuuripealinn 2022“ avalikustamiseks, on seal juba praegu palju huvitavat – ajaloolisi detaile, uusi kohti, värskeid värve ja erksaid maitseid. Ja millal veel oleks õigem aeg kõike seda kogeda kui mitte suvel? Niisiis on aeg pakkida kohver (ärge unustage ujumisriideid), valida hotell, istuda kas autosse, rongi, bussi või hoopis lennukisse. Me ei tee nalja – peaaegu Kaunase kesklinnas asuv S. Dariuse ja S. Girėnase lennuväli on avatud lennuturistidele, kes saavad oma kerged lennukid maandada Aleksotases.

FOTO: L. Liekis

Reede

Seega, alustame algusest. Räägime hotellidest. Kui nädalavahetus on teile kui aktiivne puhkus, kui teile meeldivad jalutuskäigud kuni hämaruse saabumiseni ja pikad arutelud muljete üle, siis soovitame Laisvėsi allee lähedal asuvat uut hotelli Moxy. Tööpuhkusele saabunutele pakub rahu ja lõõgastust skandinaavialikult minimalistlik Radisson Kaunas. Šikiks nädalavahetuseks sobib boutique-tüüpi Monte Pacis, kus on peatunud sellised inspireerivad naised nagu kirjanik Kristina Sabaliauskaitė või Oscari preemia laureaadist näitleja Helen Mirren.

FOTO: Radisson Hotel Kaunas

Hiljuti kohevaks klopitud tekkide ja patjadega voodil puhates mõelge järele, mida edasi teha. Võib-olla naudite hotelli mugavusi hiljem, nüüd aga on paras aeg kultuuriga tutvumiseks? Suvel saab Kaunases imetleda Leedu fotomeistri R. Požerskise loomingut, Leedu ja Prantsuse maale ja skulptuure, külastada linna uusimat privaatset art déco muuseumi, tutvuda maailma suurima kuradite kollektsiooniga … Tutvuge ka tasuta ajakirjas „Kaunas on tulvil kultuuri“ avaldatud teabega, kust leiate veelgi rohkem soovitusi.

FOTO: A. Aleksandravičius

Kui aga olete huvitatud temaatilistest ekskursioonidest – arhitektuurist, gastronoomiast, tänavakunstist, muudest urbanistlikest detailidest, samuti erinevate rahvaste pärandist Kaunases, vanalinna ümbritsevast kindlusest –, siis võtke julgelt ühendust turismi infokeskusega Kaunas IN, mis asub Kaunase raekojas (muide, võite ronida ka raekoja torni!). Siin soovitatakse teile giidi ja seda, millise ekskursiooniga saate sel päeval liituda, või tutvustatakse marsruutide seeriat It’s Kaunastic. Kuigi see võib olla alles teie puhkuse esimene päev, on see parim koht kõige ilusamate Kaunase suveniiride ostmiseks.

Pärast hinge ja südame toitmist ning telefoni mälu täis pildistamist on paras aeg ka kõhtu hellitada. Sel suvel on Kaunase kesklinn terrasside poolest palju rikkalikum. Võite valida päikesepaistelise või varjulisema koha, Itaalia või Gruusia köögi, Leedu toitu või eksootilisemaid sööke pakkuva söögikoha. Selle suve uustulnukate hulgas on Raekoja platsil asuv Belgia restoran vaatega katedraalile, peredele ideaalselt sobiv Piano ja mere ääres jahtklubis töötav Marina Taste Gallery. Neile, kes otsustavad tutvuda Kaunase ööeluga, meeldivad kindlasti Nuogas, Sanatorija ja Bardakas ning alati inimesi tulvil trepid tänavu kümnendat aastapäeva tähistanud kohvikus Kultūra.

FOTO: K. Štreimikis

Laupäev

Nädalavahetustel peavad hommikusöögid olema kuninglikud ja kaunaslased teavad seda hästi. Alates mahlastest kringlitest või pannkookidest kuni Benedicti moodi munade ja Mimosa ideaalse koosluseni, üha populaarsemate poke bowl’ide ja vana hea peekoniga praemunani – kui teil vaid õnnestuks vaba laud leida! Kaunase elanike hinnatuimad kohad on Holy Donut, Hop Doc, Momo Grill ja Donelaičio. Uusim ja kõige julgem ettevõtmine selles valdkonnas on boutique-tüüpi külalistemaja BōHEME HOUSE idee pakkuda hiliseid hommikusööke … igavesti. Hommikuti, õhtuti, pärastlõunati, tubades, vestibüülis, terrassil – ainult avaldage soovi. Suurepärased valikud tagab ka juba mainitud Monte Pacis – sellised, mida nautides kasvõi pruudi kätt paluda ...

Ehk on juba paras aeg suvemõnusid nautida? Näiteks mere ääres, kus einestaksite kohvikus Monte Pacis. Siin on kaks ametlikku randa, männimetsas kutsuvad jalutuskäikudele ilusad teerajad, veelõbusid pakuvad jahid ja kaatrid. Te võite isegi purjelauda katsetada, kuid selleks on vaja tervet kaatrit ja suuremat seltskonda!

FOTO: A. Aleksandravičius

Kuurordipuhkuseks sobib ka Lampėdžiai järv, kus on purjelauapark, kohvik, suve lugemissaal, teisel kaldal ootab teid lõbustuspark. Kui asukoht on teile oluline, siis valige üks Nemunase jõe kallastest – vasakul kaldal on endine suvituskoht Kačerginė ja paremal Kulautuva. Mõlemad sõdadevahelise aja kuurordid võluvad oma puitarhitektuuriga. Mõlemasse võite sõita jalgrattaga ja kui te enda oma kaasa ei võtnud, saate selle kindlasti Kaunases rentida.

FOTO: A. Aleksandravičius

Õigus küll, planeerida saame kõike, ainult mitte ilma … Isegi kui ilmad ei ole kõige soodsamad, ei ole see põhjus enda hellitamisest loobumiseks. Möödunud aastal Kaunase kesklinna lähedal uksed avanud basseini- ja saunakeskus Aušra SPA kutsub teid koos kaaslastega iga ilmaga veemõnusid nautima. Lisaks mitmele saunale on seal ka kaks basseini. Ning selle suve oodatuim uudis on Manilla Medical SPA, mis pakub laia valikut veemõnusid nii meestele kui ka naistele ja mille avab Kaunase kesklinnas Leedu kosmeetikatoodete kaubamärk.

FOTO: Aušra SPA

Kui olete pisut hotellis puhanud, siis kutsume teid kontserdile – näiteks klassikalise muusika õhtule Pažaislio muusikafestivali repertuaarist, aga võib-olla jälgima armastatud grupi AdForm etteastet vanalinna hoovis, hubastel Lauko, O kodėl ne või Bocmano terrassidel või Nemunase saarele, kus Žalgirise spordihalli juures tegutseb ürituste ala Pakrantė. Alates festivalist Kamanių šilelis kuni festivalini Kaunas Jazz – sel suvel kõlab Kaunases muusika sama kõvasti nagu tavaliselt.

FOTO: A. Aleksandravičius

Veel üks idee suveõhtu veetmiseks – kvaliteetne vabaõhukino. Sel suvel näidatakse filme Žalgirise spordihalli juures või Leedu haridusajaloo muuseum hoovis.

FOTO: A. Aleksandravičius

Pühapäev

Küll on hea, et Kaunas asub Kesk-Leedus, nii et koju tagasi sõita jõuate alati. Praegu aga puhkame edasi ja kutsume teid külastama Vytautas Suure ülikooli botaanikaaeda. Järgmisel aastal sajandat juubelit tähistav park asub ajaloolises, 18. sajandil ehitatud Aukštosios Fredose mõisas. Roosid, tulbid, jorjenid, Leedu ürgmetsade kaunitarid, eksootiliste taimede kasvuhoone – botaanikaaed ei maga kunagi ja rõõmustab külastajaid igal kuul uue vaatemänguga. Lisaks sellele kõlavad siin sageli erinevate muusikastiilide helid, toimuvad luuleõhtud ja paljud muud üritused (näiteks väga eriline Lõhnade öö), kus loodus on põimitud kunsti ja kultuuriga. Jälgige ürituste kalendrit! Kaunases veedetud lühikese puhkuse viimasel päeval saate teha seda, millest lugesite selles artiklis, kuid varem ei ole jõudnud. Kas saate järgmisel vabal nädalavahetusel tagasi tulla? Kaunas on alati seiklusteks valmis.

FOTO: A. Aleksandravičius


Jaga
Kommentaarid