Linna asutas Vene keiser Aleksander II ning nimetas selle oma abikaasa Maria Aleksandrovna auks. Kaugeid aegu meenutavad linna keskel asuvad puitmajad.

Kuigi linnas elab vaid 11 800 elanikku, leidub seal hulgaliselt hotelle, restorane, baare ja ööklubisid. Suviti pakutakse linnas ja ka mujal maakonnas hulgaliselt Airbnb majutust.

Mida siis Ahvenamaal tasub näha ja kogeda? Toome välja selle ilusa saarestiku parimad palad.

Meremuuseum

Meremuuseumis võib vabalt veeta tunni või koguni kaks. See on sobiv paik ka purjelaevade ajastust huvitatutele.

Muuseumis saab imetleda esemeid, mida meremehed oma reisidelt koju kaasa on toonud. Näiteks võibki tuua tõeliste mereröövlite lipu ja ka koolilaste lemmiku — sinivaala peenise.

Pommern

Meremuuseumi kõrval kail seisev Pommern on maailma ainus neljamastiline kaubapurjekas, mis on oma algses seisukorras säilinud. Purjekaga on toodud puitu Skandinaaviast, salpeetrit Tšiilist ja nisu Austraaliast.

Maikuust alates on olemas võimalus tutvuda Pommerniga uuel moel. Audiojuhi abil pääseb jälgima laeva meeskonna retke Austraaliasse möödunud sajandi 30ndatel aastatel.

Jalgrattamatkad

Ahvenamaa maastik on üsna tasane ning saarte loodusega on kerge tutvuda jalgrattaga sõites. Kui ei viitsi oma ratast kaasa vedada, on lihtne see kohapeal üürida. Rattateed on planeeritud selliselt, et teede ääres leidub hulgaliselt mõnusaid puhke- ja peatuspaiku.

Ujumine

Ujuda saab lisaks merele ka näiteks Maarianhamina Mariebadi spaas.

Süstamatkad ja purjetamine

Süstaga võib liikuda saarelt saarele. Kui väsimus on võimust võtnud, võib tagasi tulla saarte vahel liikuva laevaga.

Golf

Mängida saab Kastelholmi Kuningaväljakul ja ka Eckerö Golfiväljakul.

Matkamine

Ahvenamaal on erineva pikkusega marsruute. Valida võib kasvõi 25-kilomeetri pikkuse Lemlandsledeni, mis kulgeb kohati üle kaljude, vahel läbi külade, vahel ka piki mereranda.

Kalastamine

Ahvenamaa pakub kalameestele rõõmu läbi aasta. Püügiviisid ja saakkalad varieeruvad aastaaegadest sõltuvalt.

Kastelholmi kindlusloss

Losside huvilistel tasub kindlasti külastada Sundi vallas asuvat Kastelholmi kindluslossi. Kaunilt taastatud lossis asub muuseum, kus giidid korraldavad ekskursioone nii rootsi kui ka soome keeles. Lossi kõrval asub vabaõhumuuseum Jan Karlsgården, kuhu on kokku toodud 19. sajandi ehitisi Ahvenamaa eri paigust.

Bomarsundi kindlus

Bomarsundi kindlus oli Venemaa kindlus Läänemere rannikul riigi tollasel läänepiiril Soome Suurvürstiriigis. Uhke kindluse lühiajaline õitseng lõppes Oolandi sõjaga 1850ndatel aastatel. Briti-Prantsuse väed lasksid kindluse õhku ning põletasid selle kõrvale ehitatud majad.

Kindlusest on alles vaid varemed. Selle aladel aga kulgevad matkarajad.

Saarelt saarele

Ahvenamaa saarestikus võib liikuda nii autoga, jalgrattaga kui ka matkates. Saarte vahel peavad ühendust laevad.

Saarelt saarele matku võib tegelikult teha aasta läbi ning marsruudi saab koostada oma soovide kohaselt. Liikumine on stressivabam, kui broneerida õigeaegselt majutus ning parklakohad parvlaeval.

Allikas: Iltalehti.fi