Vaatamata Bulgaaria suhteliselt väikesele territooriumile leidub riigis suurepäraseid külastuskohti ja vaatamisväärsusi. Iidsed võluvad linnad ootavad külla ajaloohuvilisi, Balkani poolsaare kõrgeimate tippudega mäeahelikud tervitavad seiklejaid, erinevaid spaateenuseid osutavad hubased kuurordid pakuvad lõõgastust ning ligi 400 km jagu looduslikku rannajoont on avatud puhkajatele.

Parim aeg Bulgaarias puhkamiseks on poolest maist kuni septembri keskpaigani. Sealset pehmet kliimat mõjutavad Vahemeri ja Must meri. Suviti on ilm harva väljakannatamatult kuum, õhutemperatuurid on enamasti 25-31 kraadi ringis ning mägedes on õhtuti umbes viis kraadi jahedam kui mujal. Kui oled juba otsustanud oma kohvrid pakkida ja Bulgaariasse lennata, siis tutvu viie soovitusega, mis aitavad sul täita perepuhkuse unustamatute seikluste ja kogemustega.

1. Külasta tähelepanuväärseid paikasid

Bulgaaria on Euroopa üks vanimaid riike — esimene Bulgaaria impeerium rajati 681. aastal. Tänu pikale ajaloole võib riik oma pärandi üle uhkust tunda — osa sellest on kantud UNESCO maailmapärandi nimistusse. Bulgaaria suuruselt kolmas linna Varna, tuntud kui Bulgaaria sadamapealinn, on väga oluline turismi- ja kultuurikeskus. Varna ajalugu ulatub kaugesse antiikaega ning linna ajalooline pärand on huvipakkuv.

Umbes 10 km Varnast eemal asub ajaloohuviliste üks meelispaiku Pobiti Kamni — kivimets, mille sarnast maailmas rohkem ei leidu. Külastajaid hämmastab 50 km² suurusel alal paiknev suurem keskne kivimite grupp ning 15 väiksemat kivimoodustist. Bulgaarlaste arvates on kivimetsal erakordselt tugev energia.

Bulgaaria avastamiseks ja sealse unikaalse kultuuriga lähemalt tutvumiseks tasub külastada vanu antiikseid linnasid. Üheks neist on Nessebar, mis on tuntud 40 kiriku poolest, millest nüüdseks on alles vaid kümme. Suur ja kaunis Nessebari linn sai alguse väikesest kalurikülast, mida teati juba seitsmendal sajandil. See oli paik tsivilisatsioonile, mida nimetati Traakiaks. See on pigem müstiline kõrgkultuuriga tsivilisatsioon, millest puuduvad märkmed. Osaliselt on neist aegadest säilinud kaitsemüür ja linnaväravad, mis kuuluvadki UNESCO maailmapärandi nimistusse. Paljud linna ehitised on väga madalad — Türgi ikke ajal ei tohtinud bulgaarlased ehitada kõrgemaid hooneid kui hobuse seljas istuva ratsaniku kõrgus.

Bulgaaria linn Sozopol pole turistide jaoks sugugi vähem atraktiivne. See on vanim kreeka kolonistide poolt rajatud linn Musta mere rannikul. Külastajaid lummab Sozopoli hubane vanalinn kitsaste tänavate, suveniiripoodide ja maitsvaid kalaroogasid pakkuvate restoranidega. See linn on populaarne kunstnike, kirjanike ja reisihuviliste seas, kes oskavad hinnata vanalinna ehedat arhitektuuri.

Kas usud, et roosid võivad olla kallimad kui kuld? Bulgaaria on üks suurimaid roosiõli tootjaid maailmas. Kazanlaki piirkonnas asuvas Rooside orus kasvatatakse erilisi roose, millest valmistatud õli nimetatakse Bulgaaria vedelaks kullaks. Tuleb välja, et ehtne roosiõli on lausa kolm korda kallim kui kuld!

2. Naudi rannapuhkust ja tervendavaid spaateenuseid

Bulgaaria suurim rikkus on 380 km pikkune loodusliku liivaga rannajoon ning viis kuud kestev suveperiood, mille vältel langeb õhutemperatuur harva alla 25 °C. Puhas, enamasti rahulik ja lauge rannajoonega Must meri sobib ideaalselt puhkuseks koos lastega. Lisaks on Bulgaaria kuurordid tuntud ravimuda ja mineraalveeprotseduuride poolest. Kõrgema kategooria spaahotellid pakuvad nii lihtsamaid massaaže kui ka professionaalsete arstide poolt koostatud individuaalseid tervenemisprogramme.

Enamik turistidest eelistavad puhata rannikuäärsetes peresõbralikes kuurortides. Populaarse Bulgaaria puhkusekeskuse Burgase külje all asub väike ja hubane Pomorie linnake, mida ümbritsevad viinamarjaistandused ja mitmed viljapuuaiad. Puhkajaid tervitab seitsme kilomeetri pikkune rannaala, erinevate kategooriatega hubased hotellid, kohvikud, restoranid ja veeatraktsioonid. Kuurort on tuntud ravimuda- ja mineraalveeprotseduuride poolest ning linnas asub mitmeid tervisekeskusi. Pomories asuvas musta liivaga rannas saab mõnuleda tervendavates mudavannides.

Suurepärase spaapuhkuse võimaluste ja imekaunite randade poolest on tuntud Varna lähedal asuv St. Konstantini kuurort. Puhkajaid võluvad kuldsed liivarannad, mahe ja värskendava meretuulega kliima, saja-aastaste viigipuude, küpressi- ja pärnalõhn, mineraalveeallikad ning kaasaegne taristu. Kuurort on tuntud külalislahkuse poolest, pakkudes aastaringselt ideaalseid võimalusi rahulikuks lõõgastuseks. Õhtuti saab restoranides maitsta kohalikke hõrgutisi ja nautida folklooriprogramme.

Bulgaaria kuulsaim ja populaarseim puhkusekuurort on Varna naabruses asuv Golden Sands. Rand, mille liiv on kuldne ja peen ning mida uhuvad puhtad ja soojad merelained, on ligi 3,5 km pikkune ning laius ulatub kohati kuni saja meetrini. Kuurordis on 17 mineraalveebasseini ja mitmed taastusravi protseduure pakkuvad tervisekeskused. Golden Sands on tunnistatud Bulgaaria kõige puhtamaks kuurordiks ning on tänu laitmatule ökoloogilise puhtusele pälvinud rahvusvahelise sinise lipu märgi.

3. Puhka aktiivselt

Kui osad Bulgaaria puhkusekeskused on tõeliseks rahuoaasiks vaikse puhkuse armastajatele, siis leidub kuurorte ka aktiivse puhkuse veetmiseks. Tänu heal tasemel taristule on Bulgaaria rannad eriti armastatud veespordihuviliste hulgas, kes ühendavad mõnusa puhkuse oma lemmiktegevustega. Näiteks lõunaosas asuvas Sunny Beach kuurordis, mis on tuntud laia ja pika rannajoone poolest, saab harrastada mitmeid veespordialasid: purjetada, sõita purjelaua ja veesuuskadega või tegeleda parasailinguga. Rannamõnudele pakuvad vaheldust tenniseväljakud, ratsutamisala koos kooliga, golfiväljakud ja võrkpalliplatsid. Erilist tähelepanu pööratakse laste aktiivsele puhkusele, seega ei pea igavust tundma pere kõige pisimad liikmed.

Sunny Beach on Lõuna-Bulgaaria suurim ja elavaim kuurort. See paistab silma heal tasemel teeninduse ja sõbraliku õhustiku poolest, turistid on lahkelt oodatud enam kui 300 restorani ja taverni, kus korraldatakse folklooriprogramme ning paljudesse pubidesse, kohvikutesse ja ööklubidesse. Kirev ööelu kestab tavaliselt hommikutundideni.

Sunny Beach’i lähedal paiknevat hubast Ravda kuurorti eelistavad lastega pered, rahu otsivad noored ning sportliku puhkuse harrastajad. Seal on mitmeid võimalusi veespordi harrastamiseks — sukeldumine, veesuusatamine, purjetamine ning palju spordivarustuse rendipunkte.

Kes otsib kultuurset puhkust, neile soovitame suunduda Bulgaaria suuruselt neljandasse linna Burgasesse. Vaatamata sellele, et Burgas on rohkem ärikeskus kui turismilinn, leidub puhkajatele siingi huvitavaid tegevusi. Burgases korraldatakse mitmeid festivale: õllefestival, Bulgaaria rokifestival ning kaks korda aastas toimuv rahvusvaheline lillefestival. Lisaks on linnas rohkelt muuseume, näitusi ja meelelahutuskohti.

4. Võta ette matk looduses

Enam kui pool Bulgaaria maastikust on mägine. Bulgaaria kõrgeim tipp kuulub Balkani mäestikule, mis on kogu poolsaare kõrgeimaks tipuks. Enamik kuurorte ümbritsevad imekaunid vaated rohelistele mäenõlvadele, avarale merele ja kaunitele linnadele. Selleks, et neist lummavatest loodusvaadetest mitte ilma jääda, soovitame minna kindlasti matkama mägedesse.

Sunny Beach`ist viis kilomeetrit põhja pool, kaunist rannakülast Sveti Vlas saavad alguse väga head matkarajad. Kuigi kuurordist on viimastel aastatel kujunenud kaasaaegne uute hotellide ja taristuga puhkekeskus, siis on lähedalasuvad mäed, metsad ja meri suutnud säilitada paiga tervistava ja rahustava atmosfääri. Linna kõrval asub mäkke tõusev matkarada, millelt avanevad võluvad vaated rannikule.

5. Külasta Istanbuli

Jah, lugesid õigesti — Bulgaarias puhates soovitame kasutada võimalust sõita naaberriiki Türki ja külastada Istanbuli. Teekond Bulgaaria kuurortidest Istanbuli on lühem kui Türgi puhkusekeskustest. Selline reis on väga populaarne just Burgases puhkajate seas — Istanbul asub umbes 340 km kaugusel.

Bussireis Burgasest Istanbuli kestab umbes 5,5 tundi ja pileteid on võimalik eelnevalt soetada internetist. Istanbul tervitab saabujaid rohkete värvide, lõhnade ja kultuurielamusega. Linnas, kus on segunenud ida ja lääne kultuurid, leidub palju põnevaid vaatamisväärsusi. Soovitame külastada Sinist Mošeed (Sultan Ahmedi mošee), imetleda Hagia Sophia õigeusu kirikut ning nautida Galata tornist avanevaid vaateid linnale. Õiget türklaste loomust saad tunnetada külastades ainulaadset Istanbuli Suurt turgu, kus kauplejad meelitavad külastajaid käsitöö, traditsiooniliste hõrgutiste ja suveniiridega.

Soovitused pani kokku reisikorraldaja Novatours.