„Oodatult on koroonakriisiga kaasnenud teadmatus ja kiiresti muutuvad olud muutnud inimesi reisiplaanide tegemisel ettevaatlikumaks,“ selgitas DFDS Eesti turundusspetsialist Merje Vari. Värske küsitlus näitab, et võrreldes pandeemia-eelse ajaga planeerib 54% eestlasi oma puhkusereise lühemalt ette.

Samas on üha kasvav vaktsineeritute osakaal ja suve eel leevenenud piirangud kasvatanud reisijate optimismi. Uuringu kohaselt on 17 protsendil eestlastest kavas lähima kolme kuu jooksul välismaale minna. Kõige menukamaks reisikuuks on tõusnud juuli.

Vari hinnangul on hõredad graafikud ja väljumiste tühistamine pannud Eesti inimesi otsima reisimiseks paindlikumaid lahendusi. Küsitlus näitab, et vähenenud on soov reisida selliste transpordiviisidega, milles on palju inimesi tihedalt koos, näiteks bussid ja rongid, samas kui kolmandik vastajatest on tõenäolisemalt avatud auto ja mootorrattaga reisimisele.

„Isikliku sõiduvahendi kasutamine ei tähenda tingimata ainult mööda maanteed reisimist. Näiteks laeva kasutamine ülesõitudeks avardab oluliselt sihtkohtade valikut,“ rääkis DFDS Eesti turundusspetsialist. Vari lisas, et auto ja mootorrattaga reisimine annab võimaluse võtta puhkus täielikult enda kontrolli alla. „Boonusena pakub isikliku sõiduvahendiga reisimine täiendavat turvatunnet, mis on koroonakriisiga muutunud reisijate jaoks oluliseks lisatingimuseks.“

Suve lähenedes on eestlaste seas populaarsust kogumas lühiajalised reisid. Ligi kolmandik küsitlusele vastanutest plaanib lähema aasta jooksul ette võtta kahe- kuni neljapäevase väljasõidu. Sealjuures vähenes möödunud kuuga võrreldes pikaajalisemat puhkusereisi planeerivate vastanute osakaal lausa 10% võrra 45 protsendini.

„Viimasele hetkele nihkunud otsustamine, lühem reisi pikkus ja autoreiside eelistamine on märk sellest, et sarnaselt eelmise aastaga valivad eestlased eeloleval suvel avastamiseks pigem taaskord kodumaa ja naaberriigid,“ arvas Merje Vari.