“Uuringus välja toodud suurusjärk peab paika – laias laastus plaanivad pooled eestimaalased sel suvel puhata Eestis ning umbes pooled välismaal. Lõplik tõde selgub ikka hiljem,” kommenteeris Go Traveli partnersuhete juht Age Põder, kes kinnitab, et reisimine tuleb jälle moodi. Seda eelkõige tänu Euroopa Liidu digitaalsele COVID tõendile, mis annab kindlust ning tagab sujuva ja turvalisema piiriületuse. “Maailm avaneb tasapisi ja inimesed tahavad sellest taas osa saada,” lisas Põder.

Samas tõdeb Põder, et paljud eelistavad ka Eestis kohapeal reisimist. “Oleme neile mõeldes ise nii-öelda rätsepatööna kokku pannud mitmeid kodumaised rühmareise. Kui eelmisel suvel oli hitt-tooteks pühapaikade reisid peapiiskopiga, siis sel aastal müüdi kiiresti välja Marju Kõivupuu uuest raamatust “Eesti põrgute lood” inspireeritud põrgu-reis,” rääkis ta.

Nii Eestisse kui välismaale matku ja ekspeditsioone korraldava Nipernaadi matkaklubi eestvedaja Heldur Pedajas tõdeb samuti, et seoses pandeemiaolude paranemisega on klubi liikmetel kaugmatkade või tipuekspeditsioonide osas väga suur huvi. “Toimuvad agarad ettevalmistused reisideks, mida on mitu korda edasi lükatud. Lisaks on ettevalmistamisel mitu uut projekti. Tegelikult polnud ka eelmine suvi Nipernaadi Klubi jaoks päris null – õnnestus isegi Mont Blanc’i tipuekspeditsiooni läbi viia,” kommenteeris Pedajas. Kuna Eestis on mägedega kaunis kitsas, siis ei saa Pedajas väita, et klubi liikmed sooviksid oma puhkuse veeta Eestis. “Valmis ollakse kannatama ka reisibürokraatiat selleks, et saaks tegeleda oma hobiga,” lisas ta.

Novatoursi turundus- ja suhtekorraldusjuht Olev Riisbergi hinnangul on inimesed pikast koroonakriisist väsinud ja vajavad kosutust nii füüsiliselt kui vaimselt. “Suvi annab selleks ideaalse võimaluse. Huvi ja nõudlus puhkusereiside järgi on jätkuvalt suur,” rääkis Riisberg, kelle sõnul jäi paljudel inimestel 2020. aastal puhkusereis tegemata, kuna lendamine mitmetesse populaarsetesse sihtkohtadesse, näiteks Türki, oli viiruse tõttu kitsendatud ja riiklikult takistatud. “Reisihuvilised püüdsid leida puhkamisvõimalusi kodumaal, samas pole ju saladus, et kodumaal puhkamine võib osutuda oluliselt kulukamaks, kui pakettreisiga välismaale lennata,” kommenteeris ta.

Huvi reisimise vastu on taastumas

Selle aasta esimese viie kuuga teenindasid Novaturas gruppi kuuluvad reisifirmad Eestis, Lätis ja Leedus ligi 29 000 reisijat, mis on Riisbergi sõnul veidi vähem kui eelmisel aasta samal ajal. “Samas oli juba eelmise kuu algusest näha, et järgmised kuud tulevad eelmisest aastast märksa paremad ja huvi reiside vastu kasvab jõudsalt.”

Uue trendina näebki Age Põder seda, et pakettreise eelistavad ka varem omal käel ringi liikunud inimesed, sest nii tundub hetkel turvalisem. “Juulis saab Tallinnas lennata üle kolmekümnesse otsesihtkohta. Lastega peredele ja paaridele on lai valik turvalisi pakettlende, mille kirjus valikus meie professionaalsed reisikonsultandid orienteeruda aitavad,” rääkis Põder, kelle sõnul eelistatakse riike, kus koroonanäitajad on madalad, näiteks Kreekat, Itaaliat ja Bulgaariat.

Kui eelmisel aastal piirangud kaotati, oli Kreeka esimene riik, mis Eestist pärit reisijatele avati. Riisbergi sõnul oli juba toona võimalus reisijatel kogeda kõiki ohutusmeetmeid, mida Kreeka valitsus on turvaliste puhkuste tagamiseks teinud. “Alates 15. maist sai alguse meie Kreeka saarte hooaeg ning otselennud toimuvad selle kuu keskelt nii Kreetale kui Rhodosele. Mai lõpus algasid otsereisid Bulgaariasse, juuni algusest reisid Montenegrosse ning eelmisel nädalal läks esimene reis ka Seišellidele,” rääkis Riisberg.

Turvalisuse osas allahindlusi ei tehta

“Kõige selle juures on tähtis meeles pidada, et me kõik peame kohanema uue olukorraga ning uutmoodi reisimisega. Sotsiaalne distants, riikide, hotellide, vaatamisväärsuste, transpordiettevõtete kehtestatud ettevaatusabinõud ning soovitused turvaliseks reisimiseks on kõik selleks, et pandeemia taanduks ning hoida uued võimalikud lained meist eemal,” pani Age Põder südamele.

Uued ohutuseeskirjad on Riisbergi sõnul juba praegu paljude jaoks harjumuspärased ning inimesed on õppinud viirusega koos elama ja vajadusel ka reisima. “Turismitaristu kohanemine uute tervisenõuete ja vaktsiinipassiga annavad optimistliku perspektiivi naasta tavapärase puhkuse planeerimise juurde juba käesoleval aastal. Samuti on rõõmustav, et koroonaviiruse kiirtestid on saadaval peaaegu igas lennujaamas ja see võimaldab inimestel lihtsamini reisida ka eksootilisematesse sihtkohtadesse,” lisas Olev Riisberg.