Harju maakond, Tagametsa küla

Tagametsa Loovusmajas toimuvad töötoad erinevate kunstimaterjalidega. Loovusmaja ateljee keraamika töötubades saavad kõik osalised valmistada endale tassi, kausikese, karbi, aluse või muu sarnase eseme. Grupid võivad soovi korral valmistada ühiselt keraamilise skulptuuri. Töötubasid juhendab keraamikakunstnik ja Loovusmaja perenaine Rave Puhm. Rave käe all on võimalus kõigil huvilistel avastada keraamika loomise sügavamat tehnilist maailma. Loovusmaja aidas on avatud autoritööde näitus, kus on eksponeeritud erinevatel näitustel osalenud tööd.

Harju maakond, Tagametsa küla

Kutsume teid rikastama oma meeskonna koosolekut või ajurünnakut loovtöötoaga, milles saate visualiseerida käsitletava teema.Aktuaalse teema visualiseerimine savis aitab nähtavale tuua ja vaadeldavaks teha osalejate mõtted. Valmiv töö on vaadeldav erinevatest perspektiividest, mis aitab näha uusi seoseid ja luua uusi lahendusi. Visualiseerimine kaasab kõik osalejad, osalejate arusaam käsitletavast teemast ühtlustub ja lahendused, kokkulepped, tegevused on toodud nähtavale ning jäävad osalejatele paremini meelde.

Tartu maakond, Varnja alevik

Teekultuuri töötoas räägime tee joomisest vanausuliste külades ning sellest, mis on ivantšai ja kuidas seda valmistatakse. Istume hubases vanausuliste elamus, kus toome vee otse kaevust ning teeme sellest samovariteed ja proovime, kuidas maitseb vanausuliste isetehtud keedusuhkur. Olenevalt hooajast saavad osalejad ka ise ivantšai tegemise protsessi koos Mesi tare perenaisega läbi teha (suvine aeg) või kuulata lugusid ajaloost ja tee raviomadustest ning nautida ivantšai maitset (sügis-talvine aeg).

Järva maakond, Jõeküla

Hirvesarv on imeline käsitöömaterjal! Hirvesarve töötoas saad instruktori abiga meisterdada endale hirvesarvest unikaalse mälestuseseme. Töötoas on olemas kõik vajalikud materjalid ja tööriistad ehte või eseme valmistamiseks. Hirvesarved pärinevad Toosikannu loomapargis elavatelt hirvedelt, kes igal kevadel sarved maha heidavad. Mida saad meisterdada? Võtmehoidja, käeehte, sõrmuse, kaelaripatsi, visiitkaardihoidja, hambatikuhoidja. Või on sul endal mõni hea idee, mida teostada? Head meisterdamist Toosikannul!

Jõgeva maakond, Avinurme alevik

Hubases keskkonnas saab meeleolukalt aega veeta koos sõprade või kolleegidega. Katame teile maitsva lõunalaua, tutvustame puidu ning metsaga seotud pärimust ning meisterdame koos töötoas. Lisaks puidust meisterdamise töötoale: * tutvume puiduaida ja puidust käsitööga * ootab ees puiduteemaline meelelahutus * lõunasöök: ahjukartul, hapukapsas või salat, seapraad, magustoiduks kamavaht pohladega, kohv, maitsevesi. Kestus 3 tundi.

Järva maakond, Imavere küla

Töötoas osalejad riietuvad meierei töötajateks ja õpivad valmistama võid ja karaskit. Omavalmistatud toitu ka maitstakse. Töötoas osalemine sisaldab ekskursiooni Eesti Piimandusmuuseumis. Töötuba sobib igas vanuses inimestele, kuid vajalik on eelregistreerimine. Palume töötoa soovist teada anda nädal varem.

Järva maakond, Imavere küla

Meie juures saad valmistada igas eas eestlaste lemmikmaiust - kohukest. Üks kohuke päästab päeva - nii suur on selle kohupiimast, võist ja šokolaadist koosneva maiuse energiasisaldus. Poodides on valik külluslik, kuid isetehtu on ikkagi parem! Töötoas osalemine sisaldab ekskursiooni Eesti Piimandusmuuseumis. Riietutakse meierei töötajateks ja õpitakse valmistama kohukesi, mida hiljem maitstakse. Programm kestab 90 minutit. Sobib igale vanusegrupile. Palume töötoa soovist teada anda nädal varem.

Järva maakond, Imavere küla

Kas oled proovinud jäätise isu rahuldamiseks jätta poodi minemata ja seda maiust ise teha? Eesti Piimandusmuuseumi jäätise valmistamise töötuba annab sulle oskuse, kuidas seda külma ampsu ise teha, mis komponendid peavad sul kodus olema ja kuidas seda kokku segada. Töötoas osalejad riietuvad meierei töötajateks ja õpivad valmistama jäätist. Omavalmistatud toitu ka maitstakse. Tutvutakse ka muuseumi ekspositsiooniga ning vaadatakse ringi vanas meiereis. Töötuba kestab 90 minutit ja sobib igale vanusegrupile.

Järva maakond, Imavere küla

Sõir on Lõuna-Eesti köögis valmistatav kodune juust. Peamiselt köömnetega variant on traditsiooniline Seto- ja Võrumaal. Tooraineks kohupiim, mis jääb ebaharilikult juustule laagerdumata. Proovime seda üsna kiirelt valmistatavat juustumääret Eesti Piimandusmuuseumis ka ise teha. Töötoas osalejad riietuvad meierei töötajateks ja õpivad valmistama sõira. Omavalmistatud toitu ka maitstakse. Samuti tutvutakse muuseumi ekspositsiooniga ning vaadatakse ringi vanas meiereis. Töötuba kestab 90 minutit ja sobib igale vanusegrupile.

Pärnu maakond, Randivälja küla

Tule ja osale Klaara-Manni "Ausa aiavilja töötoas" Vaata ringi maheaias, kus aednik jagab mahekasvatuse näpunäiteid ja algteadmisi. Saad teada erinevustest mahekasvatatud ning keemiliste väetiste baasil turgutatud köögiviljade vahel. Töötoas pistad kevadel ise seemne mulda ja saad valmis külvi koju kaasa võtta, sügisel võid valmis saaki korjata. Peale ringkäiku aias valmistame koos käsitöölimonaade ja smuutisid, kasutades maheaiast korjatud ürte, metsast saadud võrseid või umbrohualgeid. Lisaks pakutakse suupärast mis on valmistatud kohalikust toorainest.

Põlva maakond, Rebaste küla

Programm sisaldab mõnusat väikest matka Padasoomäel ja matkamängurajal koos retkejuhiga, kes õpetab vaatama, märkama ja hindama ümbritsevat nii, nagu tegi seda omal ajal Edgar Valter. Kestus: Kuni 1,5 tundi Maksimaalne osalejate arv: kuni 25 inimest. Maksumus: 39 €/tund, võõrkeelne giid 49 €/tund, lisanduvad Pokumaa külastuspiletid. Lasteaed: toetab õppe- ja kasvatustegevust valdkonnas „Mina ja keskkond" Kool: toetab riikliku õppekava läbivat teemat „Keskkond ja säästev areng" ning loodusõpetuse ja kunstiõpetuse ainekava. Grupi hinnale lisanduvad Pokumaa külastuspiletid.

Pärnu maakond, Soomra küla

Meisterda oma kätega iidsete traditsioonidega nukk! Traditsiooniline vene nukk "Travnitsa" on ravimtaimedega täidetud nukk, mida vanasti kasutati haiguste ja kurja peletajana. Nukk meisterdatakse traditsiooniliste võtetega, kus igal detailil, värvil ja taimel on tähendus ja vägi. Nuku meisterdamiseks kasutatakse naturaalseid materjale nagu puuvillane või linane kangas, lambavill ja puhtas keskkonnas kasvanud taimed. Ehtne ja Huvitav Eesti kvaliteedimärgisega tunnustatud töötuba on keskmise keerukusastmega ning sobib täiskasvanutele. Kestus on ca 1,5 tundi. Võimalus tellida töötuba ka endale külla!

Pärnu maakond, Soomra küla

Meisterda endale väike abiline ja oma saatuse kaitsja! "Õnnenukuke" (vene keeles "Kуколка на счастье") on naiste talisman ning abiline, mida kantakse alati kaasas. Nukukest tuleb kaitsta võõraste pilkude eest, et see ei kaotaks oma väge. Ehtne ja Huvitav Eesti kvaliteedimärgisega tunnustatud töötuba annab ülevaate vene nukkude traditsioonist ja maailmast ning selle seotusest igapäevaeluga. Juhendaja selgitab nuku detailide tähendust ja olulisust ning aitab osalejatel valmistatud nukkudele väe anda. Raskusaste on kerge. Võimalus kutsuda töötuba ka endale külla!

Järva maakond, Müüsleri küla

Asju, mis vajaksid lihtsat hoiupaika, on kodus ilmselt meil kõigil. Ise punutud korv sobib kõige hoiustamiseks ja asjade hoidmiseks ning on samas ka loodust säästev alternatiiv plastikkorvi ostmiseks, sest teeme vanadest ajalehtedest käsitsi punutud korvi. Korvi suurus ja väljanägemine sõltub õpitoas osaleja fantaasiast. Kõik käsitööks vajalik on kohapeal loomulikult olemas. Töö kõrvale jutustatakse kilplaste lugusid.Kilplaste Koja õdus interjöör ja äraspidine maailm kutsuvad ennast teostama.

Järva maakond, Müüsleri küla

Küünlaaluse tegemiseks kasutatakse klaasist purki, rakendades fantaasiat erinevate materjalidega kaunistamisel. Ümber purgi liimitakse riideriba, sellele kuivatatud taimi, lilli, puukoori, korke, käbisid, värvilisi klaasitükke, sulgesid, nööpe, paelu ja muid kaunistusi. Igaühel on oma stiil ja mõte. Valminud purgi põhja paneme soola, see ei juhi kuumust ja hoiab teeküünla purgi keskel. Töötuba on seotud kilplaste lugudega. Tutvustatakse, kuidas kilplased soola kasvatasid, hiirekoera lugu, nõukoja lugu. Kilplaste Koja õdus interjöör ja äraspidine maailm kutsuvad ennast teostama.

Järva maakond, Müüsleri küla

Meisterdame taaskasutatavatest ja looduslikest materjalidest lihtsaid, aga ka praktilisi asju, näiteks tarbeesemeid, interjööri kaunistusi, loomi, lilli, linde, autosid, väikeseid nukumaju ja muud. Õpituba sobib nii lastele kui täiskasvanutele. Materjalideks kasutame kuivatatud taimi, sulgi, nööri, riiet, pärleid, teokarpe, munakarpe, paelu, jäätisepulki, vanu raamatud ja asju, pudeleid, purke, topse, korke, riide- või puidujääke, värvilisi klaasikide, pappkarpe jpm. Abivahenditeks käärid, liim ja fantaasia. Kilplaste Koja õdus interjöör ja äraspidine maailm kutsuvad ennast teostama.

Järva maakond, Müüsleri küla

Teid ootavad märg- ja nõelviltimise töötoad nii algajatele kui ka edasijõudnutele. Mida meisterdatakse, sõltub osaleja oskustest. Eristatakse kolme kategooriat - algajad, veidi oskajamad ja kogemustega viltijad. Hinnaklassid sõltuvadki kategooriast, 5 € maksab esmase märgviltimise kogemuse saamine, alates 5 € esmase nõelviltimise kogemuse saamine ja kuni 20 € maksab juba suuremate esemete nõel- ja märgviltimine. Õpituba viiakse läbi Kilplaste Kojas.

Järva maakond, Müüsleri küla

Küünlaaluse tegemiseks kasutatakse klaasist purki, rakendades fantaasiat erinevate materjalidega kaunistamisel. Ümber purgi liimitakse riideriba, sellele kuivatatud taimi, lilli, puukoori, korke, käbisid, värvilisi klaasitükke, sulgesid, nööpe, paelu ja muid kaunistusi. Igaühel on oma stiil ja mõte. Valminud purgi põhja paneme soola, see ei juhi kuumust ja hoiab teeküünla purgi keskel. Töötuba on seotud kilplaste lugudega. Tutvustatakse, kuidas kilplased soola kasvatasid, hiirekoera lugu, nõukoja lugu. Kilplaste Koja õdus interjöör ja äraspidine maailm kutsuvad ennast teostama.

Järva maakond, Müüsleri küla

Meisterdame taaskasutatavatest ja looduslikest materjalidest lihtsaid, aga ka praktilisi asju, näiteks tarbeesemeid, interjööri kaunistusi, loomi, lilli, linde, autosid, väikeseid nukumaju ja muud. Õpituba sobib nii lastele kui täiskasvanutele. Materjalideks kasutame kuivatatud taimi, sulgi, nööri, riiet, pärleid, teokarpe, munakarpe, paelu, jäätisepulki, vanu raamatud ja asju, pudeleid, purke, topse, korke, riide- või puidujääke, värvilisi klaasikide, pappkarpe jpm. Abivahenditeks käärid, liim ja fantaasia. Kilplaste Koja õdus interjöör ja äraspidine maailm kutsuvad ennast teostama.

Järva maakond, Müüsleri küla

Teid ootavad märg- ja nõelviltimise töötoad nii algajatele kui ka edasijõudnutele. Mida meisterdatakse, sõltub osaleja oskustest. Eristatakse kolme kategooriat - algajad, veidi oskajamad ja kogemustega viltijad. Hinnaklassid sõltuvadki kategooriast, 5 € maksab esmase märgviltimise kogemuse saamine, alates 5 € esmase nõelviltimise kogemuse saamine ja kuni 20 € maksab juba suuremate esemete nõel- ja märgviltimine. Õpituba viiakse läbi Kilplaste Kojas.

Järva maakond, Müüsleri küla

Meisterdage endale ise oma võtmehoidja, külmikumagnet või keraamiline nõu! Me pakume erinevate savimaterjalidega töötube. Teil on võimalik valida endale sobivaim: - Valge savi töötuba – valget savi on mõnus modelleerida ja see ei vaja kuivamiseks spetsiaalset ahju - Keraamikatöötuba – töötoa läbivaks teemaks on savi ja erinevad lähenemisviisid savi voolimiseks, vormimiseks, treimiseks savikedral - Fimo- ja polümeersavi töötuba – savi soojeneb käte vahel ja siis laseb ennast kergesti voolida, savid on värvilised ja neist saab teha erinevaid väiksemaid esemeid. Õpituba viiakse läbi Kilplaste Kojas.

Järva maakond, Müüsleri küla

Kilplaste käsitöö õpituba "Kilplased vaatavad seepe" kujutab endast ürdiseepide või nahasõbralikust glütseriinseebimassist erikujuliste ja erivärviliste seepide valmistamist. Sulatatud valmismassist nahasõbraliku seebi tegemisel saab fantaasiat rakendada erivärvi massi kokkupanemisel. Valmis glütseriinseebimassi tegemiseks on kasutatud taimset glütseriini, mis teeb naha pehmeks. Seepide sisse võib panna kaerahelbeid, meegraanuleid, kohvipuru, ravimtaimi, lilleõisi, eeterlikke õlisid paar tilka jm. Õpituba viiakse läbi Kilplaste Kojas.

Jõgeva maakond, Avinurme alevik

Leivatoas saab teha oma esimesed katsetused leiva küpsetamises. Puiduaida leivameister jagab näpunäiteid, kuidas segada kokku üks õite hea leivataigen, mida head ja paremat sinna sisse võiks panna ja loomulikult mis on salarelv, et leib kenasti kerkiks ja hõrgult maitseks. Töötoas saab igaüks panna oma käteosavuse proovile ja meisterdada endale leivapõrssa või siilipoisi. Töötoa lõppedes tuleb leivaahjust meeli erutavalt head leivalõhna ja loomulikult ei lahku keegi oma kunstiteoseta. Hea teada: oodatud on grupp suurusega 5-25 inimest ja aega tasub varuda 2 tundi.

Võru maakond, Obinitsa küla

Olete oodatud Obinitsa muuseumisse end riidesse panema! Seto kultuuri õpituba "Rõivile panek" on naisterahvale seto rõivaste selga panemine ja pää tegemine. Rõivile pannakse üks seltskonna või grupi liige. Riietumise käigus tutvustatakse esemete ajaloolist konteksti ja olulisust seto kultuuris. Saab selgeks, kuidas visuaalselt eristada abielus naist ning vallalist tüdrukut. Kõik see saab teoks ühe seto kultuuri parima tundja Õie Sarve juhendamisel. Tule ja tutvu seto rahvariiete ja ajalooga!