Filmi tellijaks on EASi turismiarenduskeskus, autorid Kaidi Klein ja Hermes Brambat. Seda levitatakse rahvusvaheliselt, et rääkida Eesti tippsündmustest ning kutsuda siia uusi korraldajaid ja külalisi, tõestades, et vastutustundlik ürituskorraldus on vägagi võimalik.

Vaata filmist, kuidas kriis tõi Eesti pildile kui tipptasemel rahvusvaheliste ürituste korraldajariigi:


“Eelmine aasta näitas, et kui muu maailm oli lukus, suutsid eestlased ometigi edukalt suursündmusi korraldada,” ütles EASi turismiarenduskeskuse direktor Liina Maria Lepik. Lepiku sõnul on rahvusvahelise edu taga Eesti sündmusekorraldajate kiire kohanemisvõime, mis sai rahvusvaheliselt hästi nähtavaks just kriisiajal. “Heaks näiteks on WRC Rally Estonia, mis saavutas mullu suvel pea sajaprotsendilise maskikandmise hoolimata sellest, et Eestis maskikohustusest veel ei räägitud. Samuti kokkade maailmameistrivõistlus Bocuse d’Or, mille kontinentide voorudest toimus vaid üks ja nimelt Tallinnas, tuues Eestile tipptasemel gastronoomiamaa kuulsust,” iseloomustas Lepik.

Eesti sündmuste saavutusi selgub filmist “Estonia — making the impossible possible” ridamisi. Ironman Estonia juht Ain-Alar Juhanson toob välja kõneka fakti, et ka Ironmani võistlusi toimus 2020. aastal maailmas ainult kaks, millest üks peeti Eestis. WRC Rally Estonia pidi võistluse korraldama tundmatus olukorras kõigest 63 päevaga. Lühim korraldusaeg WRC ralli ajaloos, 4000 korraldusega seotud väliskülalist ja kokku 16 000 pealtvaatajat, kelle suunamine võistlusel oli detailideni läbi mõeldud — ja tulemuseks üks suuremaid rahvusvahelisi üritusi koroonaajal. “Meile on omane lülitada välja emotsioonid, lülitada sisse pragmaatiline mõttelaad ja probleemid lahendada, selle asemel et nende üle kurta,” selgitab Eesti üritusekorraldajate edu Tallinn Music Weeki looja Helen Sildna.

Lühidokumentaalist selgub ka, kuidas Eesti rahvusvahelised tippüritused suutsid lisaks kohapealsele korraldusele pakkuda tasemel virtuaalformaati. Helen Sildna kirjeldab, et Eestist sai eeskuju, kelle poole hakkasid teadmiste saamiseks pöörduma ka teiste riikide suursündmuste korraldajad. “Kriisiaasta oli üks suur loominguline periood, mil panime aluse festivali tulevikku kujundavatele uuendustele,” ütleb filmis PÖFFi direktor Tiina Lokk.

Ka selle aasta rahvusvaheliste suursündmuste kalender on tihe. Juulis toimuvad FIA autoralli maailmameistrivõistluste etapp WRC Rally Estonia Lõuna-Eestis; The Tall Ships Races Tallinn 2021, mis toob Eestisse maailma suurima purjelaevastiku; Viljandi pärimusmuusika festival. Augusti lõpp on Baltimaade suurima jazzifestivali Jazzkaare päralt, septembri algul toimuvad Tallinnas võrkpalli EMi alagrupiturniirid, septembri lõpus algab Tallinn Music Week. Konverentside maailmas on plaanis näiteks sTARTUp Day augustis Tartus, Lennart Meri konverents ning Põhja- ja Baltimaade kaitseküsimusi käsitlev konverents septembris Tallinnas.

Rahvusvaheliselt levitatav minidokumentaal suurürituste tipptasemel korraldusest Eestis on üks EASi turismiarenduskeskuse tegevustest Eestile turvalise sihtkoha maine loomisel. Jätkuvalt propageerib turismiarenduskeskus ka tarbijamärgist “Siin on turvaline” nii ettevõtjate kui ka reisijate seas ning jagab Eesti külalistele viirusega seotud reisiinfot.