Ninasprei tootmiseks loodud konsortsium ning Tallink Grupp sõlmisid koostöökokkuleppe, mille tulemusel jõuab BioBlock® ninasprei alates 1. juunist müügile nii Tallinki Eesti lipu all sõitvatel reisilaevadel Star, Megastar ja Silja Europa aga ka Tallinki e-poes. Bioblock® ninasprei idee elluviimiseks lõid Eesti tunnustatud ettevõtjad ja ülikoolid konsortsiumi, kuhu kuuluvad Icosagen Cell Factory OÜ, Chemi-Pharm AS, OÜ Teadus ja Tegu, Eesti Maaülikool ja Tartu Ülikool.

„Tallink Grupil on hea meel, et Eestis välja töötatud ja toodetud koroonaviiruse vastaste antikehadega ninasprei tootmismahud on viimase kuu ajaga sedavõrd palju kasvanud, et lisaks apteekidele, saame tõhusalt kaitsvat toodet pakkuda juunikuust oma klientidele nii meie laevadel Läänemerel kui ka kontaktivabalt e-poes,“ lausus Tallink Duty Free ja kogu kontserni kaubandusvaldkonna juht Aimar Pärna.

BioBlock® on looduslik antikehadel baseeruv toode, mis pärineb SARS-CoV-2 viiruse ogavalguga hüperimmuniseeritud veiste ternespiimast. Ternespiima looduslik roll on pakkuda vastsündinud loomadele ema poolt toodetud antikehade abil esmane kaitsev immuunsus. BioBlock® ninaspreis olevad antikehad püsivad limaskestal kuni 4 tundi ning üks pudel võimaldab 150 pihustusdoosi.

BioBlocki® idee autor, Icosageni asutaja ja tegevjuht, professor Mart Ustav rõhutab, et tegu ei ole ravimiga ja kindlasti ei asenda vaktsineerimist. „Küll aga võiks BioBlock® abiks olla just viirusosakeste leviku pidurdamisel. Vaktsineerimine kaitseb küll raske haigestumise eest, aga ei välista viirusesse nakatumist. Kui viirusosakeste levimise kaugust aerosoolis olles saab mõõta meetrites, siis nakatunud inimestega võivad need reisida kümneid tuhandeid kilomeetreid. Seega on viiruse riikide vahelise leviku pidurdamisel oluline just viirusosakeste neutraliseerimine reisivatel inimestel, mis on parim kaitse uute SARS-CoV-2 tüvede vastu. Viimased laborikatsed BioBlock® ninaspreiga on näidanud, et ninaspreis olevad antikehad takistavad lisaks teistele viirustüvedele ka India tüve rakku sisenemist. Kliinilised katsed algasid maikuus.“

Alates 1. juunist on toode saadaval kõikides Megastari ja Stari ning 23. juunist ka Silja Europa pardakauplustes ja infopunktides.