Uue lahenduse eesmärk on hõlbustada ohutut ja vaba liikumist COVID-19 pandeemia ajal, esitades tõendid selle kohta, et inimene on viiruse vastu vaktsineeritud, tema testitulemus on negatiivne või on COVID-19-st tervenenud. Esimeseks juuliks kasutusele võetav tunnistus on saadaval digitaalsel kujul ja paberkandjal, sisaldab QR-koodi ja väljastatakse tasuta.

Ametnikud lisasid, et koroonapass ei võrdu välismaalaste tööloaga ega ka reisidokumendiga. Portugali peaminister António Costa kommenteeris reisimismuutusi: „Sertifikaat on oluline samm pandeemia ajal normaalsema, vabama ja turvalisema elu poole. See hõlbustab sellest suvest kõigi eurooplaste jaoks vaba liikumist."

ELi koroonapass Digital Green Certificate

Sertifikaadi õiguslik raamistik koosneb kahest seadusandlikust ettepanekust, mille Euroopa Komisjon esitas selle aasta märtsis. Esimene ettepanek puudutab Euroopa Liidu (EL) kodanikke ja nende pereliikmeid ning teine ​​puudutab kolmandate riikide kodanikke, kes viibivad või elavad seaduslikult Schengeni alal. Kokkuleppe kohaselt on sertifikaati võimalik kasutada kõigis ELi liikmesriikides, samuti Islandil, Liechtensteinis, Norras ja Šveitsis. Sertifikaat on avatud ka kogu maailmas arendatavatele algatustele.

Maailma reisi- ja turisminõukogu (WTTC) vanem asepresident Virginia Messina tervitas uudiseid: "See uus sertifikaat võib olla võti rahvusvaheliste reiside avamiseks ning võimaldab säästa tuhandeid ettevõtteid ja miljoneid töökohti kogu Euroopas ja mujal." Koroonapassi abil saavad kõik 27 liikmesriiki vastu võtta vaktsineeritud reisijaid ja neid, kellel on tehtud negatiivne koroonatest või positiivne antikehade test. "See annab õigeaegselt suviseks kõrghooajaks majandusele tohutu ja vajaliku tõuke," lisas Messina.