Tänasel päeval asub Paides Ordulinnuses Ajakeskus Wittenstein, kus ajamasinaga läbi 8 korruse ja 8 ajastu rännates saab humoorika ülevaate Eestimaa ajaloost. Pere noorematele ränduritele pakub põnevust näiteks orduajas rüütliks riietumine, kuningate ajas häbiposti proovimine ja tsaariajal postitõllaga sõitmine. Pärast 1,5 tunnist ajarännakut saab hõrgu kõhutäie vallimäe roheluses asuvas suverestoranis Ajastute Toidud. Ajarändurid saavad proovida eri ajastute toite kaasaegses võtmes, näiteks ei puudu menüüst muinasaja karupraad.

Põltsamaa ordulinnuse müüride vahel asuv muuseum tutvustab linnuse, linna ja kihelkonna kuulsusrikast ajalugu. Lossihoovis tegutsevad kohalikku kaupa pakuvad käsitöö- ja kunstipoed ning linna turismimagnetiks kujunenud Põltsamaa veinikelder, kus veinivalikut saab kohapeal proovida ja kaasa osta. Pööningule ehitatud ekstreemgaleriist pART leiab igal kuul uue professionaalse kunsti näituse. Suvel saavad huvilised külastada ka hoovis asuvat kaunist kirikut.

Viljandi Lossimäed koos ordulinnuse varemetega on äratanud huvi juba sajandeid. Müstilised linnuse varemed ja ümber olev park kujunes viljandlastele puhkealaks eelmise sajandi alguses. Lossimäed on oma vaadete ilus ületamatud — varemed, rippsild ja järv all orus.

Kesk-Eesti iidsed linnused on igati väärt avastamist ja põnevaks retkeks tasub arvestada terve päev. Hea on teadmiseks võtta, et juunist augustini on Põltsamaa lossil ja Ajakeskusel Wittenstein omavaheline koostöö, külastades üht, on teise pilet soodsam.