Enamik välisriike nõuavad riiki sisenemisel negatiivse koroonatesti ettenäitamist. Reisieelseid koroonaviiruse teste saab täna endiselt teha ka kaubanduskeskustes asuvates kiirkliinikutes.

Vältimatu vajaduse korral teise riiki reisida, peab reisija tõestama, et ei kanna koroonaviirust. Reisieelsete testide nõuded on aga erinevad ja igaüks peab ise end kurssi viima, milline test ja kui mitu tundi enne riiki saabumist tehtud peab olema. Reisijatel on võimalik teha nii PCR-teste kui ka antigeeni teste.

„Reisieelse testi valimisel tuleks tutvuda sihtriigi nõuetega. Kuna olud muutuvad kiiresti, muudavad ka riigid oma nõudeid ilma pikema etteteatamiseta. Seetõttu tuleks riiki sisenemise nõuded vahetult enne reisi üle kontrollida. Küll aga aktsepteerib üha enam riike PCR-testi asemel koroonaviiruse antigeeni määramise teste. Antigeeni testide eeliseks on soodsam hind ja kiirus — testi tulemuse saab kätte juba 30 minuti jooksul,“ ütles Confido testimispunktide koordinaator Liis Ader.

Koroonaviiruse antigeeni testid on parim vahend reisieelseks testimiseks neile, kes vajavad COVID-19 haiguse välistamist reisimiseks riikidesse, kus aktsepteeritakse antigeeni testi tulemust. Testi saab teha lennujaamas, Paldiski Põhjasadamas, Confido Meditsiinikeskuses ja kiirkliinikutes Lasnamäe Centrumis ja Nautica keskuses ning Tartu Lõunakeskuses, mis jäävad avatuks ka kaubanduskeskustele kehtestatud uute piirangute jõustumisel. Testimispunktides on äärmiselt oluline kinni pidada 2+2 reeglist ning kasutada isikukaitsevahendeid.

Aderi sõnul tuleks testi tegemiseks kindlasti aeg ette broneerida, et tagada tulemuse õigeagne kättesaamine. „Broneerides aja varakult ära, saab reisija olla kindel, et pääseb vajalikul ajal testima. Kuna koormus testimispunktidele on täna üpris suur, võib tekkida vajadus aeg mitu päeva enne reisi ette broneerida — selle tegemata jätmise korral riskib inimene ootamatute testimisjärjekordade tõttu oma lennust või laevast maha jäämisega,“ hoiatas testimispunktide koordinaator.

Testi aja saab broneerida Confido kodulehel aadressil — SIIN.