Talvisel ajal tule tegemine pole mingi kunst, kui teate, mida te teete. Aga kui ei tea, siis peate kõvasti vaeva nägema. Ja seda te ju ei taha.

Teadupärast on lõkke tegemiseks mitmeid viise, mis sõltuvad sellest, kas te vajate kiirelt valgust, kauakestvat soojust või tahate hoopis süüa valmistada. Loomulikult ei pea neid kõiki teadma. Piisab ühest, millega saate tule kindlasti üles. Ilma erilise vaevata.

Enamik inimesi teeb lõket sedasi, et kuhjab hunnikusse paraja portsu puid ning üritab neid suvalistest kohtadest paberinutsakatega põlema süüdata. Piisava visaduse korral võib see isegi õnnestuda, kuid märksa tõenäolisemalt on teil enne närv must, nägu tahmane ning silmad tossu täis, kui teie kätetöö hakkab meenutama midagi, mida võib lõkkeks nimetada. Kui võib.

Seda meeles pidades on lõkketegemisele mõistlik läheneda pisut organiseeritumalt, mis tähendab tuleaseme ette valmistamist ning küttematerjali kogumist.

Ettevalmistused

Südasuviselt kuivades tingimustes tuleb lõke teha sellisesse kohta, kus ümbritseva süttimise oht juhuslikult lendu läinud sädemest on kõige väiksem. Talvisel ajal sellepärast muretsema ei pea, sest kõik on nii või teisiti märg.

Seetõttu on esialgu mõistlik oma lõke maapinnast isoleerida. Selleks tekitage umbes randmejämedustest puudest lõkkele alus, mis ei lase niiskusel teie ponnistusi juba eos lämmatada.

Seejärel koguge tulematerjali. Esmalt pliiatsitina jämedused oksad, mis tulehakatuselt esimesena tule üles peavad võtma. Järgmisena peotäis pliiatsijämedusi — need annavad esimese suurema leegi ja hõõguvad söed, tagades, et tuli enam ära ei kustu. Seejärel hunnik pöidlajämedusi — need on vajalikud tuleaseme üles ehitamiseks. Lõpuks sületäis käsivarrejämedusi — nendega saab juba jõudu kogunud tuld toita. Ja koguge ikka kuiva, eksole, kuna märg või toores puu ei sütti. Ja ka pehkinud puu võite kõrvale jätta, sest isegi kui see on kuiv, ei anna suuremat sooja.

Ärge unustage ka hakatust. Selleks võib olla näiteks kasetoht, vaigust läbi imbunud kuuse- või männilaastud või muu kergesti süttiv ja suure leegiga põlev materjal. Isegi tualettpaber ajab asja ära. Antud juhul tulesüütamise, mitte selle teise.

Foto: Easy Outdoors

Tuld!

Ettevalmistused tehtud, võite asuda lõkke ülesehitamise juurde. Et lõke kindlasti süttiks, püstitage umbes sõrmejämedustest okstest laotud alusele palkmaja sarnane konstruktsioon. Nõnda tagate tulele korraliku õhuvoolu. Nüüd asetage palkmaja keskele tulehakatusmaterjal, mille olete juba eelnevalt välja valinud.

Edasi asetage natuke jämedamad puud püstkoja kujuliselt ümber lõkkesüdameks oleva palkmaja. Puid paigutades ärge suruge neid tihkelt üksteise kõrvale, vaid jätke vahed, et õhk saaks vabalt liikuda. Ja ärge unustage ka ava, mille kaudu hakatust süütama pääsete, sest vaevalt teil seda mõtte jõul teha õnnestub. Ja nüüd andke tuld!

Vaata videot: