Salva reisikindlustuse osakonna juhataja Epp Ulfsak selgitas, et vaktsiini tulek on andnud inimestele kindlustunnet ning möödunud aasta lõpust on selgelt tõusnud huvi reisimise ja reisikindlustuste vastu. „Kuna juba peaaegu terve aasta pole korralikult reisida saadud, siis ilmselt tahetakse seda nüüd esimesel võimalusel teha. Inimeste huvi reisikindlustuste vastu on selgelt tõusnud ja sellega seoses on tekkinud ka palju küsimusi. Kuna oleme üks väheseid kindlustusseltse, kes katab oma reisikindlustusega ka koroonaviirusega seotud riske, siis on pöördumiste arv märkimisväärne,“ lausus Ulfsak.

Ulfsaki sõnul hakkas ettevõte alates juunist pakkuma uudse kindlustuskattena reisimisel COVID-19 tervisekindlustuse kaitset, mis aitab toime tulla viirusesse nakatumise korral tekkinud ravikuludega välisreisil.

Ulfsak selgitas, et praegusel ajal reisi planeerides tuleb siiski igal juhul ka ise selgelt riskidega arvestada. "Kindlustus maandab neist küll osa, kuid teatud hulk on praegusel ebakindlal ajal siiski kindlustatu enda kanda. Kindlustus katab vajadusel COVID-19 haigestumisega seotud ravikulud, karantiini jäämise kulud ning tagasisõidupiletid, küll aga mitte suletud lennuliinide jms tõttu tekkinud väljaminekud," lisas ta.

„Näiteks oli meil juhtum, kus Kanaari saartelt naasev perekond pidi tagasilennuks tegema COVID-19 testi. See osutus pereisal positiivseks. Ülejäänud pere tuli tagasi Eestisse, aga isa pidi jääma saarele karantiini. Seega saime katta uute lennupiletite, majutuse ja muud karantiiniga seotud kulud,“ märkis Ulfsak.

Ulfsaki sõnul on mitmed juhtumid seotud vahetult enne reisi positiivse testitulemuse saamisega. Näiteks päev enne reisi avastati pereemal viirus ning hüvitamisele läks terve pere reisieelarve, suurusega ligi 4000 eurot.

Ulfsak rõhutas, et praeguses olukorras on kaugemale sõite planeerides eriti oluline konsulteerida professionaalidega kindlustusest või reisibüroodest, sest kindlustus katab küll kulud, kui inimene ise jääb viirusesse, kuid mitte suletud riigipiiridest tulenevad ja seetõttu katkestatud lendude kulud.

„On täiesti võimalik, et sihtriik ei nõua näiteks testimist või positiivse testitulemuse olemasolu, aga transiitriik seda nõuab ja reisijal on see fakt jäänud tähelepanuta. Kaugemad riigid on ju eranditult ümberistumisega Euroopas. Kui siis pole ette näidata negatiivse testi tõendit, tähendab see kohe täiendavat ajakulu ja uusi pileteid,“ lausus Ulfsak. "Kuna praegu on kõik lennugraafikud ja -liinid vägagi liikuvad, siis ei tea kunagi, millise reisitõrke puhul lennud mõnda teise riiki ümber suunatakse," lisas ta.

"Kõige olulisem on praeguste riskidega arvestamine ja kui siiski otsustatakse välisriiki puhkama sõita, peaks vajaliku info hankimine olema põhjalikum kui tavaolukorras. Siin tuleb kindlasti jälgida ka Terviseameti ja Välisministeeriumi juhiseid," märkis Ulfsak.

Samas möönas ta, et seoses paljude piirangutega võib inimene vahetult enne reisi koroonaviiruse hirmus ise reisist loobuda – see aga ei ole kindlustusjuhtum ning kasutamata reisiga seotud kulud ei kuulu hüvitamisele.