Esimene jõuluvana saabub Islandile juba 11. detsembril. Teine tuleb 12. detsembril. Ja nii kuni päris jõuludeni välja, igal päeval üks. Kokku kolmteist vanakest, igal ühel neist oma värvikas isiksus. Näiteks leidub Islandi jõulumeeste seas Ustepaugutaja, Küünlavaras, Aknast Piiluja ja Vorstivaras.

Foto: Pexels

Kuigi nende nimedest võiks järeldada, et tegemist on pahatahtlike pättidega, siis on asjalood pigem vastupidi. Nii nagu Eesti päkapikud toovad headele lastele sussi sisse maiustusi, toovad Islandi jõuluvanadki eeskujulikele inimestele kotade sisse midagi head. Muidugi juhul, kui ollakse hästi käitutud. Vastasel korral võib hommikul sussi seest vastu vaadata näiteks üks vana kartul! Lootma peab ka seda, et vähemalt ühel juhul leitaks kingitusena mõni rõivaese — näiteks paar sokke. Nimelt valitseb Islandil uskumus, et kui sa uusi riideid ei saa, siis süüakse sind Jõulukassi poolt ära!

Kui kätte on jõudnud jõuluõhtu ja kell lööb kuus, on asi ametlikult alanud. Siis süüakse pere ja lähedastega õhtusööki, kel kombeks, käib kirikus, vahetatakse kinke. Toidutraditsioonid erinevad perekonniti: kui 23. detsembri õhtul võidakse traditsiooniliselt süüa ülihaisvat kala, siis 24. detsembril riisipudingut, millesse on peidetud terve mandel. Kes mandli enda kausist leiab, saab midagi soovida. Noh, ja tingimata peab laual olema lambapraad.

Kingitused avatakse pärast söömingut. Mis on Islandi traditsiooniline jõulukink? Raamat. Enne pühasid antakse saareriigis välja suures koguses teoseid. Seetõttu kutsutakse raamatulaviini lausa Jõuluraamatute Üleujutuseks. Niisiis keritakse end peale söömingut mõnusalt diivaninurka kerra: kõht on täis, aeg mõnusalt lugeda ja šokolaadi süüa.

Kui enne jõule saabub igal päeval üks jõuluvana, siis pärast jõule nad samamoodi ka lahkuvad — riburadapidi, igal päeval üks. Nii saavad islandlased pühasid tähistada mõnusalt pikalt, kuni 6. jaanuarini. Aga kingiks saadud raamatuid saab terve aasta edasi lugeda.

Sellest, kuidas endalegi jõuludeks üks unikaalne Wanderselli täidetav reisiraamat võita, vaata SIIA!

Lugesid just Hulkurplika päevikute 105. osa.

Madle Timm on 27-aastane eestlanna, kes pärast mitmeid lühemaid rännakuid planeedi eri otstesse sai aru, et reisijumal (või kurat) on halastamatu ning tema küüsist on raske lahti rabeleda. Nii otsustas ta seljakoti pikemalt selga kleepida ja mööda ilma hulkuma minna.

Hoia silma peal ka hulkurplika tegemistel