Tätoveeringud on ajalooliselt kandnud erinevaid tähendusi — eesmärgiks võib olla olnud hirmutamine, identifitseerimine või lihtsalt keha kaunistamine. Loodusrahvaile oli see ka rituaalseks toiminguks, üheks võtteks, kuidas märkida enda hõimu kuulumist. Ehk on juba ajalooliselt olemas just selline tätoveerimiskultuur, mis läheb kokku sinu uskumuste ja stiiliga?

When On Earth kirjutas lähemalt seitsmest erinevast traditsioonilisest tätoveerimispraktikast üle maailma.

  1. Batek (Filipiinid)

Batek on vapruse sümbol, tihti osa rituaalidest. Bateki tätoveeringud sümboliseerivad täiskasvanuikka jõudmist, aktsepteerimist ja gruppi kuulumist. Tätoveerimismeister, manbatek, kasutab spetsiaalseid bambusest instrumente, et luua nahale mustreid alates lindudest ja sisalikest kuni abstraktsete mustriteni välja.

  1. Sak Yant (Kambodža, Tai)

Sak Yanti tätoveeringud tehti munkade ja pühameeste poolt sageli sõdalastele, kes vajasid kaitset ja jõudu võitluseks vaenlastega. Tätoveeringutel usuti olevat jõud, mis tagab õnne, tervise, tugevuse ja kaitse kurja vastu. Tätoveerimismeistrid kasutavad kunsti tegemiseks teravat bambusest või terasest orki, mis kastetakse tindi sisse. Tint ise on väidetavalt tehtud tuhast, söest, maomürgist ja ravimtaimedest. Täpset retsepti hoiavad mungad saladuses.

  1. Irezumi (Jaapan)

Jaapani tätoveeringud sümboliseerivad nii spirituaalsust, staatust, ilu kui ka karistusi. Enamasti on jaapani tätoveeringuid seostatud kriminaalidega ning yakuzaga, Jaapani maffiaga. Ühed sagedasemad mustrid on lilled ja koerad, tiigrid ja bambus ning kalad ja sügislehed. Tihti jäetakse keha tätoveerides ülakeha niiviisi vabaks, et kui kanda pluusi, siis pole tätoveeringuid näha.

  1. Tatau (Samoa)

Sõna “tätoveering” usutakse tulenevat samoa keelsest sõnast “tatau”, mis jõudis maailmani eurooplaste kaudu, kui nad jõudsid saartele, mis olid asustatud polüneeslaste poolt. Traditsiooniliselt kutsutakse meeste tätoveeringut kui pe’a ja naiste oma kui malu. Pe’a katab keha keskkohast põlvedeni, malu põlvede alt tuharateni. Malu on võrreldes meeste tätoveeringutega peenem.

  1. Ta Moko (Uus-Meremaa)

Ta Moko on traditsiooniline maoride tätoveering. See kätkeb endas hõimusümboleid ja sõnumeid vastavalt kandjale. Nii võivad seal peituda kandja teadmised ja staatus. Tätoveeringud tehakse üldiselt keha alumisele poolele, kaasa arvatud jalgade tagaküljed. Lisaks nägu, mida loetakse keha kõige pühamaks osaks.

  1. Ptasan (Taiwan)

Ühel Taiwani põlisrahvastest nimega Atayal, on traditsiooniks tätoveerida nägu. Atayali tüdrukud peavad selle väljateenimiseks näitama oma käsitööoskusi. Meestel tätoveeritakse otsmik teatud ikka jõudmisel, isaks saamisel lõug. Tätoveeringuid saab ka eri viisidel välja teenida. Nende tegemiseks kasutatakse hambaharja-laadset instrumenti, mis on valmistatud apelsini- või mandariinipuu okastest. Tindiks kasutatakse söestunud männipuuvaiku.

  1. Mehndi (India)

Mehndi on hennakunst, mis on üle 5000 aasta vana. Seda tehakse sageli eriliste sündmuste valguses, näiteks pulmad, sünnipäevad ja festivalid. Hennal usutakse olevat hea õnne, tervise ja sensuaalsuse tugevdamise toime. Hennapasta kantakse peenikese pintsliga nahale, see kuivab mõne minuti ning lisades sidrunimahla ja suhkrut, värv tumeneb. Henna tätoveeringud kuluvad teatud aja möödudes maha.

Milliseid ja mis sümbolitega tätoveeringuid oled sina lasknud teha või tahaksid omada?

Lugesid just Hulkurplika päevikute 104. osa.

Madle Timm on 27-aastane eestlanna, kes pärast mitmeid lühemaid rännakuid planeedi eri otstesse sai aru, et reisijumal (või kurat) on halastamatu ning tema küüsist on raske lahti rabeleda. Nii otsustas ta seljakoti pikemalt selga kleepida ja mööda ilma hulkuma minna.

Hoia silma peal ka hulkurplika tegemistel