Kuigi Uus-Meremaa piirid püsivad üldiselt kinni ja kohalikel välisriikidesse reisida ei soovitata, siis Chathami saartest on saanud tõeline turisimiatraktsioon. Tavaliselt külastas Chathami saarestiku aastas umbes 2000 turisti. Kuid sellel aastal on lood hoopis teisiti.

Kohalike elanike on seal kokku vaid 700, kellest suurem osa elavad Chathami saarel. Saarestik asub Vaikses ookeanis, 800 kilomeetrit Uus-Meremaa linnast Christchurchist idas. Saarte kogupindala on 966 ruutkilomeetrit.

Saarte kaugus on suur põhjus, miks uusmeremaalased ise saarestiku väga tihti külastama ei juhtu. Nüüd aga on saarte kaugus pigem eelis. Kohalikud saavad sinna reisida ja tunda end justkui mõnes välisriigis.

Saarte turismijuht Jackie Gurdeni sõnul pole saarte külastamine noorte seas eriti populaarne olnud. Seda suuresti kõrgete hindade tõttu. Gurden lisas, et saartel pole ka ühtegi rannakuurortit. Tavaliselt külastavad saarestiku pigem vanemad inimesed, kes otsivad sealt rahu ja vaikust.

Kuid kui pandeemia mitmete riikide piirid sulges, pidi Uus-Meremaa turismiamet hakkama keskenduma siseturismi edendamisele. Gurdeni sõnul toimus kõik väga kiiresti. Chathami saartele reisimise nõudlus tõusis oodatust suuremaks. Gurdeni sõnul on saartel võimalik pakkuda korraga umbes 150 voodikohta, seda erinevates hotellides, onnikestes ja külalistemajades.

Ainus lennufirma, kes Uus-Meremaa põhisaartelt Chathami saarestikule lende korraldab on Air Chathams. Nädalas toimuvad vaid mõned lennud. Tavaliselt on turismihooaeg saartel suvel, mis neil kestab novembrist märtsini. Kuid nüüd on kõik saare majutusasutused broneeritud kuni järgmise aasta juunini.

Chathami saared on eelkõige tuntud enda unikaalse loodusmaastikuga. Saared on künklikud, rannad aga mitmekesised. Silmailu pakuvad nii liivarannad, kaljud kui ka laguunid. Lisaks on seal väga rikkalik linnustik.

Enne kui Gurden saarestiku turismijuhiks sai, tegeles ta mitmete erinevate projektidega, mille eesmärk oli saarestik turistidele atraktiivsemaks muuta. Keegi ei aimanud, et mõnda projekti on võimalik juba testida. Teiste seas valmis saarestiku tutvustav kodulehekülg.

Turismi kasv on saarte elanikele väga kasulik ja isegi tähtis. Seda eriti noortele. Hetkel töötab saarel suurem osa inimesi kas kalatööstuses või tegeleb põllumajandusega. Gurdeni sõnul pakuks turismi suurenemine tuleviku väljavaateid ka noortematele.

Allikas: edition.cnn.com