Johanil oli kogu aeg mõtteis Erasmusega välismaale õppima minna, aga pianistide seas ei ole see väga tavaline. Lisaks ei teadnud ta kuhu minna, kust üldse alustada ning professor Ivari Ilja juures oli nii hea õppida, et viimane pidi lõpuks vaat et Johani välismaale saatma. Milanos olid Johanil juba nii sõbrad kui silme ees terendas põnev elukoht ja nõnda oli otsustatud, et sellesse suurlinna tulebki minna. „Õppisin seal muuhulgas hästi palju elu ja klaverit. Seal tekkis kontsertelu ja ringkond, kellega ma siiamaani tihedalt läbi käin.“ Johan tõdeb, et ta ei osanud alguses itaalia keelt, mis oli ainus takistus sisseelamisel.

„Minu elu Milanos kulges fantastiliselt! Väga kiiresti tekkis mul erialane seltskond, kontsertelu ja sõbrad. Keeleõpe oli seal korraldatud nii, et ma õppisin selle suhteliselt kiiresti ära!“ lausub Johan. Ta toob välja, et Erasmuse juures on väga olulised saadud kontaktid ja elu, mida koged. Erasmus aitab iseseisvuda ning võib-olla isegi lõpuni täiskasvanuks saada.

Johan tõdeb, et Erasmusega tekib juurde justkui uus kodumaa, mis avardab maailma. Esimesena assotsieerub talle Erasmusega siiski seiklus: „Sa lähed suurde maailma ja sind aidatakse selles! Sulle organiseeritakse vastav inimene, kes sind toetab! Märksõna on kindlasti ka raha — esimest korda elus saavad paljud meist niivõrd palju raha! Kuigi hilisemas elus võib-olla ei tundugi see raha nii suur, siis tollel hetkel mõtlesin ma küll, et nii palju raha ei saa ma enam kunagi! Ma mõtlesin, et olen rikas noor inimene!“

„Kõik variandid Erasmusega maailma minna on õiged, aga seda elu lihtsalt tasub näha,“ lausub Johan kokkuvõtteks ning lisab, „see on üks sõbralikumaid ja toredamaid viise, kuidas üldse elu näha! Kui ma kahtlesin, kas ikka minna, siis mu professor ütles, et „sul ei ole praegu vaja õpetajat, vaid visku elu keerisesse!““

Vaata Johani kogemuslugu videost.

Erasmuse blogis jagavad Erasmus+ ja Euroopa Solidaarsuskorpuse õpirändurid oma lugusid laiast maailmast. Selleks, et ise õpirändama minna, leiad rohkem infot leheküljelt www.archimedes.ee.