Suuresti just ülemaailmse koroonakriisi mõjutustena paistis tänavune Porikuu festival seda juhtinud Elisabet Masti sõnul silma eeskätt just ürituste korraldajate erakordse loomingulisuse ja “kastist välja” lähenemisega. “Kui mullu olid Porikuu festivalil kõige populaarsemaks just erinevad tubased õpitoad ja loengud, siis sel aastal toimus Loode-Eesti tutvustamiseks Porikuu festivali raames erakordselt palju just vabaõhusündmuseid, mis viisid inimesi ebatraditsioonilistesse paikadesse,” kirjeldas projektijuht.

50 sündmusega festivaliprogramm pakkus tänavu tegevusi terveks oktoobrikuuks, sealjuures võttis neist ühtekokku osa ligi 3000 huvilist. “Kuna paljudel sündmustel oli tänavu piirarv ning rohkelt sündmusi toimus väikeste seltskondadega, ei anna osalejate numbrid festivalihuvist täit ülevaadet. Tegelikult oli aga külastajate huvi festivali vastu tänavu võrreldes möödunud aastaga enam kui kaks korda suurem — nii näiteks täitusid piirarvuga sündmuste kohad kiirelt ja huvilisi, kes kohta ei saanud, kuid selle kohta uurisid, oli palju,” selgitas Mast.

Tavapäraste loodusmatkade seas osutusid festivali projektijuhi sõnul osalejate seas eriti populaarseks just “kiiksuga” üritused nagu täiskuumatk, lõkketoitude valmistamise matk või rännakud laternavalgel. “Eraldi fookus oli tänavu ka kohalikul toidul, sest käimas on Läänemaa maitsete aasta tähistamine. Nii toimusid ka mitmed kohaliku toidu laadad, hobikokkade pop-up kohvikud, kõrvitsatoitude töötoad ning kohalikku toitu väärindavad gurmeeõhtusöögid,” tõi Mast näiteid ja lisas, et kõige osavõturohkemad olidki nii Tuula kogukonnakeskuses toimunud gurmeeturg kui ka Porikuu sügislaat Padise kastellis.

“Äärmiselt populaarseks osutus ka Porikuu tänavune avaüritus ehk valgusrännak Turbast Ellamaale, mis meelitas kohale 200 matkalist. Samas jäi festivali tipphetkeks selle lõpusündmus ehk valgusrännak Dirhamis, kuhu kõik 400 kohta täis broneeriti,” rääkis Mast. Sealjuures oli tema sõnul ka rahvarohkete sündmuste korraldus äärmiselt turvaline — alates maskide kasutamisest ja desinfitseerimisvahendite olemasolust kuni gruppide moodustamise ja väiksemates seltskondades liikumiseni.

’’Et festivalist on saanud Loode-Eesti ürituste korraldajatele väga armas ja südamelähedane missioon ning selle populaarsus külastajate seas kasvab iga aastaga, siis võib olla kindel, et festivali korratakse ka järgmise aasta sügisel,’’ sõnab Mast. Tuula Kogukonnakeskuses sündmuseid korraldanud Annika Jõks lisab: “Porikuu festival innustab olema ettevõtlik, loob võimalused mõelda raamidest välja, kogeda sündmuse looja rolli ja koos kogukonnaga uut väärtus luua. Väärtusteks elamused külalisele ja kogemused kogukonnale.”

Loode-Eestis oktoobrikuu jooksul peetud Porikuu elamusfestivali raames pakkusid kümned kohalikud turismi- ja kultuurikorraldajad välja matku, loenguid, õpitubasid, kontserte, teatrietendusi, laatasid ja muid põnevaid sündmusi, mille abil piirkonda tutvustada ja pakkuda tegevust ning avastamisrõõmu ka traditsioonilise turismihooaja välisel perioodil.

Fotod Porikuu üritustest oktoobris 2020 leiad SIIT!

Fotod tänavuse festivali laternatega lõpurännakust Dirhamis leiad SIIT!

Festivali korraldamist kaasrahastavad Euroopa Maaelu Arengu Põllumajandusfond ja piirkonna omavalitsused.