Tartus on Riia mäel „hall maja”, kus pärast teise maailmasõja lõppu tegutses NKVD/KGB. Praegu on selle maja keldrites muuseum.

Kui Sa oleksid elanud 1940. aastatel ja natuke hiljemgi Tartus või selle lähedal, siis oleksid Sa sinna kindlasti sattunud. Sina kui riigikaitsja ja vabatahtlik. Täna on seal maja keldriosas avatud muuseum.

Osa kongidest, kartserid ja läbikäigud on taastatud nii, nagu need kunagi olid. Osa kunagisi konge, kus eeluurimise ajal hoiti kinni nii arreteeritud metsavendi kui teisi poliitilistel põhjustel kinnivõetuid, on aga täidetud ekspositsiooniga. Sa mõtled, et hallid, tolmunud ja igavad asjad? Nii nagu iga muuseum? Ei, selle muuseumi sisu — ja eriti need esemed, mis väljas on — räägib selle inimese lugu, kellele need esemed kunagi kuulusid. Sellistes muuseumites tahan alailma öelda, et need võivad ka olla viimased sõnumikandjad, sest inimesed ise hukkusid või kadusid.

Teine maailmasõda, sellele järgnenud vastupanutegevus ja vabadusvõitlus, aga ka kommunistliku terrori kuriteod ja igapäevane eluolu eeluurimisvanglas on suuremad teemad ja märksõnad, millest seal juttu tuleb, aga mitte ainult. Kui Sa seal viibid, siis mõtle, et see kõik ongi toimunud sealsamas, mitte kusagil kaugel maal.

Muuseum ise tekkis tänu kunagistele Tartu vastupanuvõitlejatele, täpsemalt seal linnas tegutsenud õpilasvastupanuorganisatsiooni Sini-Must-Valge endistele liikmetele. Nad käisid „halli maja” keldreid vaatamas, et näha, mis on saanud nende kunagisest kinnipidamiskohast, ja avastasid, et see on lihtsalt tühi. Noh, nagu keldritega juhtub. Eelmisel aastal nägin Tallinnas Raua tänavas samamoodi, kuidas kunagine salavangla seisab keldrina. Lavatsid kitsastes, umbsetes ruumides, rauduksed ees ning pisikene avaus õhu ja valguse sissepääsuks. Koridoris seistes näed aga trellide vahelt kõnniteed, mis on vabaduse sümboliks. Ole lihtsalt mees ja ürita sealt minema kõndida …

Eks seda teati ikka, mis „halli maja” keldrites toimus, aga mõtle ise, kui julm võib olla istuda vangis kõigest meetri paari kaugusel välisilmast. See on ilmselt julmemgi kui Siber, kus pole sadade kilomeetrite kaupa linnu ega inimesi. Neis keldrites olid Su lähedased justkui siinsamas, aga ometi nii kaugel. Igatahes kui Sini-Must-Valge endised liikmed seal käisid, leidsid nad, et kunagise vanglailme taastamine on üpriski lihtne ja ei midagi kontimurdvat.

Loe artiklit edasi ja vaata videot Kaitse Kodu veebilehelt — SIIT!