Tallinn on kõigi oma tiitlite kõrval ka perelinn, sest pakub aktiivseks perepuhkuseks hulganisti võimalusi. Tallinna vanalinn on ise kui muinasjutumaa, vanalinna müüril või tornides turnimine muudab iga lapse rüütliks või printsessiks. Ning Tallinna muuseumide hulgas on palju peredele sobivaid, nii pere noorematele kui nõudlikele teismelistele, muuseumid on kaasavad ja mängulised ning pakuvad elamusi nii otseselt kui virtuaalselt.

Veelusti leiab nii veekeskustest kui spaadest vanalinnast Viimsini välja. Seiklushimu saab proovile panna seiklusparkides ja üle Tallinna kõrguv vaateratas on üks uuemaid kogupere elamusi. Kes aga tahab kõrguskartust võita ja on juba parajas vanuses, saab proovida servakõndi Eesti kõrgeimas ehitises — Teletornis. Ka Tallinna loomaaed sobib kõigile seikluse- ja loodusearmastajatele, sest see on rikkalik nii loomastiku kui ka taimestiku poolest.

Tallinnas ja selle lähistel saavad oma oskusi proovile panna ka motohuvilised, laserlahingute sõdalased ja muidu kiirete alade harrastajad. Kehakinnituseks sobivad Tallinna arvukad peresõbralikud kohvikud ja restoranid.

Perega koos puhates on kõige toredam see, et kogu perel on aega erinevaid asju koos teha. Tallinnas on avastamist küllaga ja mis veelgi parem, kõik on käe-jala juures. Tallinna perekohad tagavad teie perele turvalise seikluse.

Kas teadsid?

Tallinn Cardiga on sissepääs linna parimatesse muuseumidesse tasuta! Lisaks saad kaardiga sõita tasuta linna ühistranspordis, mitmeid soodustusi erinevates poodides, restoranides ning ka 50% allahindlust Tallinn City Touri hop-on-hop-offi ekskursioonibussides (Tallinn Card PLUSiga tasuta). Ühe täiskasvanu kaardiga saad kaasa võtta kuni kaks alla seitsmeaastast last.

Ahoi, rüütlid ja printsessid, vanalinn ootab avastamist

Nii uhket ja hästi säilinud vanalinna nagu Tallinnas, ei leia te seitsme maa ega mere tagant.

Kui kogu perele pakub huvi keskaeg, tornides ronimine ja põnevad tunnelid, siis tasub kindlasti külastada Kiek in de Köki kindlustustemuuseumi koos maa-aluste bastionikäikude ja kaitsetornidega. Muuseum pakub elamusi, teadmisi ja ainulaadset võimalust tutvuda Tallinna kujunemislooga liikudes mööda ajaloolist linnamüüri ühest tornist teise.

Tallinna ühe tuntuma kaitsetorni Paksu Margareeta muuseum-külastuskeskuses saab oma silmaga näha vanima Eestist leitud, umbes 700-aastase kaubalaeva vrakki. Külastajad saavad ka ise kogeda, kuidas laev ehitati, milliseid kaupu sellega veeti ja millised olid vanasti sadamad. Muuseumis juhitakse külastaja purjelaevade juurest aurulaevade juurde ja sealt edasi moodsate mootorlaevadeni, kus saab tutvust teha Eesti suurimate kauba-, kala- ja reisilaevadega.

Tallinna ajalugu muinasajast kuni 20. sajandini jutustatakse vanalinnas endises kaupmehe majas asuvas Tallinna linnamuuseumis, kus on mõeldud ka noorematele ajaloohuvilistele.

Muuseumid ja elamuskeskused kutsuvad

Pere pisemad leiavad eakohast tegevust NUKU muuseumist ja Lastemuuseumist Miiamilla. NUKU muuseum viib rännakule läbi Eesti nukukunsti ajaloo, lapsed saavad siin mängida erinevate teatrinukkudega, tutvuta teatris vajaminevate ametitega, osaleda muuseumimängudes ja ekskursioonidel. Kadrioru pargis paiknev Lastemuuseum Miiamilla pakub loovat tegevust ja mänge lastele vanuses 3-11 a. Muuseumi ees asub vahva mänguväljak.

Ajaloohuvilistele pakuvad uusi teadmisi ja elamusi nii Eesti vanemat ajalugu tutvustav Eesti Ajaloomuuseum Suurgildi hoones kui Eesti viimase saja aasta ajalugu avav Maarjamäe loss ja lossipark koos seal paikneva Filmimuuseumi ja tallihoonega, mis moodustavad Maarjamäe ajalookeskuse. Ajalookeskuse kõikides hoonetes on avatud näitused, lisaks veel Eesti-kujuline mänguväljak lastele ja piknikuala. Laste Vabariik on haridusliku sisuga lõbus keskkond, kus on võimalik mängu kaudu tundma õppida demokraatliku riigi olulisi sümboleid ja toimimist.

Loodushuvilistele, leiutajatele ja avastajatele

Suure sisuga väike Loodusmuuseum kutsub avastama Eestimaa loodust ja selle elurikkust. Loodusmuuseumis kohtuvad klassikaline vitriiniekspositsioon ja seiklused virtuaalreaalsuses. Oma taju saab arendada sukeldudes ürgmere põhja sadu miljoneid aastaid tagasi elanud ürgelukate juurde, kahanedes rakutasandile või hoopis nahkhiirega koos üle sügisese maastiku toitumisretkele lennates.

Tervishoiumuuseumi inimkeha saladusi tutvustav püsinäitus „Avameelselt sinu kehast” paikneb kahes keskaegses vanalinna hoones. Näituse ruumid moodustavad teematoad, mis harutavad inimkeha põhjalikult lahti, uurides lähemalt kõiki elundkondi. Peatutakse ka sellistel valdkondadel nagu inimese evolutsioon, tervislik toitumine ja tänapäevased haiguste diagnoosimise võimalused. Muuseumi loodud originaalsed arvutiprogrammid aitavad selgitada keha toimimise põhitõdesid ja pakuvad harivat meelelahutust.

Päris ehtsate loomadega saab aga tutvuda Tallinna Loomaaias. Loomaaia üheks põnevaimaks vaatamisväärsuseks on jääkarude kodu Polaarium. Loomaia territooriumilt ei puudu ka suur lastemänguala ning piknikuplatsid.

Allikas: Puhka Eestis