Vaatamata oma tagasihoidlikule suurusele, on Eestil muljetavaldav ajalugu ning 1,3 miljoni elaniku kohta on meil rohkem kui 250 muuseumit ja hulgaliselt nii looduslikke, ajaloolisi kui kultuurilisi vaatamisväärsusi. Kui arvad, et oled juba kõike näinud, siis vaata uusi põnevaid kohti, mis on hiljuti oma uksed värskelt avanud või oma ekspositsiooni märkimisväärselt uuendanud.


Narva linnus taasavati pärast täielikku rekonstrueerimist 18. juunil 2020 ning nüüd pääseb ka linnuse idatiiba, kuhu külastajatel varem ligipääs puudus. Samuti avatakse uus püsiekspositsioon, mis keskendub linnuse enda ajaloole alates esimeste taanlaste tulekust Narva jõe kallastele kuni tänapäevani.

Rakvere Vallimäel valmis 2020. aasta suvel ligi seitsmel hektaril laiuv suurejooneline vabaõhukeskus. Vallimäe nõlvade vahele loodud unikaalses esinemispaigas on 4200 istekohaga pealava ala ning 800 istekohaga foorumlava. Kuna Rakvere Vallimäel oli legendaarne koht, kuhu armunud sageli vaate imetlemiseks auto parkisid, siis nüüd tehtigi siia Musumägi. Õhtu hämaruses moodustub vaateplatvormile valgustusega südame kuju.


Juunis 2020 avati Hiiumaal Käinas Elamuskeskus Tuuletorn, mis pakub põnevat ajaveetmist nii saare elanikele kui ka külalistele, viies nad põnevale rännakule Hiiumaa kultuuriloos. Tuuletornis on natuke muuseumi, teaduskeskust ja mängumaad, mis pakub mitmekülgset ning harivat sisu igas vanuses külastajale ja annab põhjaliku ülevaate Hiiumaast. Veel on keskusesse püstitatud Baltikumi kõrgeim siseronimissein koos üheteistkümne rajaga.

Külastaja teekond Tuuletornis saab alguse Hiiumaa veealusest maailmast, kus saab õppida Hiiumaa tekkeloo, merekultuuri ja veealuse ajaloopärandi kohta. Rannikukorrus tutvustab Hiiumaa mitmekesist loodust, vaatamisväärsusi ja külastusobjekte. Hiidlaste lugude korrusel keskendutakse hiidlaste kogukonnale, hiiu elutajule ning kultuuri ilmingutele, nagu oma keel ja hiiu nali. Hiiumaa tunde korrus annab sõnajärje inimestele, kes Hiiumaad ühel või teisel põhjusel ikka väisavad ning seda kohta väga eriliseks peavad, ja püüab erinevate profiilide kaudu tabada Hiiumaa võlu olemust. Taevase Hiiumaa korrus on lõbus lustimisala lastele, kes saavad seal turnida ja vahvaid mänge proovida. Ekspositsiooni lõpetab tuulekella installatsioon terrassil koos suunaviitadega, mis julgustavad külastajat Hiiumaad omal käel edasi avastama.


Mais 2020 avas oma uksed pärast põhjalikku rekonstrueerimistööd Padise klooster — Põhja-Euroopa ainus terviklikult säilinud tsistertslaste klooster, mis rajati 14. sajandil. Koos vaheaegadega ehitati kloostrit kokku üle 200 aasta. Kloostri keskaegsest sisustusest on säilinud Harju-Risti kirikus asuv 14. sajandi kirikukell (Eesti vanim) ning haruldane Kolgata grupp, mida eksponeeritakse Niguliste kirikus. Kaunis arhitektuur,, hea akustika ja ümbritsev loodus teevad Padise klooster-külastuskeskusest lisaks põnevale atraktsioonile ka hinnatud kontserdipaiga.


Nõiariigis Võrumaal asub liikluslinn — ainulaadne siseliikluslinnak, kus töötavad valgusfoorid ja säravad suurlinnatuled. Kohapeal õpitakse ja järgitakse liikluseeskirju. Keskusest leiad kohviku, vabaõhukino, diskoteegi, spordisaali ja palju muud, mis kaasaegses linnas olema peaks. Liikluslinnas on ka vormelirada ja rattasõidu õppeplats. Juunis 2020 avas liikluslinn oma uksed uuenenuna — nüüd on seal ka aastaringselt külastatav atraktsioonide maja, kus asuvad libeda- ja pimedasõidurada ning temaatiline õppeklass. Atraktsioonid on ühtaegu seikluslikud-mängulised kui ka õpetlikud, suunatud lastega peredele.


Kalevipoja muuseum on asutatud juba 2001. aastal, ent läbis hiljuti põhjaliku renoveerimise ning taasavati suvel 2020. Vanast majast on kogu koduloo ekspositsioon kolitud aita ja kasakamajja, kus saab uudistada vanu tööriistu, mööblit, nõusid ja muud. Kalevipoja muuseumis on võimalik saada hea ülevaade Eesti eeposest. Kes soovib, saab kuulata ära terve eepose või istuda Lennukis ja vaadata lühifilmi, kus droonivõtted ilusatest Eesti paikadest vahelduvad joonisfilmiga. Kui oled julge, saad virtuaalreaalsuse ruumis kehastuda ise Kalevipojaks ja võidelda põrgus Sarviktaadi ja tema käsilastega ja muudki.

Rohkem infot Eesti värskeimate turismiatraktsioonide kohta leiad Puhka Eestis lehelt — SIIT!