Tormis otsustas Barcelonasse õppima minna koos kursusekaaslasega: „Kokku oli meil kolm valikut ning Hispaania sobis meile mõlemale. Kuigi erialaselt sobivaid ingliskeelseid õppeaineid oli vähe, siis oli valikuvõimalus ikkagi põnev ning valisin ained, mida ma Eestis õppida ei oleks saanud.” Hispaania keel ei olnud noormehel piisaval tasemel, et õppetöös osaleda, aga igapäevased toimetused said aetud.

Selge arenguna tõi noormees välja aga inglise keele paranemise: „Mu inglise keel oli enne ka väga heal tasemel, kuid brittidega suhtlemine parandas muuhulgas näiteks hääldust. Eestlastel on ju muidu küllaltki puine aktsent.” Tormis tõdes, et tutvusringkonnas oli kohalikke küll, kuid nii teiste erasmuslaste kui ka hispaanlastega suheldi ikkagi inglise keeles.

„Ega ma ei osanud erilisi ootusi Erasmusele seada. Peamiselt mõtlesin, et tore võiks olla ja reaalsuses oligi,” rääkis Tormis ootustest ja jätkas kogemustega, „me käisime koos erinevatel traditsioonilistel üritustel ja osalesime maksimaalselt kohalikus elus, käies nii laatadel kui pidudel. Kursusevennaga märkisime Google Maps kaardile kõik kohad, kuhu me minna soovime ja mida näha tahame ning avastamist jagus kogu aastaks. Käisime väga lahedates parkides, vaatasime Gaudí tehtud hooneid ja matkasime.”

Kuigi seal korraldati väga palju väljasõite, siis ringi uudistati pigem omal käel. Tormis toob välja, et kuna juba üürihinnad on Barcelonas väga kõrged, siis ta teadis, et ainult stipendiumist äraelamiseks ei jätku: „Ma tegin kooli kõrvalt ka väikeseid erialaseid töid ning tulin tänu sellele majanduslikult kenasti toime. Siiski õpetas see kogemus mind oluliselt paremini majandama, sest ots-otsaga kokku tulemist tuli hoolega planeerida.”

Inseneri erialadelt ei minda nii sageli Erasmusega välismaale õppima ning ka Tormis tunnistab, et ta ei saanud kõiki vajalikke aineid õigel ajal Eestis läbida ega Hispaaniast üle kanda, nii et ta õpingud pikenesid aasta võrra: „Seda kõike arvesse võttes soovitan ma siiski Erasmusesse minemist. Meil ei olnud küll palju valikuid, aga me valisime aineid ikkagi selle mõttega, et nendest kasu saada. Erasmus ei ole ju ainult pidutsemine, vaid annab võimaluse omandada täiesti teistsuguseid teadmisi!”

Praegu suhtleb noormees oma Erasmuse sõpradega minimaalselt, kuid usub, et kontaktid ja tutvused on alati kasulikud: „See on teistsuguse maailma avastamine — mitte vaid kooliga seotult, vaid palju laiemas laastus. Ma suhtlesin seal väga erinevate inimestega: nii arstide, sotsioloogide kui ka inseneridega. Ma tean tänase päevani Barcelonat peast — see on metropol, aga seal sai väga palju ringi käia ja teha. See on natukene nagu uue elu alustamine — kõik tuleb algusest peale organiseerida, palju planeerimist ja läbimõtlemist, aga see on lihtsalt ka väga lahe!”

Erasmuse blogis jagavad Erasmus+ ja Euroopa Solidaarsuskorpuse õpirändurid oma lugusid laiast maailmast. Selleks, et ise õpirändama minna, leiad rohkem infot leheküljelt www.archimedes.ee.

Jaga
Kommentaarid