EHE märgis ehk ökoturismi kvaliteedimärgis Ehtne ja Huvitav Eesti on tunnustus, mida antakse maapiirkondades pakutavatele kohalikku loodust ja kultuuripärandit väärtustavatele teenustele. EHE annab külalisele kindluse, et teenus on loodus- ja kogukonnasõbralik ning hea kvaliteediga. Märgise väljaandmist koordineerib Eesti Maaturismi Ühing EASi turismiarenduskeskuse toel, tegevusi rahastab Euroopa Regionaalarengu Fond. Perioodil 2015-2020 on EHE märgis välja antud kokku 86 ettevõtte 145 teenusele üle Eesti.

Ükskõik milline on eheda elamuse ainukordne sisu, mõtlevad EHE märgisega ettevõtted keskkonna seisukohast läbi kõik oma tegevused: kasutavad loodussõbralikke puhastus- ja pesuvahendeid, on eeskujuks prügi sorteerimises, väldivad ühekordseks kasutamiseks mõeldud plastnõusid. Oma ettevõtte kuludes eelistatakse kohalike ettevõtete teenuseid ja tooteid impordile. Samuti kaasnevad ehedate teenustega lood kohalikust loodusest, kommetest ja ajaloost.

Ülevaade uutest EHE märgistest


  • Põlvamaal asuv Mikko talu perenaine kutsub jalutuskäigule oma liigirohkes taluaias, mis üllatab nutika taaskasutusega ja annab aiakujunduseks ideid.

  • Peipsimaa muuseum korraldab vanausulisi tutvustavaid giidituure ja teetseremooniaid, kus saab maitsta käbidega köetavas samovaris valminud nn ivan-tšaid ehk põdrakanepiteed ning tutvuda selle kombestiku ja ajalooga.

  • Murimäe Veinikelder Valgamaal pakub degusteerida isekasvatatud viinamarjadest valmivaid veine ja sobitab neid kohaliku toiduga, töötubades saab omandada viinamarjakasvatuse ning veinivalmistamise oskusi ja ka päris oma vein valmis saada.

  • Tori Siidritalu Pärnumaal pakub siidrimeistri töötuba: õpitakse siidrivalmistamise üht efektsemat etappi, kus eemaldatakse elegantselt pärmisadet ja pannakse peale vahuveinikork.

  • Kihnu-lähedane Manilaid ootab avastusretkele.

  • Ubari loodustarkuse keskus Harjumaal kutsub Ubari maastikukaitsealale matkama ja järsakutel mägironimist proovima.

  • Pokumaa Võrumaal tuli välja öömatkaga, kus loodusgiidi juhendamisel minnakse öisesse metsa, et kogeda oma meelte muutumist pimedas.

  • Avinurme Puiduait Jõgevamaal pakub „Leivapõrsa küpsetamise töötuba”.

  • Järvamaa Kilplaste Koja õpitubade nimekiri täienes kolme uuega: seal saab teada, kuidas kilplased „annavad korvi”, „lähevad küünlaga nõu pidama” ja mida põnevat võiks kodus leiduvast pudipadist meisterdada.

  • Järvamaal asuv Eesti Piimandusmuuseumis tunnustati jäätise ja sõira valmistamise töötube.

Kõigist EHE märgisega turismiteenustest saab mugavalt ülevaate puhkaeestis.ee veebilehe vahendusel — SIIT!

EHE märgise järgmine taotlusvoor avaneb juba 1. oktoobril. Vabas vormis sooviavaldused on oodatud ehe@maaturism.ee. Seejärel on vaja võtta veidi aega, et taotlusvorme täites mõelda põhjalikult läbi kogu oma ettevõtte tegevuse eesmärk ja sisu, keskkonna- ja kvaliteedijuhtimine, analüüsida teenuseid külalise vaatevinklist. Taotlemise käigus kohtutakse nõustajaga ja valmistatakse ette materjalid teenuse esitlemiseks hindamiskomisjonile.